Beljenje jajc za pirhe
Print Friendly, PDF & Email

Za beljenje jajc se odločimo v času velikonočnih praznikov, ko potrebujemo bela jajca za pripravo pirhov, da so barve bolj čiste in so pirhi veliko lepši.

Bela jajca v trgovinah zelo težko dobimo, zato jih lahko pripravimo sami. Beljenje jajc je zelo enostavno in hitro, moramo pa biti pri barvanju z njimi zelo previdni, saj se lupina jajc stanjša, zato so bolj krhka in se hitreje razbijejo. Za tako obeljena jajca je priporočljivo, da se uporablja samo jedilna barva.

Pripomočki za beljenje jajc za pirhe:

  • lonec
  • žlica
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • krožnik
  • skleda
  • kuhinjska gobica
  • štedilnik

Sestavine za beljenje jajc za pirhe:

  • 6 jajc
  • 200 ml 9-procentnega kisa za vlaganje
  • 400 ml vode
  • 4 g soli

Postopek za beljenje jajc za pirhe:

Rjava jajca moramo imeti na sobni temperaturi vsaj 24 ur, da med kuhanjem ne počijo. V lonec jih naložimo samo v eni plasti, tako da se med seboj ne tiščijo.

V lonec dotočimo hladno vodo in kis, da so jajca prekrita s tekočino in med kuhanjem prosto plavajo.

Potem dodamo še sol in

kuhamo na zmernem ognju dvanajst minut. Med kuhanjem z žlico pobiramo peno in rjavi del jajčne lupine, ki se nabira med peno, in oboje zavržemo.

Ko so jajca kuhana in pena s smetmi pobrana, jajca ohladimo v hladni vodi in

s kuhinjsko gobico rahlo očistimo ostanke rjave barve.

Če v trgovini ne dobimo belih jajc, si jih pač pripravimo sami. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor