Zelenjava iz pečice
Zelenjava iz pečice vsebuje veliko slastnih okusov in arom. Z njo zaužijemo veliko mineralov in vitaminov, ker zaradi pečenja ostanejo vse sestavine v zelenjavi. Zelenjava iz pečice je zaradi veliko vlaknin in malo kalorij odlična lahka večerja kakor tudi samostojen obrok ali priloga pri kosilu. Zelenjavo iz pečice tako lahko pripravimo za prilogo zraven mesa in krompirja. Priprava je enostavna, uporabimo pa lahko svežo zelenjavo ali pa zamrznjeno iz zamrzovalnika.
Pripomočki za pripravo zelenjave iz pečice:
- deska za rezanje
- nož
- cedilo
- krožnik
- skleda
- pekač velikosti 15 x 25 cm
- žlica
- alu folija
- pečica
- cedilo
- lonec s pokrovko
Sestavine za pripravo zelenjave iz pečice
Za štiri osebe:
- 200 g graha v zrnu
- 200 g očiščenega korenčka (lahko uporabimo različne barve korenčka, jaz sem rumenega )
- 200 g stročjega fižola (maslenec)
- 100 g očiščenega pora
- 200 g olupljene bučke maslenke, lahko uporabimo bučke ali buče, ki jih imamo na razpolago
- 2 žlici repičnega olja, lahko tudi olja po želji ali domače masti
- sol po okusu
Za blanširanje fižola:
- 300 ml vode
Postopek za pripravo zelenjave iz pečice:
Korenček, ki je iz zasipnice ali svež korenček najprej z nožem ostrgamo, odrežemo grde dele, speremo pod tekočo vodo in narežemo na 5 – 7 mm široke krogce.
Fižol, če je svež narežemo na 3 -4 cm dolgo in blanširamo v vročem osoljenem kropu 10 min. Poglejte navodilo za blanširanje: Stročji fižol za ozimnico.
Grah, če je svež izluščimo iz strokov, lahko pa ga uporabite iz zamrzovalnika: Grah – pravo bogastvo narave za ozimnico.
Bučke iz zamrzovalnika ali sveže narežemo na kocke velikosti 1 cm (takšna velikost se pri bučkah najbolje obnese, saj so takrat najboljše).
Por operemo pod tekočo vodo in ga narežemo na 5 – 7 mm.
V pekač naložimo najprej grah, potem korenček, blanširan stročji fižol, por in bučke.
Po zelenjavi enakomerno polijemo olje in posolimo. Pekač z zelenjavo prekrijemo z alu folijo, in postavimo v ogreto ventilatorsko pečico na 180°C za 30 minut.
Po prvem pečenju vzamemo pekač z zelenjavo iz pečice, odkrijemo in zelenjavo dobro premešamo.
Pekač z zelenjavo ponovno pokrijemo z alu folijo in damo ponovno v pečico na 180°C še za 20 minut.
Pečeno zelenjavo naložimo na krožnik ali v skledico in postrežemo samostojno ali z jedmi, ki so predlagane spodaj.
Privoščite si krožnik zdrave okusne zelenjave. Lučka Glaser
Jedi, ki jih lahko postrežete zraven zelenjave iz pečice:
- Pečena piščančja prsa iz pečice.
- Piščančji file na žaru.
- Mesni polpeti z ovsenimi kosmiči.
- Svinjska krača pečena v masti.
- Slastna mrežna pečenka.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.
- Pečen puran s krompirjem v pečici.
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Ocvrta piščančja bedra z manj kalorijami.