Kislo zelje zabeljeno z ocvirki
Kislo zelje, zabeljeno z ocvirki, je najbolj naravno pripravljeno zelje in je odlična in enostavna priloga, ki se odlično poda pečenicam, krvavicam, pečenki, krompirju, žgancem, polenti …
Kislo zelje vsebuje na 100 g samo 22 kalorij in veliko koristnih sestavin, ki koristijo našemu zdravju, med drugim vitamin C, pa minerala cink in železo, veliko karotena in fenolnih spojin, ki dajejo kislemu zelju tudi veliko hranljivo vrednost, pomembno pa je, da zelje v vseh oblikah ureja prebavo.
Pripomočki za pripravo kislega zelja z ocvirki
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za kislo zelje z ocvirki
Za 4 osebe:
- 1 kg kislega zelja
- 1 žlička kumine
- 1 l vode
- 60 do 100 g domače masti in ocvirkov ali ocvirkov iz pečice
Priprava kislega zelja zabeljenega z ocvirki
Kislo zelje damo v lonec in zalijemo s hladno vodo, dodamo še kumino in pristavimo na štedilnik, da zelje zavre v pokritem loncu, na zmerni temperaturi kuhamo 15 minut, da se zelje napol zmehča. Zelja ne kuhamo predolgo, ker se v tem primeru uniči veliko koristnih sestavin.
Kuhano kislo zelje brez tekočine preložimo v posodice, skledo ali na krožnik, v katerem ga bomo postregli.
V tem času, ko smo kuhali zelje, pogrejemo ocvirke v masti, da se zapenijo.
Z zapenjenimi ocvirki zabelimo kuhano kislo zelje in še vroče postrežemo.
Tako pripravljeno zelje mi je najljubše in ga velikokrat tudi sama pripravim. Lučka Glaser
Zraven zelja pa lahko ponudimo tudi:
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.
- Ocvrta piščančja bedra.
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Pečena piščančja bedra s kurkumo.
- Piščančji file na žaru.
- Pečen puran s krompirjem v pečici.
- Telečja rebra iz pečice.
- Telečja rebra na posteljici iz zelenjave.
- Mesna štruca s sirom.
- Svinjska pečenka s česnom.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Slastna mrežna pečenka.
- Svinjski zrezki po dunajsko.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Mesni hlebčki
- Kuhanje domače šunke.
- Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.
- Kuhanje domačih mesenih prekajenih klobas.
- Jetrna klobasa.
- Govedina iz juhe.
In seveda zraven lahko pripravimo tudi različne žgance:
- Beli žganci s krompirjem.
- Ajdovi žganci s krompirjem.
- Najslajši ajdovi žganci.
- Koruzno krompirjevi žganci.
- Koruzni žganci.