Zelenjava iz pečice
Print Friendly, PDF & Email

Zelenjava iz pečice vsebuje veliko slastnih okusov in arom. Z njo zaužijemo veliko mineralov in vitaminov, ker zaradi pečenja ostanejo vse sestavine v zelenjavi.  Zelenjava iz pečice je zaradi veliko vlaknin in malo kalorij odlična lahka večerja kakor tudi samostojen obrok ali priloga pri kosilu. Zelenjavo iz pečice tako lahko pripravimo za prilogo zraven mesa in krompirja. Priprava je enostavna, uporabimo pa lahko svežo zelenjavo ali pa zamrznjeno iz zamrzovalnika.

Pripomočki za pripravo zelenjave iz pečice:

  • deska za rezanje
  • nož
  • cedilo
  • krožnik
  • skleda
  • pekač velikosti 15 x 25 cm
  • žlica
  • alu folija
  • pečica
  • cedilo
  • lonec s pokrovko

Sestavine za pripravo zelenjave iz pečice

Za štiri osebe:

  • 200 g graha v zrnu
  • 200 g očiščenega korenčka (lahko uporabimo različne barve korenčka, jaz sem rumenega )
  • 200 g stročjega fižola (maslenec)
  • 100 g očiščenega pora
  • 200 g olupljene bučke maslenke, lahko uporabimo bučke ali buče, ki jih imamo na razpolago
  • 2 žlici repičnega olja, lahko tudi olja po želji ali domače masti
  • sol po okusu

Za blanširanje fižola:

  • 300 ml vode

Postopek za pripravo zelenjave iz pečice:

Korenček, ki je iz zasipnice ali svež korenček najprej z nožem ostrgamo, odrežemo grde dele, speremo pod tekočo vodo in narežemo na 5 – 7 mm široke krogce.
Fižol, če je svež narežemo na 3 -4 cm dolgo in blanširamo v vročem osoljenem kropu 10 min. Poglejte navodilo za blanširanje: Stročji fižol za ozimnico.
Grah, če je svež izluščimo iz strokov, lahko pa ga uporabite iz zamrzovalnika: Grah – pravo bogastvo narave za ozimnico.
Bučke iz zamrzovalnika ali sveže narežemo na kocke velikosti 1 cm (takšna velikost se pri bučkah najbolje obnese, saj so takrat najboljše).
Por operemo pod tekočo vodo in ga narežemo na 5 – 7 mm.

V pekač naložimo najprej grah, potem korenček, blanširan stročji fižol, por in bučke.

Po zelenjavi enakomerno polijemo olje in posolimo. Pekač z zelenjavo prekrijemo z alu folijo, in postavimo v ogreto ventilatorsko pečico na 180°C za 30 minut.

Po prvem pečenju vzamemo pekač z zelenjavo iz pečice, odkrijemo in zelenjavo dobro premešamo.

Pekač z zelenjavo ponovno pokrijemo z alu folijo in damo ponovno v pečico na 180°C še za 20 minut.

Pečeno zelenjavo naložimo na krožnik ali v skledico in postrežemo samostojno ali z jedmi, ki so predlagane spodaj.

Privoščite si krožnik zdrave okusne zelenjave. Lučka Glaser

Jedi, ki jih lahko postrežete zraven zelenjave iz pečice:

Ocena:
Skupaj: 12 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor