Kumarice s krompirjem v solati
Print Friendly, PDF & Email

Kumarice s krompirjem v solati si pripravimo v času, ko zmanjkuje sveže solate in začnemo uporabljati tudi shranke iz zamrzovalnika, ki smo jih pripravili v poletnih in jesenskih dnevih. Solata iz kumaric in krompirja deluje zelo osvežujoče, če jo postrežemo dobro ohlajeno. Zaradi vseh mineralov in vitaminov, ki jih kumarice in krompir vsebujeta, pa zadostimo potrebam, ki jih naše telo dnevno potrebuje.

O krompirju in njegovi hranilni vrednosti so mnogi slabo poučeni, predvsem pa so prepričani, da krompir redi, kar pa ni res. Krompir ima bogato hranljivo vrednost in vsebuje zaščitne snovi, minerale in vitamine.
100 g krompirja vsebuje 68 kalorij in minerale kot so: kalij, kalcij, fosfor, magnezij, železo in pomemben vir vitaminov: C, B1 in B2.

Kumarice so nizkokalorične, saj vsebujejo več kot 97% vode. Vsebujejo tudi vitamine A, B1, B2 in C vitamin, kalij in natrij. Poznamo male kumarice za vlaganje in velike kumarice, ki se imenujejo tudi solatne kumarice.

Pripomočki za pripravo kumaric s krompirjem v solati:

  • skleda večja
  • tehtnica
  • lonec za kuhanje krompirja
  • štedilnik
  • skodelica
  • krožnik
  • deska za rezanje
  • nož
  • kavna žlička
  • vilice za mešanje solate
  • kuhinjski rezalnik v primeru svežih kumaric

Sestavine za pripravo kumaric s krompirjem v solati

Za dve osebi:

  • 700 g zamrznjenih ali svežih naribanih kumaric
  • 500 g kuhanega in olupljenega krompirja
  • 80 g nasekljane čebule
  • 2 žlički solatnega olja ali olja po želji
  • kis po okusu
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Priprava kumaric s krompirjem v solati

Zamrznjene kumarice pravočasno vzamemo iz zamrzovalne skrinje, da se počasi odtajajo na sobni temperaturi, da so uporabne za pripravo solate. Kumaric, ki jih nameravamo uporabiti za solato ni priporočljivo, da jih segrevamo. Kumaric ne ožemamo, ker se v tekočini nahajajo vsi vitamini in minerali.

Če pripravljamo solato iz svežih kumaric, jih operemo, olupimo in naribamo na kuhinjskem rezalniku.

Krompir skuhamo in kuhanega olupimo, čas kuhanja je odvisen od vrste in debeline krompirja.

Krompir, ki smo ga skuhali in olupili, narežemo na rezine, enako naredimo z olupljeno čebulo, ki pa jo narežemo bolj na drobno.

V večjo skledo stresemo kumarice, ki so se odtajale (ali sveže naribane), dodamo narezan krompir, čebulo, sol, solatno olje, kis in poper.

Kumarično solato s krompirjem dobro premešamo, poizkusimo in po potrebi dodamo sol olje ali kis.

Hitro pripravljena solata za okusno popestritev obroka.
Lučka Glaser

Zraven kumaric s krompirjem v solati ne pozabite ponuditi še glavne jedi.

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.2]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor