Krhki flancati
Print Friendly, PDF & Email

Krhki flancati so okusni, slastni, hrustljavi in krhki. Postrežemo jih za sladico na koncu kosila, na pikniku, ob kavici ali pa, ko si jih zaželimo.

Prednost tega recepta za krhke flancate je, da jih lahko pripravimo že ves mesec pred uporabo in še vedno so enakega okusa in so enako krhki, če jih imamo v posodi dobro zaprte.

Pripomočki za pripravo krhkih flancatov:

  • skleda
  • žlica
  • žlička
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • silikonska podloga za gnetenje in valjanje
  • valjar
  • kolešček za rezanje ali nož
  • štedilnik
  • kozica
  • penovka
  • mrežica za ohlajanje ali papirnati prtički
  • cedilo za posip sladkorja

Sestavine za pripravo krhkih flancatov:

Za od 2400 do 2500 g krhkih flancatov:

  • 1 kg pšenične moke tip 500
  • 400 g pšenične moke tip 500 za valjanje in gnetenje
  • 5 jajc
  • 5 rumenjakov
  • 100 ml belega vina
  • 4 žlice ali 60 ml ruma
  • 10 žlic ali 200 g sladkorja
  • 4 žlice ali 180 g kisle smetane
  •  20 g soli
  • 1 l olja za cvrtje
  • 100 g mletega sladkorja za posip

Postopek za pripravo krhkih flancatov:

Najprej petim jajcem ločimo beljake od rumenjakov. Deset rumenjakov in pet beljakov bomo uporabili za krhke flancate, beljake petih jajc pa uporabimo za drug recept, namignem vam enega okusnega: Španski vetrci.

Nato pripravimo še vse ostale sestavine ter presejemo moko. V sredini moke v skledi naredimo vdolbino in vanjo damo pet rumenjakov in pet rumenjakov z beljaki ter sladkor.

Dodamo še vino, rum in kislo smetano,

sol in vse sestavine dobro premešamo

in dobro vgnetemo v gladko testo. Testo razdelimo na štiri enake dele in tudi te dobro vgnetemo v hlebčke.

Silikonsko podlago potrosimo z moko in na njej z valjarjem testo na tanko razvaljamo na 2 do 3 mm. S koleščkom za rezanje testa ali nožem narežemo kvadrate, pravokotnike ali trikotnike in jim naredimo eno, dve ali več zarez.

Nasvet
Testo za krhke flancate lahko tudi razvaljamo s strojčkom za delanje rezancev, če ga imamo.

V kozici segrejemo olje. Da preverimo, ali je olje dovolj segreto, mu dodamo ščepec moke. Če se zapeni, je olje dovolj segreto. Narezane krhke flancate lahko prepogibamo in gubamo, preden jih polagamo v segreto olje, da so bolj zanimivih oblik in se tudi njihov volumen poveča. Krhke flancate najprej zapečemo na eni strani, ko so zlato lešnikovo zapečeni, jih s penovko obrnemo in zapečemo še na drugi strani. Pečene krhke flancate pobiramo in nalagamo na kovinsko mrežico, da se odvečno olje odteče ali pa jih polagamo na papirnate prtičke.

Ohlajene krhke flancate potrosimo z mletim sladkorjem in ponudimo.

Ohlajene krhke flancate lahko shranimo v steklene, kovinske ali plastične posode, ki so označene za uporabo v prehrambene namene. Pomembno je, da posode dobro tesnijo, ko jih zapremo. Tako shranjeni krhki flancati so okusni še ves mesec in jih uporabljamo kakor piškote, pecivo …

Posladkajmo se občasno in postali bomo bolj veseli. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 5 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor