Barvanje pirhov z naravnimi barvami (robidnicami)
Print Friendly, PDF & Email

Velikonočne pirhe, barvane z naravno barvo, si pripravimo takrat, ko nimamo na razpolago zato pripravljenih barv in drugih pripomočkov za barvanje in okraševanje jajc.  Ali pa, ko želimo uporabiti naravne barve. V naravi je veliko rastlin  in pridelkov, s katerimi si lahko pripravimo zanimive pirhe in tako pokažemo našo iznajdljivost in domišljijo. Barvanje in okraševanje jajc je v družinah in med sosedi velikokrat podobno tekmovanju, kdo bo lepše pobarval in okrasil jajca, posebno dekleta so se rada potrudila za svojega fanta pripraviti in okrasiti še posebej lep pirh s svojo idejo in iznajdljivostjo.

Da pridejo naravne barve še bolj do izraza, lahko jajca, ki imajo rahlo rjavo barvo pred barvanjem tudi pobelimo in si tako še polepšamo velikonočne pirhe.

Tradicija barvanja in podarjanja velikonočnih jajc izhaja že iz časov Egipčanov, Perzijcev, Galcev, Grkov in Rimljanov, ki so jajcu in pomladi dali simbol plodnosti in življenja.


Pripomočki za barvanje pirhov z naravno barvo:

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine barvanje pirhov z naravno barvo

Za 8 velikonočnih pirhov:

Barvanje pirhov z naravno barvo:

Robidnice, ki smo jih nabirali v poletnem času in smo jih zamrznili za pripravo soka in jih en del shranili, vzamemo iz zamrzovalne skrinje že dan ali dva pred dnem, ko bomo jajca barvali, da se bodo odtajale.

Robidnice stresemo v lonec, dodamo vodo in segrevamo toliko časa, da se robidnice razpustijo.

Nato v lonec počasi, z žličko, naložimo jajca in, ko robidnice zavrejo, jih na zmernem ognju kuhamo 12 – 15 minut.

Ko so jajca kuhana, jih previdno z žlico vzamemo iz lonca in jih naložimo na krožnik ali pladenj, ki smo ga obložili s papirnatimi prtički.

Ko kuhana jajca naložimo na krožnik ali pladenj počakamo, da se jajca posušijo in se barva sprime z lupino, šele potem jih z mehko krpico, ki jo prepojimo s surovim maslom ali mastjo nežno premažemo in pirhi bodo dobili čudovito lesketajočo marmorno rjavo barvo, vsak pirh ima svoj vzorec in tudi ton barve je odvisen od barve surovega jajca. Kot omenjeno na začetku, pa bo barva intenzivnejša in lepša, če boste uporabili bela jajca, ali navadna rjava jajca, ki jih boste pred tem pobelili.

 

Barvanje in okraševanje jajc je umetnost, ki se prinaša tudi iz roda v rod, naravna barvila pa so tudi zanimiva in najcenejša. Lučka Glaser

Pa še nekaj idej za barvanje jajc:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor