Stročji fižol s krompirjem zabeljen z ocvirki
Print Friendly, PDF & Email

Stročji fižol s krompirjem zabeljen z ocvirki je hrana naših dedkov in babic, ki so po težkem delu na kmetiji potrebovali hrano, ki jim je vrnila moč in energijo, da so sadili in pridelovali osnovne pridelke za prehrano, kot sta fižol in krompir. V današnjem času je takšen obrok bolj redko na jedilniku, toda treba je poizkusiti, da ugotovite, da so se tudi nekoč okusno in dobro prehranjevali.

Pripomočki za pripravo stročjega fižola s krompirjem

  • kozica za krompir s pokrovko
  • kozica za fižol s pokrovko
  • tehtnica
  • kozica za ocvirke
  • skleda za pranje
  • skleda za krompir
  • cedilo
  • krožnik
  • štedilnik

Sestavine za pripravo stročjega fižola s krompirjem

Za 2 osebi:

  • 500 g fižola
  • 600 g krompirja
  • 3 žlice ocvirkov z mastjo
  • sol po okusu
  • poper po okusu

Postopek za pripravo stročjega fižola s krompirjem

Krompir operemo in ga damo kuhati. Pri kuhanju je priporočljivo, da naberemo krompir bolj enake velikosti, da je istočasno kuhan. Ali je kuhan preverimo tako, da, ko ga z vilicami prebodemo in ugotovimo, da je krompir mehak, tedaj ga olupimo, naložimo v skledo in rahlo posolimo.

Fižol pregledamo in mu odstranimo pecelj in koničasti vrh in istočasno preverimo, če je že prisotna nitka na fižolu in jo odstranimo.

Fižol operemo, da je čist in ga damo v cedilo, da odteče odvečna voda od pranja.

V kozico damo kuhati fižol, ga posolimo in med kuhanjem večkrat preverimo, da se nam fižol preveč ne razkuha. Kuhanega naložimo na cedilo. Čas kuhanja fižola je odvisen tudi od sorte.

Na štedilniku segrejemo ocvirke z mastjo, da se lepo razpustijo in so pripravljeni za posip po fižolu in krompirju.

Na krožnik naložimo krompir, fižol in nato čez vse potresemo vroče ocvirke.

Poglejte še kako shraniti stročji fižol, da ga lahko uporabljate tudi izven sezone: stročji fižol za ozimnico. Lahko pa ga tudi vložite, po receptu: stročji fižol v kisu za ozimnico.

Naj vam tekne preprost obrok, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 13 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor