Domači krhki flancati
Print Friendly, PDF & Email

Domači krhki flancati so slasten, hrustljav, sladek  prigrizek, ki nam polepša čas ob kavi ali čaju. Ob pustnem času pa naj ne bi manjkali na nobeni mizi. Domače krhke flancate je enostavno pripraviti in tudi finančno niso dragi. Ker ne spremenijo svoje strukture, kakor kvašeni, jih lahko naredimo za ves teden naprej – kakor piškote.

domaci-krhki-flancati

Domači krhki flancati – pripomočki:

  • mešalnik za stepanje testa
  • žlica
  • valjar
  • posoda za cvrtje (jaz uporabim fritezo zaradi termostata za temperaturo )
  • kuhinjske klešče za pobiranje
  • nož
  • cedilo ali posodica za potresanje sladkorja
  • pladenj
  • prtički iz blaga
  • prtički iz papirja
  • jedilna vrečka ali folija
  • tehtnica

Domači krhki flancati – sestavine:

  • 500 g moke
  • 6 jajc
  • 1 dl kisle smetane
  • ščep soli
  • 1 žlica sladkorja
  • 3 žlice belega vina
  • 1 žlica ruma
  • 1 l olja
  • sladkor v prahu

Domači krhki flancati – postopek:

V posodo mešalnika ubijemo jajca, dodamo sladkor, sol in mešamo, da se speni. Potem dodamo še ostale tekoče sestavine: kislo smetano, vino in rum vse dobro premešamo. Nazadnje začnemo po žlicah dodajati moko dokler se testo ne zgosti.

domaci-krhki-flancati

Na čisti prtiček iz blaga posujemo moko in nanjo položimo testo iz mešalnika in ga še ročno gnetemo v večjo kepo. Testo potresemo z moko in damo počivat v jedilno vrečko ali folijo za vsaj 30 minut. Potem testo razrežemo na 4 kose in vsak kos  potresemo z moko in na tanko razvaljamo na prtičku iz blaga. Z nožem razrežemo zvaljeno testo na poljubno velike kose in narežemo še vmesne dolžinske zareze.

domaci-krhki-flancati

Jaz pred pečenjem domačih flancatov vsak narezan košček testa še malo potegnem in prepognem, da so bolj zanimivih oblik. Olje segrejem na 170 stopinj Celzija in v vroče olje polagam prepognjene flancate. Ko vidim, da so na eni strani pečeni  jih s kleščami primem in obrnem, da se spečejo še na drugi strani. Ko so pečeni, dvignem mrežico, da se odcedi odvečno olje in jih s kuhinjskimi kleščami preložim na papirnat prtiček, kjer jih pustim dokler ne naložim ponovne peke v olje.

domaci-krhki-flancati

Potem pečene domače krhke flancate preložim na pladenj s drugim papirnatim prtičkom in potresem s sladkorjem v prahu z obeh strani.

domaci-krhki-flancati

Veliko polepšanih trenutkov vam želi Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 49 Povprečno: 4.6]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor