Žepki s karameliziranimi figami
Print Friendly, PDF & Email

Žepki s karameliziranimi figami so slasten, poletni prigrizek. Uporabila sem fige, ki jim pri nas rečemo “drobničke”, ker so zelo majhne. Odlikuje pa jih izredna sladkost in aromatičnost. Zraven sem dodala še vejico rožmarina in dva lističa žajblja za dodaten vonj in okus. Nadev sem polagala na trikotnike iz listnatega testa, ki sem ga narezala in prepognila, da so žepki prijetni tudi za oko, ne samo za brbončice.

Pripomočki za pripravo žepkov s karameliziranimi figami

  • nož
  • deska
  • ponev
  • kuhalnica
  • pladenj, ki pride s pečico
  • peki papir
  • manjša skodelica za razžvrkljanje jajca
  • vilice
  • skodelica za mleko
  • žlica
  • čopič
  • kolesce za razrez

Sestavine za pripravo žepkov s karameliziranimi figami

za 10 kosov

  • 180 g očiščenih fig
  • vejica rožmarina
  • 2 lističa žajblja
  • 15 g masla
  • 20 g rjavega sladkorja
  • 1 žlica grobo zdrobljenih pistacij (nesoljenih)
  • 300 g listnato testo
  • 1 jajce
  • 2 žlici mleka

Postopek priprave žepkov s karameliziranimi figami

Fige naberemo in narežemo na četrtine. Kot sem že povedala uvodoma, sem uporabila zelo drobne fige, v primeru, da imamo na razpolago večje fige, jih narežemo na več koščkov .

Ponev pristavimo na kuhalno ploščo in raztopimo maslo. Dodamo narezane fige in rožmarin ter žajbelj. Nekajkrat pomešamo in nato dodamo še rjavi sladkor. Ponovno nekajkrat premešamo in dodamo grobo zdrobljene pistacije. Pistacije naj ne bodo soljene. Na majhni temperaturi pražimo še 3-4 minute, nato odstavimo in počakamo, da se nadev za žepke s karameliziranimi figami ohladi.

Medtem si pripravimo listnato testo. Kupimo kar razvaljanega. S kolescem za razrez poskušamo izrezati čim bolj enakomerne trikotnike, kot prikazuje spodnja fotografija.

Vsak trikotni zarežemo. Paziti moramo, da testa ne prerežemo do konca.

Na izrezan trikotnik položimo dve žlički nadeva. Vse tri robove premažemo z mlekom, da se bodo lažje sprijeli in prepognemo oba robova, levega proti desnemu in desnega čez levega. Ali obratno.

Žepke s karameliziranimi figami polagamo na pladenj s peki papirjem. Ko so vsi položeni, jih premažemo še s stepenim jajcem.

Pečemo jih v predhodno ogreti pečici na 175 stopinj Celzija na klasičen način. Ko so pečeni, jih ohladimo kar na pladnju in nato predenemo na servirni krožnik. Po želji jih lahko malenkost potresemo s sladkorjem v prahu. Naj tekne!

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

kuharcaKsenija

Sem diplomirana ekonomistka, zato rada žongliram s številkami na Osnovni šoli Šturje, kjer sem zaposlena. V prostem času pa rada kuham, šivam, pletem, kvačkam. Moja velika strast j tek, zato se veliko gibljem v naravi in pridno nabiram kilometre. Pri naši hiši imamo tudi zelo radi živali. Družbo nam delata psa Rubama in Pupa, muca Lili in bradata agama Tyron.

Dodaj odgovor