Pustni krofi, ki vedno uspejo
Print Friendly, PDF & Email

Pustni krofi, ki vedno uspejo, so okusni in imajo rahlo teksturo sredice testa, z vonjem po vanilji, rumu… Krofi so značilni za čas okoli pusta, čeprav so okusni vse leto in nam polepšajo in popestrijo naše jedilnike, lahko jih ponudimo ob kosilu kakor sladico, ali pa kot prigrizek ob kavi ali čaju. Doma pripravljene krofe lahko nadevamo z nam najljubšo marmelado in v tem je tudi ena izmed prednosti domačih krofov.

Pustne krofe, ki vedno uspejo, lahko ponudimo tudi naslednji dan, ker so še vedno lepi, dišeči in okusni.

Pustni krofi, ki vedno uspejo

Pripomočki za pripravo pustnih krofov

  • injekcija za brizganje marmelade

Sestavine za pripravo pustnih krofov

Za 26 pustnih krofov po 60 g:

  • 500 g pšenične moke tip 400 (ostra)
  • 250 g pšenične moke tip 500 (gladka)
  • 10 g morske soli
  • 80 g svežega kvasa (2 kocki)
  • 60 g sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 5 rumenjakov
  • 60 g olja ali olje po želji ( sončnično, koruzno, oljčno…)
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlička vanilja arome
  • 450 ml mleka
  • 4 žlice moke za posip

In še:

  • 1500 – 2000 ml olja za cvrtje ( odvisno od velikosti posode )
  • 210 ml marmelade po želji za polnjenje krofov
  • 4 žlice mletega sladkorja za posip

Priprava pustnih krofov, ki vedno uspejo

V posodo presejemo vso moko, da se prezrači in s tem testo lepše vzhaja, moki dodamo sol in jo premešamo, v sredini moke naredimo vdolbino za pripravo kvasa. Vse mleko pogrejemo na 30 °C in in v vdolbino moke dodamo 50 ml mleka, razdrobimo kvas, dodamo v mleko 1 žlico sladkorja, ki smo ga vzeli od odtehtanega sladkorja in posujemo z moko, da kvas prične delovati, tako pustimo na sobni temperaturi okoli 15 minut. Pustni krofi, ki vedno uspejo

Med tem časom v drugi skledi ločimo beljake od rumenjakov, rumenjakom dodamo sladkor in vanilin sladkor ter jih močno stepamo strojno ali ročno, da se rumenjaki spenijo.

Beljake pa shranimo, lahko tudi jih zamrznemo za pozneje, da jih porabimo v drugem receptu, priporočam vam pripravo zanimive: Španski vetrci, še nekaj idej pa najdete tu. 

Pustni krofi, ki vedno uspejo

Stepenim rumenjakom s sladkorjem dodamo ostalo ogreto mleko, olje, rum, vanilina aroma dobro premešamo in dodamo vse v skledo k moki s kvasu.Pustni krofi, ki vedno uspejo

Vse sestavine strojno ali ročno dobro umešamo v testo, da postane testo gladko brez grudic, sedaj posipamo površino, da se testo ne bo prijemalo in damo testo na kuhinjsko površino, lahko pa tudi na peki papir.Pustni krofi, ki vedno uspejo

Sedaj pripravimo večji prt, ki ga rahlo posipamo z moko za vzhajanje testa za krofe, ki ga bomo imeli za polaganje oblikovanih krofov na prt, da jih imamo že med izdelavo tudi pokrite, da lepše vzhajajo.

Pripravimo si tehtnico, da naredimo 60 g velike krofe, lahko pa naredimo tudi drugačne velikosti večje ali pa manjše, po vaši želji.

Odtehtano testo oblikujemo v lepo okroglo oblikovano testo, kroglice pokrijemo in pustimo počivati  30 – 40 minut na sobni temperaturi 22 °C, da dvojno narastejo, če je v prostoru hladno, se vzhajanje testa podaljša, da narastejo na dvojni volumen.Pustni krofi, ki vedno uspejo

Ko je testo za krofe že vzhajalo, natočimo v kozico olje in ga segrevamo, ali je dovolj vroče ugotovimo, ko pomočimo ročaj kuhalnice  v vroče olje se  okoli njega pričnejo delati majhni mehurčki.

Sedaj oblikovane in vzhajane kroglice, krofe, polagamo v olje, da je vrhnji del, ki je vzhajal, v olju in pri vzhajanju spodnji del na vrhu, sedaj kozico pokrijemo za 3 – 4 minute, da se testo za krofe cvre s spodnje strani in vrhnji del dodatno vzhaja. Predlagam, da krofe cvrete na srednji temperaturi. Pustni krofi, ki vedno uspejo

Po 3,5 minutah, preverimo ali je spodnji del krofa lepo zapečen in krof obrnemo in nadaljujemo cvrtje v odkriti kozici še 3 – 4 minute, da so pustni krofi lepo zapečeni. Krofe poberemo iz olja in jih zlagamo na papirnate brisače, da popivnajo odvečno olje, injekcijo napolnimo z nam najljubšo marmelado in krofe napolnimo z marmelado.Pustni krofi, ki vedno uspejo

Pustne krofe, delno ohlajene nadevane z marmelado, rahlo potresemo z mletim sladkorjem in jih lahko ponudimo našim najdražjim še tople in tudi naslednji dan so še vedno okusni.

Pustni krofi, ki vedno uspejo

Pustni krofi so vedno okusni, pa naj bo pust ali pa ne. Lučka Glaser

Pripravila sem vam povezave do sladkih pustnih receptov na slovenskem:

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor