Kolač z ocvirki
Kolač z ocvirki je poslastica, ki je sicer slana, a vseeno rahlo sladkega okusa. Diši po cimetu in ocvirkih in čeprav kombinacija morda zveni nenavadno, je rezultat odličen! Tako pripravljen kolač lahko jemo za kosilo ob enolončnici, juhi ali pa samostojno, ob skodelici domačega čaja ali kave.
Ocvirki in mast se vračata v našo kuhinjo, saj sta v slovenski tradicionalni kuhinji nepogrešljiva. Ocvirki in mast, ki jih cvremo doma, so v kulinariki dobrodošli, saj jih uporabljamo za pripravo zelja, repe, krompirja, žgancev …, kakor tudi za pripravo kolača in potice. Pripravimo jih enostavno, med drugim lahko tudi v pečici.
Pripomočki za pripravo kolača z ocvirki:
- okrogel model premera 22-25 cm, lahko pa uporabimo tudi drugačen manjši pekač
Sestavine za pripravo kolača z ocvirki
- 4 jajca
- 60 g sladkorja
- 1 vanilijev sladkor
- ščep morske soli
- naribana limonina lupinica 1 limone
- pol žličke mletega cimeta
- 200 ml mleka
- 200 ml domače masti z ocvirki
- 60 g čebule ali 1 žlica pražene čebule v masti
- 450 g pšenične moke tip 500
- 1 pecilni prašek
Postopek za pripravo kolača z ocvirki:
Najprej v kozici stopimo mast z ocvirki in dodamo praženo čebulo v masti, če pa uporabimo svežo čebulo jo najprej olupimo, narežemo na drobno in počasi prepražimo med mastjo z ocvirki, kozico odstavimo iz grelne površine in pustimo, da se ohladi na temperaturo okoli 30°C, nato dodamo še naribano limonino lupinico in cimet,
Medtem pripravimo ostale sestavine za kolač. Beljake ločimo od rumenjakov in beljakom dodamo sol in jih stepemo v trd sneg, nato vanj na rahlo umešamo rumenjake.
Sedaj dodamo še ohlajene ocvirke z mastjo in prepraženo čebulo, sladkor, vanilin sladkor, moko, mleko in pecilni prašek. Vse sestavine na rahlo zmešamo, da ni več grudic.
Maso za kolač z ocvirki preložimo v pekač in pekač postavimo v ogreto ventilatorsko pečico na 180 °C za 45 minut, pečemo na srednji prečki, da se enakomerno peče. Če imamo model iz silikona, ga postavimo na pekač in damo skupaj z njim v pečico.
Vroč, pečen kolač z ocvirki, damo takoj ohlajati na kovinski podstavek za hlajenje in, ko je ohlajen, da ni nevarnosti, da se opečemo, ga obrnemo in prestavimo na krožnik. Kolač z ocvirki je zelo okusen že topel, a tudi hladen bo teknil. Če smo ga spekli za več dni, imamo shranjenega na krožniku, ki smo ga pokrili s kuhinjskem prtičkom.
Kolač z ocvirki je za gurmanske užitke, saj je eksplozija okusov. Lučka Glaser
Zraven kolača z ocvirki lahko ponudimo:
- Najboljša enolončnica iz ohrovta.
- Najboljša Lojzijeva enolončnica.
- Manj kalorična enolončnica z jurčki.
- Zdravilna prežganka.
- Hitra porova kremna juha.
- Najboljša grahova juha z rižem.
- Kisla repa po kmečko.
- Fižolova juha s kislim zeljem.
- Kmečko kislo zelje.
- Kmečka enolončnica s šunko.
- Slastna trojka v enolončnici.
- Vložene štorovke ali mraznice v enolončnici.
- Fižolova enolončnica z vodnimi žličniki
- Mesna čorba za vsak dan.
- Slastna kremna bučna juha s krompirjem.
- Čebulna juha z bučkami.
- Koleraba v enolončnici.
- Tople kumare s krompirjem.