Paradižnikov domač kečap
Print Friendly, PDF & Email

Kečap je ena najbolj priljubljenih omak po vsem svetu. Paradižnikov domač kečap pa je sigurno odlična in zdrava nadgradnja kupljenega. Če imamo še domač paradižnik, čim bolj mesnat in dobro zrel, da bomo dodali čim manj sladkorja, pa smo dobili božansko domačo različico kečapa.

Pripomočki za paradižnikov domač kečap:

  • nož
  • žlica
  • kuhalnica
  • deska za rezanje
  • žlička
  • posoda za peko v pečici
  • pečica

Sestavine za paradižnikov domač kečap :

Za 6 kozarčkov po 3 dl :

  • 5 kg paradižnika
  • 600 g čebule
  • 6 strokov česna
  • sol po okusu
  • 1 žlička timijana
  • 1 žlička origana
  • 2 žlici mlete paprike
  • 5 lovorjevih listov
  • 4 klinčki
  • 3 žlice olivnega olja
  • 200 g rjavega sladkorja
  • 3 dl jabolčnega kisa

Postopek za paradižnikov domač kečap :

Paradižnik operemo in osušimo. Uporabimo lahko kateri koli paradižnik, svetujem pa, da je paradižnik čim bolj mesnat. S tem boste skrajšali čas kuhanja domačega paradižnikovega kečapa.

Nasekljamo čebulo in jo na olivnem olju prepražimo, da postekleni. Dodamo na drobno narezan česen in še popražimo eno minuto.

Paradižniku izrežemo trdi del pri peclju, prav tako vse ostale napravilnosti, če jih ima (razne razpoke, črne dele, itd). Narežemo ga na drobne kose približno 1 cm velike in ga dodamo k čebuli in česnu. Premešamo.

Dodamo sol, mleto papriko, lovorjeve liste, klinčke, origano, sol in timijan ter na nizki temperaturi dušimo vse skupaj 2 uri. Občasno premešamo. Po dveh urah odstavimo posodo iz gretja, poberemo ven lovorjeve liste in klinčke ter vso paradižnikovo zmes zmeljemo s paličnim mešalnikom.

Nato spasiramo še s pasirarjem. Če ga nimamo vse skupaj ročno precedimo – spasiramo skozi gosto cedilo. Paradižnikove olupke in pečke zavržemo, dobljen paradižnikov pire pa damo v posodo, ki je primerna za peko v pečici (brez plastičnih delov). Dodamo sladkor in kis ter dobro premešamo.

Posodo postavimo za 2 uri v ventilacijsko pečico ogreto na 170 °C. Vmes na vsakih 15 minut kečap premešamo. Po dveh urah vzamemo posodo iz pečice in preverimo gostoto. Čas kuhanja bo namreč odvisen od tega, kako mesnat paradižnik smo uporabili. Če je bil zelo mesnat, bo domači paradižnikov kečap že dovolj gost, da ga nalijemo v kozarce. Če se nam zdi še preredek, posodo postavimo v pečico še za pol ure.

Ko se nam zdi gostota primerna še po okusu dosolimo, če je potrebno. Še enkrat dobro premešamo in vrel kečap natočimo v sterilne vroče kozarčke (steriliziramo jih tako, da jih damo za 15 minut v pečico na 110 °C). Kozarčke pustimo pod deko, da se ohladijo. Tako so pripravljeni za takojšnjo uporabo ali za ozimnico. Počakali bodo vsaj do naslednje sezone.

Dober tek! 😊

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Dodaj odgovor