Ričet s prekajenim svinjskim parkljem
Print Friendly, PDF & Email

Ričet s prekajenim svinjskim parkljem je stara kmečka jed, ki so jo pripravljali v dneh, ko je bilo na kmetiji največ težkega dela in so potrebovali močno kalorično hrano, ki jim je dala voljo in moč za težka kmečka opravila. Za dober okus so uporabljali prekajene dele prašiča, kot so parklji, rep in krače, saj pravega ričeta ni brez prekajene svinjine. Nekoč so za ričet govorili, da je to zaporniška ali vojaška hrana, toda v današnjem času se je mnenje spremenilo in je ričet večkrat na jedilniku. Receptov za pripravo ričeta je veliko, toda osnovna sestavina je ješprenj, ki ga pridobimo iz ječmena, ki je poznan po vitaminsko in mineralno bogati sestavi.

Pripomočki za pripravo ričeta s prekajenim svinjskim parkljem:

  • lonec s pokrovko
  • krožnik
  • kuhinjska deska za rezanje
  • nož
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • ponev
  • štedilnik
  • kuhalnica
  • skodelica

Sestavine za pripravo ričeta s prekajenim svinjskim parkljem:

Za štiri osebe:

  • 400 g prekajenega svinjskega parklja
  • 3000 ml vode
  • 300 g ješprenja
  • 240 g kuhanega fižola v zrnju, lahko tudi iz pločevinke
  • 150 g rdečega in rumenega korenja
  • 60 g srednje velika čebula
  • 80 g rumene kolerabe
  • 60 g gomolja zelene
  • 1 list lovorja
  • 20 g korenine peteršilja
  • 3 stroki česna
  • 5 žlic sončničnega olja
  • 1/2 žličke na drobno narezanega majarona, svežega ali suhega
  • 1 žlička mlete sladke paprike
  • 1 žlička paradižnikove mezge
  • 1 sveža paprika za dekoracijo
  • vejice svežega ali zamrznjenega peteršilja za dekoracijo

Postopek za pripravo ričeta s prekajenim svinjskim parkljem:

Najprej preverimo po kuhinji in shrambi, če imamo vse sestavine, da bomo lahko skuhali dober, okusen ričet, ki pa mora imeti tudi vonj in okus po suhem svinjskem mesu.

Če bomo za pripravo ričeta uporabili doma prekajen svinjski parkelj, je priporočljivo, da ga namočimo v hladni vodi za šest do osem ur oziroma preko noči, da se zmehča in je hitreje kuhan, potem vodo od namočenega parklja zavržemo. Ješprenj damo na cedilo in ga speremo pod vročo tekočo vodo. V lonec natočimo svežo vodo, dodamo oprani ješprenj in namočen svinjski parkelj, lonec pokrijemo in na zmernem ognju kuhamo eno uro. Ko je ješprenj kuhan, vzamemo svinjski parkelj iz lonca, ga razrežemo in vrnemo v lonec.

Med tem časom, ko se ješprenj kuha, si pripravimo vso zelenjavo, ki jo dobro operemo, po potrebi olupimo in narežemo ali naribamo na drobno. V ponvi segrejemo olje, rahlo prepražimo na drobno narezano čebulo, da lepo zadiši in nato dodamo vso na drobno narezano zelenjavo, ki jo pražimo toliko časa, da porumeni. Dodamo še vse ostale začimbe in vse skupaj dobro premešamo.

Ko je zelenjava lepo porumenela, jo dodamo v lonec k ješprenju in vse skupaj dobro premešamo.

Ker pa ni ričeta brez fižola v zrnju, na kraju dodamo še kuhan fižol ali fižol iz pločevinke, premešamo in pustimo, da ričet ponovno vre dve do tri minute.

Ričet postrežemo v skodelici, v katero damo tudi košček kuhanega suhega svinjskega parklja, za dekoracijo pa dodamo še vejice svežega ali zamrznjenega peteršilja.

Ričet nasiti še tako lačnega človeka. Lučka Glaser

Zraven pa priporočam še kos domačega kruha:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor