Domači kvašeni flancati
Print Friendly, PDF & Email

Domači kvašeni flancati so zelo enostavni za pripraviti in so zelo rahli, mehki, okusni, dišeči in se kar topijo v ustih. Poskusite z enostavno peko domačih kvašenih flancatov in videli boste veliko razliko med domačimi ali pa kupljenimi. Pri domačih kvašenih flancatih bomo vedeli kaj flancati vsebujejo, da smo jih ocvrli v svežem olju, ki se ni pregrel in so zato flancati veliko bolj zdravi od tistih, ki jih kupimo.

Domači kvašeni flancati so značilna sladica za pusta, čeprav nam dišijo in teknejo vse leto.

Pripomočki za pripravo domačih kvašenih flancatov:

 • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo domačih kvašenih flancatov

Za približno 900 g domačih kvašenih flancatov:

 • 500 g pšenične moke tip 500
 • 250 ml mlačnega mleka
 • 1 jajce
 • 25 g sladkorja
 • 50 g surovega masla
 • pol žličke morske soli
 • 7 g suhiega pekovskega kvasa
 • 1 vrečka vanilijevega sladkorja
 • lupinica ene bio limone
 • 1 žlica ruma (ni obvezno)
 • 1 l olja za cvrtje

Za posip:

 • 2 žlici sladkorja v prahu

Priprava domačih kvašenih flancatov

Najprej pripravimo vse sestavine za domače kvašene flancate, da bodo pri roki in bo delo hitreje steklo.
Mleko pogrejemo, da ima okoli 30 °C, v skledo presejemo moko in med moko zamešamo morsko sol. Na sredini moke naredimo vdolbino in vanjo zlijemo pogreto mleko, dodamo jajce, sladkor, surovo maslo, suh pekovski kvas, vanilin sladkor, rum in naribamo limonino lupinico. Vse sestavine dobro zamesimo v testo, da postane testo brez grudic in postane svetlo.

Tako umešano testo pokrijemo s prtičkom iz blaga in pustimo vzhajati približno eno uro, da testo naraste na dvojno količino.

Kako hitro vzhaja testo, je odvisno od temperature v prostoru, za kvašeno testo je vzhajanje najbolj ugodna temperatura 30 °C. Zato, čeje naša kuhinja bolj hladna, si lahko pomagamo tako, da damo vzhajati testo v na 30 °C ogreto, a ugasnjeno pečico.

Po tem, ko je testo vzhajajo, kuhinjski pult posujemo z moko in nanjo položimo vzhajano testo, ki ga razvaljamo na debelino okoli 5 do 8 milimetrov. Testo razrežemo na pravokotnike, kvadrate ali trikotnike, ki jih zarežemo še dva do trikrat po sredini, a ne do konca, da dobi flancat svojo značilno obliko. Velikost in obliko naredimo, kakor si želimo. Nekateri obožujejo velike flancate, nekateri pa majhne, malo večje od piškotov.

V kozico damo olje in ga segrejemo na okoli 160 °C, ali je dovolj segreto, lahko preizkusimo tudi s starim, gospodinjam znanim postopkom, da damo v segreto olje damo ščepec moke in če se olje zapeni, je dovolj vroče za cvrtje flancatov.  Kvašene flancate polagamo v segreto olje, kjer narastejo in, ko se flancati na spodnji strani zlato rjavo zapečejo, jih obrnemo, da se zapečejo še na drugi strani. Pečene domače kvašene flancate polagamo na papirnate prtičke, ki popivnajo odvečno maščobo.

Domače kvašene flancate potrosimo s sladkorjem v prahu in postrežemo, okusni so tako topli kakor hladni.

Domači kvašeni flancati so vedno dobrodošli in ne samo za pusta. Lučka Glaser

Ideje, kaj lahko postrežemo zraven dišečih, rahlih, domačih, kvašenih flancatov:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor