Stročji fižol v slanici za ozimnico
Print Friendly, PDF & Email

Stročji fižol v slanici za ozimnico je praktična rešitev za shrambo stročjega fižola v poletnem in jesenskem času, ko je stročjega fižola na pretek, skrinja pa je že polna. Vlaganje v kozarčke je enostavno in hitro, primerno tudi za tiste, ki niso ravno vešči vlaganja in pripravljanja shrankov za ozimnico. Kaj stročji fižol vsebuje sem napisala v prispevku: stročji fižol za ozimnico, naj vam zaupam, da so raziskave med drugim pokazale, da fižol pomlajuje.

Tako shranjen stročji fižol, je okusen in hranljiv shranek, ki ga uporabimo v kasnejšem obdobju, ko stročjega fižola ni več na vrtu. S stročjim fižolom v slanici lahko popestrimo juhe, solate, enolončnice, omake, iz njega naredimo zloženke raznih nadevov,  jih zabelimo z ocvirki, postrežemo kot prilogo … Stročji fižol tako zaradi nežnega okusa lahko uporabimo v različnih jedeh in z njim obogatimo kakovost jedi in okusa, ki jo pripravimo z dodanim stročjim fižolom.

Pripomočki za vlaganje stročjega fižola v slanici:

  • delovni pult ali miza
  • posoda za pranje
  • tehtnica
  • cedilo
  • lonec
  • lij
  • zajemalka
  • kozarci za vlaganje s pokrovčki
  • kuhinjska krpa ali odejico za pokrivanje
  • etiketa in svinčnik

Sestavine za vlaganje stročjega fižola v slanici

Za 3 kozarce 720 ml:

  • 1 kg očiščenega stročjega fižola
  • 1,5 l vode
  • 50 g soli
  • 1 velika žlica nerazredčenega kisa za vlaganje

Postopek in priprava za vlaganje stročjega fižola v slanici:

Nabran stročji fižol stresemo na pult ali delovno mizo, fižol pregledamo, odstranimo peclje, koničast izrastek in preverimo, če strok že vsebuje nitke, ki jih odstranimo. V posodi ga dobro operemo in ga damo na cedilo, da voda od pranja odteče.

Stroke fižola prerežemo na dva ali tri dele približno 3 do 5 cm, odvisno od dolžine stroka in jih damo v lonec z vrelo vodo, dodamo kis in sol, kuhamo približno 30 minut  na zmernem ognju, med kuhanjem moramo fižol večkrat preizkusiti, da se ne razkuha, saj je čas kuhanja odvisen tudi od vrste fižola.

Pred kuhanjem smo pripravili čiste kozarčke za vlaganje in čiste pokrovčke. Kozarčkov ni potrebno segrevati, da ne bodo počili, ko bomo vanje vlagali vroč fižol, jih moramo imeti na kovinski podlagi ali v kozarček položiti žlico …

Na kozarček, damo lij z dovolj veliko odprtino in vanj hitro naložimo vroč fižol in zalijemo z vročo tekočino v kateri smo kuhali fižol, do približno 2 cm do zgornjega roba, nato zalijemo z vročo vodo, da je fižol prelit in, da je tekočina še približno 1 cm do vrha kozarca. Kozarce tesno zapremo s pokrovčkom in jih za nekaj minut obrnemo na pokrovček (na glavo).

Dobro zaprte kozarce obrnemo pravilno in jih pokrijemo z odejico ali kuhinjsko krpo, da se ohladijo, počakamo 24 ur, nato jih opremimo z etiketo z podatkom shranka in letnico priprave shranka. Kozarce postavimo na primerno mesto v shrambi, kjer niso izpostavljeni direktni svetlobi in visokim temperaturam.  Uporabnost vloženega stročjega fižola v slanici je najmanj eno leto.

Pripravila sem vam recepte, kako z lahkoto uporabiti vložen stročji fižol v slanici:

Lahko pa tudi stročji fižol vložite v kisu za hitre solate po receptu:Stročji fižol v kisu za ozimnico

Naj bo vaša shramba polna takšnih in podobnih shrankov,
Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.7]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor