Slastna bujta repa
Odlična enolončnica, ki ogreje želodček in ga očisti po premočnih obrokih in zraven tudi uravnava prebavo. Enolončnica ima glavne sestavine repo, proseno kašo in suhe mesne kosti, ki pa so lahko tudi sveže. Lahko pa suhe kosti nadomestite s suhimi rebri, vratovino ali šunko. Bujta repa je prekmurska tradicionalna enolončnica, lahko pa jo jemo tudi kakor prilogo h krvavicam, pečenicam, pečenki, …. Repa in kaša pomagata našemu želodcu predelati tudi močnejšo in bolj mastno hrano. To enolončnico lahko jemo tudi naslednji dan, saj je pogreta še boljšega okusa.
Slastna bujta repa – pripomočki:
- lonec s pokrovko
- kozica
- kuhalnica
- nož
- deska za rezanje
- žlica
- merica za 2 dl
- tehtnica
Slastna bujta repa – sestavine:
Za 4 osebe
- 500 g suhih mesnatih kosti
- 700 g kisle repe
- 2 dl prosene kaše
- 1,5 liter vode
- 5 zrn črnega popra
- 2-3 lovorova lista
- 3 stroki česna
- 1 žlica začimbne jušne zelenjave
- 1 čebula
- 1 žlica svinske masti
- 1 žlica moke
- 1 kavna žlica mlete rdeče paprike
Slastna bujta repa – priprava:
Mesne kosti speremo na hitro pod toplo tekočo vodo in jih damo v lonec. Prilijemo vodo, toliko, da so mesne kosti pokrite s tekočino in kuhamo 20 – 30 minut, potem nanje naložimo repo in dolijemo vodo, da je vse lepo v tekočini.
V lonec k repi in mesnim kostem dodamo še strt in narezan česen, začimbno jušno zelenjavo, lovorov list in poper. Pristavimo na štedilnik in naj se kuha na zmerni temperaturi 1 uro.
Med kuhanjem enolončnice olupimo čebulo jo na drobno narežemo, jaz sem jo kar zmlela.
V kozici naredimo prežganje: žlico svinske masti stopimo, dodamo čebulo in prepražimo, da zarumeni. Potem dodamo moko in tudi moko prepražimo in na koncu še mleto rdečo papriko in na hitro premešamo, da se zmes dobro premeša.
V lonec k repi in kostem dodamo proseno kašo, premešamo in potem dodamo še prežganje in dobro premešamo. Kuhamo še 15 minut, na zmerni temperaturi, v pokritim loncu.
Bujto repo lahko ponudimo kot samostojno enolončnico ali prilogo k pečenki, pečenicam, krvavicam, kranjski klobasi, praženemu krompirju, ajdovim žgancem, … Mnogo je možnosti.
Nekaterim odgovarja, da jedi dodamo majaron.
Dober tek vam želim, Lučka.