Kruh z makom in lešniki
Print Friendly, PDF & Email

Pripravite dva odlična kruha s prihrankom časa. Čisto navaden kruh za vsak dan in odličen hrustljav kruh z makom in lešniki za sladkanje in božanje vseh čutov.

kruh-z-makom-in-lesniki-12

Kruh z makom in lešniki – pripomočki:

 • kuhinjska tehtnica
 • skleda za mešanje testa
 • dva pekača premera cca 19 x 27 cm
 • dva kosa papirja za peko
 • lonček in žlička za pripravo kvasa
 • tolkač za meso

Kruh z makom in lešniki – sestavine:

 • 1000 g (1 kg) moke za domači kruh (mešanica 50 % pšenične bele moke TIP 850 in 50 % ržene moke TIP 1250 – že pripravljeno mešanico kupite pod omenjenim imenom)
 • 200 g polnovrednega pirinega zdroba
 • 2 žlice soli (po okusu)
 • zavojček svežega kvasa (42 g)
 • 1 zavoj suhega kvasa (7g)
 • žlička sladkorja in žlička moke za pripravo kvasnega nastavka
 • 6 – 7 dl mlačne vode

Sestavine za obogatitev kruha:

 • 80 g zdrobljenih praženih lešnikov
 • 80 g mletega maka
 • po želji čajna žlička cimeta
 • po potrebi še malo vode

Pecite 45 minut v ogreti ventilacijski pečici na 170° C.

Kruh z makom in lešniki – postopek priprave

V manjši lonček dajte kocko kvasa, pomešajte z žličko moke in sladkorja ter prilijte 1 dl mlačne vode. Postavite na toplo da kvas vzhaja.

kruh-z-makom-in-lesniki-1

80 g lešnikov stresite na desko in jih z nazobčanim delom tolkača za meso zdrobite na poljubno velikost.

kruh-z-makom-in-lesniki-5

V posodi za mešanje dobro premešajte 1kg moke za domači kruh, 200 g pirinega zdroba, 2 žlice soli in zavoj suhega kvasa. Prilijte vzhajan kvas in med mešanjem prilivajte 6 do 7 dl mlačne vode.

kruh-z-makom-in-lesniki-3

Dobro pregnetite in testo razdelite na dva dela.

kruh-z-makom-in-lesniki-4

Polovico testa položite v pekač obložen s papirjem za peko. V drugo polovico testa stresite 80 g zdrobljenih praženih lešnikov in 80 g mletega maka. Sestavine rahlo pregnetite in po potrebi prilijte še malo vode.

kruh-z-makom-in-lesniki-6

Testo obeh kruhov naj vzhaja toliko časa, da podvoji svojo količino. Pekače postavite v ogreto ventilacijsko pečico in pecite 45 minut na 170° C. Če želite nekoliko bolj zapečen kruh pecite nekoliko dlje.

kruh-z-makom-in-lesniki-8

kruh-z-makom-in-lesniki-9

Prijetno dišeč pečen kruh položite na desko, da se ohladi. Če ste dodali še malo cimeta bo omamni vonj pritegnil tudi sosede. Hladen bo verjetno pošel takoj, ko ga boste pričeli rezati.

kruh-z-makom-in-lesniki-10

Pameten nasvet
Če je kruha preveč in ga ne boste pojedli v naslednjem dnevu ga lahko razrežete na četrtine in ohlajenega takoj zamrznete. Ko boste ostali brez kruha bo odmrznjen in tostiran ravno tako omamen kot je bil sveže pečen.

kruh-z-makom-in-lesniki-11

O sestavinah in prehranski vrednosti
Kombinacija različnih žit in različnih granulacij naredi kruh posebno hrustljav. Polnovredne sestavine imajo nižji glikemični indeks, z dodatkom maka in lešnikov pa bo takšen kruh še bol sprejemljiv tudi za diabetike. Mak vsebuje veliko prehranskih vlaknin in mineralov, ki še dodatno pomagajo prebavi in boljšemu izločanju. Več o maku lahko preberete pod prehranskim komentarjem v receptu Makova potica enostavno in zdravo. Praženi lešniki so energetsko zelo bogato in kompleksno živilo (628 kcal/100 g živila). Večji del energije sestavljajo zdrave maščobe (508 kcal – največji delež mono nenasičenie), manjši pa ogljikovi hidrati (68 kcal – od tega pretežno vlaknine in sukroza) in beljakovine (kar 51 kcal). Vsebujejo tudi veliko mineralov, predvsem kalij (680 mg), fosfor (290 mg), magnezij (163 mg), kalcij (114 mg), v manjših količinah tudi cink, baker, mangan in selen. Tako sestavljeno živilo vsebuje zadostne količine mineralov, ki so nujno potrebni predvsem za prebavo in razgradnjo ogljikovih hidratov. Kadar uživate prečiščene ogljikove hidrate le ti ne vsebujejo zadostne količine nujno potrebnih mineralov zato jih telo jemlje iz lastnih zalog in jih na ta način izčrpava.
Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Kuhanje in kreiranje novih receptov, uživanje ob dobro pripravljenem obroku v prijetni družbi. Vse to mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji.

Dodaj odgovor