Francoska solata s šunkarico
Print Friendly, PDF & Email

Francoska solata s šunkarico je kremasta zaradi majoneze, vsebuje veliko zelenjave, je slano-sladko-kisla, zelo okusna, nasitna in jo lahko ponudimo zraven pečenke, mesa z žara, hrenovk, kuhane šunke ali drugega suhega mesa ali pa samostojno zraven domačega kruha. Posebnost francoske solate s šunkarico je, da vse sestavine razen graha narežemo na 1-1,5 cm velike kocke.

Krompir je najbolj nevtralnega okusa, korenček in grah sta sladka, kumarice in majoneza sta rahlo kisla, šunkarica pa je polnega slanega mesnega okusa in vse sestavine skupaj nam pričarajo enkraten okus francoske solate s šunkarico.

Pripomočki za francosko solato s šunkarico:

  • lonec s pokrovko
  • kozica s pokrovko
  • cedilo
  • nož
  • deska za rezanje
  • tehtnica
  • štedilnik
  • skledica za serviranje
  • krožnik

Sestavine za francosko solato s šunkarico:

Za 2 kg francoske solate s šunkarico:

Postopek za francosko solato s šunkarico:

Krompir olupimo, dobro operemo in narežemo na kocke, velike 1-1,5 cm.

Tudi korenček ostrgamo, operemo in narežemo na kocke velikosti 1-1,5 cm in narezane sestavine naložimo v lonec. Krompirju in korenčku dodamo še grah, zalijemo z vodo, da je zelenjava prekrita z vodo, potem solimo po okusu in pristavimo pokriti lonec na štedilnik, da se sestavine kuhajo 12-15 minut. Čas merimo od pričetka vretja v loncu, potem temperaturo znižamo, da vre na zmerni temperaturi. Kuhani zelenjavi odlijemo tekočino.

Nasvet:

Priporočam, da to tekočino od kuhanja zelenjave shranimo za zalivanje juh, omak, enolončnic … saj vsebuje veliko koristnih snovi za naše telo.

Jajca damo v kozico, jih zalijemo s hladno vodo, da so prekriti, pokrijemo s pokrovko in postavimo na štedilnik, da voda zavre in uravnamo temperaturo, da se jajca počasi kuhajo na trdo, to je 10-12 minut. Kuhanim jajcem iz kozice odlijemo vročo vodo in jih zalijemo z mrzlo vodo, da se hitreje ohladijo in lažje olupijo. Ohlajena kuhana jajca olupimo.

Narežemo jih na kocke, velike 1-1,5 cm ter dodamo v kozico k ohlajeni kuhani zelenjavi.

Kisle kumarice speremo pod hladno tekočo vodo in narežemo na 1-1,5 cm in dodamo v lonec.

Šunkarico olupimo in tudi narežemo na 1-1,5 cm velike kocke.

Dodamo še majonezo in vse sestavine dobro premešamo, pokrijemo in pustimo, da se okusi povežejo, preizkusimo, če je dovolj slano, po potrebi še posolimo in če imamo radi poper, francosko solato s šunkarico še popopramo.

Francosko solato s šunkarico lahko postrežemo v manjših skledicah za vsako osebo posebej ali pa v večji posodi s pokrovko, da si lahko vsak samopostrežno naloži francosko solato s šunkarico po želji na svoj krožnik.

Vedno okusna francoska solata s šunkarico je bila velikokrat na naši mizi, pa naj bo za novo leto, piknik ali kar tako. Lučka Glaser

Zraven francoske solate s šunkarico pa sem vam pripravila recepte za vsakega nekaj:

in domači kruh:

Ocena:
Skupaj: 6 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor