Odlična makova potica
Print Friendly, PDF & Email

Potica je tista, katera ne sme manjkati na praznični mizi. Peče se tako rekoč že od davnine in je kraljica praznikov ter se ponaša z naslovom slovenski kulinarični biser. Peka potice v bistvu ne zahteva posebnega znanja, pa vendar le ni tako preprosto, da nam uspe popolna potica. Potrebno je le nekaj vaje, zato ne obupat, če v prvo ne uspe, kajti vsaka naslednja bo lepša in boljša. Odlična makova potica po tem receptu vam zagotavlja mehko, puhasto testo in sočen makov nadev. Če boste sledili receptu, vam med peko ne bo počila in skorja ne bo odstopala.

 

Odlična makova potica – pripomočki:

  • tehtnica
  • mešalec za testo (ni obvezno, ker se lahko gnete tudi ročno)
  • malo večja kozica
  • žlica
  • valjar
  • pekač mere 35 x 20 cm
  • peki papir (ni obvezno)
  • nož

Odlična makova potica – sestavine:

Testo:

  • 700 g namenske bele moke
  • 350 ml mlačnega mleka
  • 70 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 14 g suhega kvasa (ali 1 kocka svežega kvasa)
  • 150 g masla sobne temperature
  • 3 rumenjaki
  • naribana limonina lupinica
  • 1 žlica ruma
  • ščep soli

Makov nadev:

  • 600 g mletega maka
  • 630 ml mleka
  • 120 g masla
  • 250 g sladkorja
  • ščep soli
  • 3 jajca
  • 1 rumov vaniljev sladkor
  • žlička cimeta
  • 1 žlica kisle smetane

Posip:

  • 1 žlica sladkorja v prahu

Odlična makova potica – postopek:

V posodo v kateri bomo gnetli testo, odtehtamo moko in ji dodamo suhi kvas ter sestavini premešamo. Nato dodamo vse ostale sestavine. Mleko naj bo mlačno in maslo naj bo mehko, sobne temperature. Nato testo umesimo, da se vse sestavine povežejo in nastane lepa homogena zmes. Če bomo gnetli z električnim robotom, gnetemo cca. 5 minut, če pa bomo gnetli ročno, se čas podvoji na cca. 10 minut.

Sama zelo rada uporabljam suhi kvas, ker je veliko enostavneje. Če boste uporabili sveži kvas, se najprej naredi kvasec in nato naprej vse enako.

Testo v posodi prekrijemo s krpo ali pokrovko in pustimo, da vzhaja tako dolgo, da podvoji volumen.

Medtem, ko testo vzhaja, se lotimo kuhanja makovega nadeva, kateri je malo poseben in zelo dober. V malo večjo kozico vlijemo mleko ter dodamo maslo in sladkor. Med segrevanjem mešamo, da se sestavini čimprej stopita. To počnemo na nizki temperaturi, saj ne želimo, da se nam mleko močno segreje.

Ko sta se sladkor in maslo stopila, kozico odstavimo iz ognja in v tankem curku ob nenehnem mešanju primešamo stepena jajca. Če se nam je mleko preveč segrelo, počakamo, da se malo ohladi in nato primešamo jajca.

Kozico vrnemo nazaj na ogenj in ob nenehnem mešanju kuhamo naprej, podobno kot puding, da dobimo malo gostejšo kremno omako.

Nato dodamo mleti mak, ščep soli, cimet in kislo smetano in vse dobro premešamo.

Nadev pustimo, da se ohladi.

Sedaj se lotimo valjanja testa. Delovno površino pomokamo z moko in testo razvaljamo na tanko, debeline cca. 2 mm. Testo je izredno kvalitetno in se bo zelo lepo valjalo.

Ohlajen makov nadev porazdelimo po razvaljanem testu in ga po celotni površini testa enakomerno premažemo. Ne hitimo, vzamemo si čas in to storimo res temeljito. Na robu, kjer bomo začeli zavijati, mora biti nadev čisto do roba.

Namig
Nadev lahko prilagodimo in izberemo po navdihu: orehov, lešnikov …

Sedaj pride na vrsto zavijanje potice. Tudi tega se lotimo strpno in natančno. Začnemo zavijati čist na tanko od sebe navzven. Zavijamo tesno in testo vedno malo zategnemo. Zavijamo ročno in nikakor ne s pomočjo prta.

Dobili smo veliko rolo, kateri odrežemo konce in vrežemo na dve roli po meri pekača. Seveda rezanje role prilagodimo pekaču. Za peko lahko uporabimo tudi potičnik ali pač pekač, katerega imamo na voljo. Če boste izbrali potičnik, izmerite premer pekača in nato dolžino podvojite – tako dobimo mero, kje odrezati rolo.

Pekač premažemo z maslom ali podložimo peki papir. Role potice s pomočjo špile večkrat prebodemo do dna. Tako bomo omogočili, da bo potica med vzhajanjem in peko dihala in zato nam skorja od pečene potice ne bo odstopala. Sedaj pustimo nadevano potico eno uro, da ponovno vzhaja.

Seveda tudi s konci, katere smo odrezali, postopamo po enakem postopku in jih zložimo v manjši pekač. Saj veste, ko je potica pečena in se ohlaja, je težko čakati na prvi kos. Zato so konci tisti, katere si prve privoščimo.

Potico damo peči v neogreto pečico na 180 stopinj Celzija, klasične peke. Čas pečenja je 1 uro in 15 do 20 minut, namreč čas peke se šteje od trenutka, ko smo potico dali v še neogreto pečico. Potico tik pred peko premažemo z vodo in postopek med peko 3 krat ponovimo.

Če bomo potico premazali s stepenim jajcem, pazimo, da ne premažemo luknjic, ker jih bomo s tem zaprli in potica ne bo več dihala.

Ko je potica pečena, jo po vrhu premažemo s koščkom masla.

Nato potico zvrnemo na rešetko in pustimo, da se ohladi.

Potica je tista, katera nas do konca pusti v dvomih, da ne vemo ali je uspela ali ne. Šele, ko vanjo zarežemo, se nam odpre v vsej svoji lepoti.

Po vrhu jo potresemo s sladkorjem v prahu.

Želim vam veliko slastnih in lepih potičk.

Ocena:
Skupaj: 88 Povprečno: 4.3]

Dodaj odgovor