Kumare s hrenovko v enolončnici
Kumare s hrenovko v enolončnici so lahek in okusen obrok, ki je zelo hitro pripravljen še posebno, če imamo v zamrzovalniku shranjen zamrznjen krompir, kumare in v hladilniku pa prepraženo čebulo. Pa tudi sicer je obrok enostaven in hiter za pripravo.
Sveže kumare vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, zato se jih naužijmo poleti, ko je v njih veliko vitamina B, C, železa, kalcija, predvsem pa veliko vode, ali pa jih pravilno zamrznemo za juhe, enolončnice, omake…
Pripomočki za pripravo kumar s hrenovko v enolončnici
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo kumar s hrenovko v enolončnici
Za štiri osebe:
- 800 g naribanih kumar (svežih ali zamrznjenih)
- 600 g krompirja (lahko tudi zamrznjenega)
- 70 g sveže čebule in žlica masti (ali 50 g pražene čebule v masti)
- 100 ml paradižnikove mezge z origanom
- 3 žlice drobtin
- 1 žlica jušne zelenjave (sveže ali posušene)
- 3 listi lovorja
- 1 hrenavka
- morska sol po okusu
Priprava kumar s hrenovko v enolončnici
Najprej iz zamrzovalnika vzamemo zamrznjene naribane kumare, če uporabimo sveže, jih olupimo in naribamo, v loncu stopimo praženo čebulo v masti, če uporabimo svežo, jo olupimo na drobno narežemo in prepražimo toliko, da čebula rahlo porumeni. Na prepraženo čebulo stresemo narezane kumarice, če so še delno zamrznjene, jih na zmernem ognju počasi segrevamo, da se razpustijo.
Na tako pripravljene kumare dodamo krompir, ki smo ga pred tem skuhali, olupili in nato pretlačili, če je krompir zamrznjen, enostavno vse skupaj segrevamo toliko časa, da se tudi krompir razpusti in začne vse skupaj rahlo vreti, nato dodamo še paradižnikovo mezgo, liste lovorja, drobtine in sol, premešamo in kuhamo na zmernem ognju približno 15 minut.
Za izboljšanje okusa dodamo še posušeno jušno zelenjavo, ki jo lahko nadomestimo tudi s svežimi začimbami, hrenovko narežemo na 1-2 centimetra velike koščke in jo dodamo kumarični enolončnici, vse skupaj kuhamo še pet minut in kosilo je pripravljeno.
Kumare v enolončnici s hrenovko so hitro pripravljene, ponudimo jih lahko v skodelici ali krožniku.
Kumare si lahko pripravimo hladne v solati ali tople v enolončnici. Lučka Glaser
Nekaj nasvetov za pripravo jedi iz kumaric: juhe, enolončnice, omake, solate:
- Tople kumare s krompirjem.
- Kumare s krompirjem.
- Kumarična omaka s krompirjem.
- Kumare z jogurtom v omaki.
- Kumare v omaki s kranjsko klobaso.
- Kumarična omaka s pastinakom.
- Kumare s papriko in pire krompirjem.
- Kumare z govedino.
- Kumarice s krompirjem v solati.
- Kumarice v solati s kislo smetano.
- Paradižnik, kumarice in paprika v solati.
- Kumarice obložene z zelenjavo in jajci japonskih prepelic.
- Solatni krožnik.
Shranjevanje, vlaganje kumar:
- Solatne kumarice za ozimnico.
- Hladno vložene solatne kumare v kisu.
- Hladno vložene kumarice v kisu.
- Kumare narezane v kisu.
- Vložene naribane (solatne) kumarice.
- Mešana solata za ozimnico – pasterizirana.
- Bolgarska solata za ozimnico.