Hrenova omaka
Hrenova omaka nam popestri jedilnik v vsakem letnem času, saj hren dobimo v trgovini skozi celo leto. Hren je redno na mizi v času velikonočnih praznikov in po ustnem izročilo ga lahko izkopavamo v mesecih, ki imajo v svojem imenu črko ”r”.
V kulinariki ga kuharji pripravijo na več načinov, saj lahko iz njega pripravijo juhe in omake, uporabijo pa ga tudi kot dodatek različnim solatam. Pri toplotni obdelavi hren izgubi svoje značilen močan in pekoč okus, ostaneta pa vonj in blago pekoči okus, zato je v obliki omake zelo primeren kot dodatek mesnim in zelenjavnim jedem in prav posebej paše ob kuhani govedini iz juhe.
Hren vsebuje ostra gorčična olja, vsebuje pa še veliko vitamina C in B ter kalij, kalcij in magnezij, kakor tudi antibiotične snovi.
Pripomočki za pripravo hrena v omaki
- lonec
- krožnik
- skodelica
- kuhinjsko strgalo
- kuhinjsko desko
- nož
- zajemalka
- štedilnik
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo hrena v omaki
Za štiri osebe:
- 1 stara žemlja
- 300 ml čiste goveje juhe oz. jušne osnove
- 2 žlici kisle smetane
- 2 žlici naribanega hrena
- žlička jabolčnega kisa
- sol po okusu
Postopek za pripravo hrena v omaki
Korenino hrena olupimo in ga na kuhinjskem strgalniku na drobno nastrgamo.
V lonec nalijemo precejeno (čisto) govejo juho za omako. Če juhe nimate pripravljene, jo lahko skuhate po receptu za govejo juho.
Sicer pa govejo juho skuhate tako, da govedino (in kosti) iz katere boste kuhali juho, splaknete pod vodo, jih daste v lonec in zalijete z vodo. Jušno zelenjavo očistite (katero potrebujete si lahko preberete na zgornji povezavi skupaj s podrobnejšimi navodili) in jo operite.
V ponvi na olju popečemo čebulo in korenje, da je juha bolj čista in popečen korenček ima boljšo aromo, ko je zelenjava popečena, jo skupaj z ostalo jušno zelenjavo damo v lonec k mesu in kostem. Juho kuhamo toliko časa, da je meso kuhano, lonec naj bo med kuhanjem pokrit, da ne izhlapijo arome, juho kuhamo na najmanjši toploti toliko, da rahlo vre. Ko je meso kuhano, juho precedimo v drugi lonec.
K čisti juhi, ki smo jo vlili v lonec za pripravo hrenove omake, dodamo na majhne kocke narezano suho žemljo in na zmernem ognju kuhamo 10 do 12 minut.
Ko je juha s suho žemljo kuhana, dodamo nastrgan hren in kislo smetano.
Nato s paličnim mešalnikom vsebino v loncu dobro premešamo (zmiksamo), dodamo jabolčni kis, po potrebi dosolimo in hrenova omaka je pripravljena za serviranje.
Ne sodite omake po barvi, ampak po okusu. Lučka Glaser
Hrenova omako se krasno poda k:
- Kuhani govedini iz goveje juhe,
- pečenim piščančjim prsim iz pečice,
- telečjim rebrom iz pečice,
- piščančjemu fileju na žaru.