Sanjske jagodne palačinke z makovimi semeni
Jagode so taka sestavina, ki vsakemu narišejo nasmeh na obraz in hitro si znamo zamisliti sto in en recept, kako jih uporabiti. Sanjske jagodne palačinke z makovimi semeni so odlična ideja za popestritev jedilnika, ko si jih zaželimo. Prav tako pa jih na tak način lahko »skrijemo« pred izbirčnimi otroci, ki ne želijo jesti svežih jagod. Slika že zgleda obetavno, sedaj si pa poglejmo še recept …
Jagodne palačinke z makovimi semeni – pripomočki:
- ožemalnik
- ponev za palačinke
- palični mešalec
- ročni mešalec
Jagodne palačinke z makovimi semeni – sestavine:
Preliv:
- ena večja pest jagod
- 130 g sladkorja
- 50 ml vode
- 1/2 vanilinega sladkorja
- 1 žlička medu
Palačinke:
- 220 g moke
- 2 žlici makovih semen
- 1/2 pecilnega praška
- ščepec soli
- 50 g sladkorja
- sok 2 limon
- 3 dl polnomastnega mleka
- 1/2 vanilinega sladkorja
- 1 jajce
- pest nasekljanih jagod
- olje za peko palačink
Jagodne palačinke z makovimi semeni – postopek:
Prvo kar naredimo je priprava preliva. Jagode operemo, očistimo in narežemo na koščke ter damo v majhno kozico na srednji ogenj. Dodamo še vse ostale sestavine za preliv in kuhamo dokler se sladkor ne stopi.
Ko se sladkor stopi, odstavimo z ognja in zmiksamo s paličnim mešalcem. Nato pristavimo nazaj na šibak ogenj in kuhamo dokler se preliv ne zgosti.
Za pripravo palačink pa vzemimo obe plastični posodi. V prvo zmešamo moko, makova semena, pecilni prašek in sol. Suhe sestavine s kuhalnico zmešamo.
V drugi plastični posodi zmešamo mokre sestavine: najprej z mešalcem zmiksamo jajce, sladkor in vanilin sladkor. Temu dodamo še mleko in limonin sok.
V suhe sestavine naredimo jamico in vanjo počasi vmešamo mokre sestavine. Najprej mešamo s kuhalnico, na koncu pa še z ročnim mešalcem.
Za konec s kuhalnico vmešamo še nasekljane jagode. Končna masa mora biti kompaktna saj gre bolj za ameriške debele palačinke, kakor navadne in tanke.
Na ogenj pristavimo ponev za palačinke, kamor nakapamo malo olja in pečemo do svetlo rjave barve.
Ko pečemo palačinke se potrudimo, da bo vsaka palačinka imela nekaj koščkov jagod.
S ploščato kuhalnico jih previdno obračamo in pazimo, da se ne zažgejo. Čez palačinko postrežemo narejen jagodni preliv, ki ga ohladimo do mlačnega.
Več kot odličen posladek ob deževnem vremenu. Podajte se v pripravo recepta brez slabe vesti – kakor jaz, saj so odlične!
Njam njam … dober tek.