Sanjske jagodne palačinke z makovimi semeni
Print Friendly, PDF & Email

Kadar je sezona jagod, si znamo hitro zamisliti sto in en recept, kako te jagode uporabiti.

Sanjske-jagodne-palacinke-z-makovimi-semeni-7

Sanjske jagodne palačinke z makovimi semeni – pripomočki:

  • dve srednje veliki plastični posodi
  • navadna in ploščata kuhalnica
  • zajemalka
  • nožek
  • ožemalnik
  • majhna kozica za jagodni preliv
  • ponev za palačinke
  • palični mešalec
  • ročni mešalec
  • tehtnica
  • štedilnik

Sanjske jagodne palačinke z makovimi semeni – sestavine:

Preliv:

  • ena večja pest jagod
  • 130 g sladkorja
  • 50 ml vode
  • 1/2 vanilinega sladkorja
  • 1 žlička medu

Palačinke:

  • 220 g moke
  • 2 žlici makovih semen
  • 1/2 pecilnega praška
  • ščepec soli
  • 50 g sladkorja
  • sok 2 limon
  • 3 dl polnomastnega mleka
  • 1/2 vanilinega sladkorja
  • 1 jajce
  • pest nasekljanih jagod
  • olje za peko palačink

Sanjske jagodne palačinke z makovimi semeni – postopek:

Prvo kar naredimo je priprava preliva. Jagode operemo, očistimo in narežemo na koščke ter damo v majhno kozico na srednji ogenj. Dodamo še vse ostale sestavine za preliv in kuhamo dokler se sladkor ne stopi.

Sanjske-jagodne-palacinke-z-makovimi-semeni-1

Ko se sladkor stopi, odstavimo z ognja in zmiksamo s paličnim mešalcem. Nato pristavimo nazaj na šibak ogenj in kuhamo dokler se preliv ne zgosti.

Za pripravo palačink pa vzemimo obe plastični posodi. V prvo zmešamo moko, makova semena, pecilni prašek in sol. Suhe sestavine s kuhalnico zmešamo.

Sanjske-jagodne-palacinke-z-makovimi-semeni-2

V drugi plastični posodi zmešamo mokre sestavine: najprej z mešalcem zmiksamo jajce, sladkor in vanilin sladkor. Temu dodamo še mleko in limonin sok.

Sanjske-jagodne-palacinke-z-makovimi-semeni-3

V suhe sestavine naredimo jamico in vanjo počasi vmešamo mokre sestavine. Najprej mešamo s kuhalnico, na koncu pa še z ročnim mešalcem.

Sanjske-jagodne-palacinke-z-makovimi-semeni-4
Suhim sestavinam primešamo mokre sestavine.

Za konec s kuhalnico vmešamo še nasekljane jagode. Končna masa mora biti kompaktna saj gre bolj za ameriške debele palačinke, kakor navadne in tanke.

Sanjske-jagodne-palacinke-z-makovimi-semeni-5

Na ogenj pristavimo ponev za palačinke, kamor nakapamo malo olja in pečemo do svetlo rjave barve.

Sanjske-jagodne-palacinke-z-makovimi-semeni-6

Ko pečemo palačinke se potrudimo, da bo vsaka palačinka imela nekaj koščkov jagod.

S ploščato kuhalnico jih previdno obračamo in pazimo, da se ne zažgejo. Čez palačinko postrežemo narejen jagodni preliv, ki ga ohladimo do mlačnega.

Več kot odličen posladek ob deževnem vremenu. Podajte se v pripravo recepta brez slabe vesti – kakor jaz, saj so odlične!

Njam njam … dober tek.

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Martina

Po poklicu grafična oblikovalka in mamica hčerkice Tjaše. Velika ljubiteljica fotografije in kuhanja katero združujem v eno strast - pisanje receptov.

Dodaj odgovor