Pustne jedi nekoč in danes
Print Friendly, PDF & Email

Pustne jedi se v vsej svoji zgodovini niso bistveno spremenile, saj je njihova priprava in namen, da se do sitega najemo in napijemo, zato je hrana v času pusta masna, z obilico svinjskega mesa, peciva pečenega oziroma ocvrtega v svinjski masti, ki jo je sedaj zamenjalo tudi olje, zato je še zmerom v veljavi pregovor  “pust je masten okrog ust”.

Praznovanje pusta je najstarejši običaj, ki se je ohranil na Slovenskem in ga, poleg pustnih jedi, spremljajo tudi maškare, to je oblačenje v zgodovinske in pravljične like, v katere se oblačijo stari in mladi in preganjajo zimo. Praznovanje pusta traja od sobote do torka, v nekaterih krajih pusta že v torek zvečer pokopljejo, ga zažgejo ali vržejo v vodo, drugje pa to prestavijo na pepelnično sredo in tako podaljšajo pustovanje.

Slovenija ima glede na pokrajine različne pustne karnevale, kjer prikazujejo zgodovinske like in običaje, drugje pa uporabijo like iz vsakodnevnega življenja, v vseh pokrajinah pa je skupno to, da se v pustnem času dobro je in pije.

Vabim vas, da si v spodnjih povezavah do posameznih receptov preberete ideje, v katerih boste sigurno našli nekaj zase in svoje najdražje in jih presenetili v pustnem času.

Pecivo

Med vsemi pustnimi dobrotami je najbolj razširjen in poznan krof, ki pa ni bil prvi med pustnimi dobrotami, saj zgodovinski viri pišejo, da je bila najprej potica z ocvirki imenovana ocvirkovka. Krofe lahko polnimo z različnimi marmeladami in kremami, najbolj pa sta poznani marelična marmelada in vaniljeva krema. Recepti in navodila za peko krofov se zelo razlikujejo, vsaka gospodinja trdi, da so njeni najlepši in najboljši.

Pustne jedi nekoč in danes

Krofom pa v pustnem času in družinskih praznovanjih, posebno na porokah delajo družbo tudi flancati,  ki jih poznamo tudi pod  imenom kroštule ali  štraube.

Miške so najbolj enostavno in hitro pripravljeno pecivo, ki ga pripravimo v času pusta, poznamo jih tudi pod imenom frittole ali uštipci.

Buhteljni, ki jih poznamo tudi pod imenom buhtlji in so polnjeni z različnimi marmeladami, pa tudi drugimi nadevi, po zgodovinskih virih izhajajo iz Češke in Avstro-ogrske, pri nas pa so že malo pozabljeni. Kolač z ocvirki je bil tudi na mizi ob vsakem večjem praznovanju, rahli bigi pa so mu delali družbo.

Potice

Potice so stara slovenska posebnost, ki jo pripravijo in pečejo za različna praznovanja in tudi nadev je zelo različen, v začetku so za nadev uporabljali posušeno sadje in med. Danes najbolj poznamo orehovo potico, ki je izpodrinila ocvirkovko potico imenovano tudi ocvirkovka. Za gospodinje, ki nimajo veliko časa, priporočam hitro pripravljeno orehovo potico.

Mesne jedi s prilogami

Hrana v času pustnega praznovanja vsebuje obilico klobas in različnega svinjskega mesa, ki vsebuje tudi veliko soli, zato zraven ponudimo različno okisano zelenjavo in žgance.

Pečenke ponavadi pečemo v celih kosih in jih nato delno ohlajene lepo narežemo.

Zraven obilice sladke in slane goste hrane se priležejo tudi okusne enolončnice.

Pri praznovanju pusta ne smemo pozabiti na pustno svinjsko kračo, ki je lahko sveža ali prekajena, važno je to, da jo kuhamo toliko časa, da meso odstopi od kosti.

Svetujem, da pripravite svinjsko kračo pečeno v masti.

Pustne jedi nekoč in danes

Ne zamudite dobre pustne maske in dobre hrane, ki jo v času pusta nudi najstarejše praznovanje, saj vsredo že prihaja post. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor