Jajca s hrenom
Print Friendly, PDF & Email

Jajca s hrenom si pripravimo iz trdo kuhanih jajc, da jih lahko postrežemo na bolj zanimiv način in tudi aroma jajc v kombinaciji z naribanim hrenom, ki z rumenjakom delno izgubi svojo pekočo moč,  je bolj atraktivna in nam dvigne apetit.

Hren  vsebuje ostra gorčična olja, vsebuje pa še veliko vitamina C in B  ter kalij, kalcij in magnezij, kakor tudi antibiotične snovi. Jajca so popoln izdelek narave, saj vsebujejo vse hranilne snovi, ki jih potrebujemo. Jajca vsebujejo železo, cink in fosfor, minerale, ki so vitalnega pomena, cink poskrbi za boljši imunski sistem, fosfor pa za zdrave kosti in zobe, poskrbijo pa tudi za zdravo rast las in njihov sijaj.

Pripomočki za pripravo jajc s hrenom:

  • kuhinjsko strgalo
  • skleda
  • tehtnica
  • nož
  • žlica
  • vilice
  • žlička
  • deska za rezanje
  • lonec
  • večji krožnik ali pladenj
  • štedilnik

Sestavine za pripravo jajc s hrenom

Za dve osebi:

  • 30 g nastrganega hrena
  • 4 jajca
  • sol po okusu
  • poper po okusu

In še:

  • 1 jajce za dekoracijo
  • 1 žlička mlete rdeče paprike za dekoracijo

Postopek priprave jajc s hrenom

Korenino hrena olupimo, le toliko je bomo potrebovali za pripravo jajc s hrenom. Hren nastrgamo na kuhinjskem strgalniku in ga takoj posolimo in s tem preprečimo, da naribani hren potemni. Ostanek korenine hrena, ki ga nismo naribali, zavijemo v zaščitno folijo, da se ne izsuši in jo shranimo v hladnem temnem prostoru ali hladilniku.

Jajca, ki jih bomo kuhali, položimo v lonec, dolijemo hladno vodo in lonec postavimo na štedilnik. Ko voda z jajci zavre, pogledamo na uro in pazimo, da jih kuhamo najmanj 10 minut, lahko pa uporabimo tudi alarmno uro, ki nas opomni, da je čas kuhanja jajc potekel. Ko so jajca kuhana, odlijemo vročo vodo in jih za trenutek prelijemo s hladno vodo. Ohlajena jajca olupimo in jih naložimo na krožnik.

Ohlajena jajca na kuhinjski deski prerežemo na polovico, jim odstranimo rumenjake, ki jih shranimo v skledo in jih bomo potrebovali za pripravo nadeva, ki ga bomo naložili v izpraznjene prerezane polovice jajc.

Naribani hren in rumenjake stresemo skupaj in jih z vilicami dobro premešamo in pretlačimo. Nadev, ki smo ga pripravili, poizkusimo in po okusu solimo in popopramo. Prerezana jajca, ki smo jim odstranili rumenjake, naložimo na plitek krožnik ali pladenj, za popestritev in dekoracijo krožnika pa na na sredino krožnika postavimo kuhano jajce, ki ponazarja gobico, kot prikazuje slika.

Zmes naribanega hrena in rumenjakov z žlico naložimo v polovice jajc, kapico jajca, ki ponazarja gobo, pa povaljamo v mleti sladki papriki in izgled krožnika bo postal bolj zanimiv. Če želite koga, ki je ljubitelj bolj ostrih začimb presenetiti, kapico jajca povaljajte v ostri papriki, čiliju ali popru.

Porabite jajca in hren, ki so ostala po praznikih, tudi brez šunke se jih da pojesti. Lučka Glaser

Kuhana jajca lahko uporabite tudi na drugi način.

In za zraven še slasten domač kruh:

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor