Ocvrte miške, frittole ali uštipci
Print Friendly, PDF & Email

Ocvrte miške, frittole ali uštipci so pecivo, ki ga že stoletje pripravljajo gospodinje na podeželju, zadnja desetletja pa se je ta vrsta peciva preselila tudi v mesta in je posebno ob praznikih in osebnih praznovanjih velikokrat na mizi. Priprava ocvrtih mišk, frittol ali uštipcev je zelo enostavna in ne potrebujemo veliko pripomočkov, da pripravimo okusno in tudi nasitno pecivo.

Pripomočki za pripravo ocvrtih mišk, frittol ali uštipcev:

  • posoda za pripravo testa
  • kozica
  • jušno cedilo ali sito za moko
  • žlica
  • žlička
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • penovka
  • papirnati prtički
  • kuhinjska krpa
  • pladenj
  • krožnik
  • štedilnik

Sestavine za pripravo ocvrtih mišk, frittol ali uštipcev:

Iz te mase naredimo od 30 do 40 mišk, odvisno od velikosti žlice in količine zajete mase.

  • 300 g bele moke tip 500
  • 7 g suhega kvasa
  • 150 ml mleka
  • 3 rumenjaki
  • 60 g surovega masla
  • 1 žlica sladkorja
  • 300 ml olja za cvrtje
  • 1 žlica mletega sladkorja za posip
  • 1 žlica ruma
  • 1 vanilin sladkor
  • sol po okusu

Postopek za pripravo ocvrtih mišk, frittol ali uščipcev:

Pripravimo si vse sestavine, ki naj bodo ogrete na sobno temperaturo, da bo testo lepše vzhajalo.

V posodo presejemo moko, da postane rahla in brez grudic. Moki najprej dodamo sol in premešamo, da se sol enakomerno porazdeli med moko. Na sredini moke naredimo jamico in vanjo zlijemo mleko, ki je ogreto na 30 °C.

Dodamo še stopljeno maslo, rumenjake, sladkor, vanilin sladkor, rum in suhi kvas.

Vse sestavine dobro premešamo, da dobimo gosto voljno testo, ki ga pokrijemo in pustimo v toplem prostoru, da se testo poveča za dvakratni volumen.

V kozici segrejemo olje in z žlico dajemo testo v vroče olje. Olja mora biti v kozici toliko, da miške v njem plavajo. Ko se lepo zapečejo, jih obrnemo in popečemo še po drugi strani.

Obojestransko zapečene miške s penovko poberemo iz vročega olja in jih nalagamo na pladenj, ki smo ga pogrnili s papirnatimi prtički, da odvečno olje papirnati prtički popivnajo. Miške še tople posujemo z mletim sladkorjem za posip.

Imenujemo jih miške, čeprav imajo drugo barvo. Lučka Glaser

Pa še nekaj receptov iz moje kuhinje:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor