Vzhajani kifeljčki
Print Friendly, PDF & Email

Vzhajani kifeljčki so narejeni iz testa, katerega imamo lahko shranjenega v hladilniku več dni in nam ga ni potrebno uporabiti vsega naenkrat, temveč ga odvzemamo kolikor ga pač potrebujemo za peko. Testo je uporabno za slano ali pa sladko pecivo, odvisno od posipa in polnila. Jaz sem prvi dan iz polovice testa naredila slane kifeljčke z makovim posipom, čez dva dni pa iz preostale polovice sladke kifeljčke, z marmeladnim in čokoladnim polnilom. Najboljši so sveže pečeni, ko so najbolj mehki in voljni.

vzhajani kifeljcki

Vzhajani kifeljčki – pripomočki

  • posoda za mesenje
  • posoda za kvasec
  • 2 vrečki (polivinil) – prostornine 3 l
  • podlaga za valjanje
  • valjar
  • nož
  • papir za peko

Vzhajani kifeljčki – sestavine

Za testo

  • 1 zavojček svežega kvasa (42 g)
  • 1 majhna žlička sladkorja
  • 250 ml mleka
  • 0,5 kg mehke moke
  • 0,5 kg ostre moke
  • 1 zavojček pecilnega praška
  • 2 jajci
  • 3 x 125 g navadnega ali grškega jogurta
  • 2 veliki (jušni) žlici sladkorja
  • 3 velike (jušne) žlice sončničnega olja
  • 2 majhni žlički soli (ali po okusu)

Za nadev

  • čokoladni namaz (po okusu)
  • marmelada (po okusu)

Za premaz in posip

  • 1 jajce
  • makovo seme
  • sladkor v prahu

Vzhajani kifeljčki – postopek

V mlačno mleko nadrobimo kvas, ga posujemo s sladkorjem in pustimo na toplem, da vzhaja. V posodi za mesenje zmešamo mehko in ostro moko, dodamo sladkor, sol in olje ter premešamo. Nato dodamo rahlo stepena jajca in jogurt, ter primešamo vzhajani kvas.

vzhajani kifeljcki

Zamesimo testo, ki ne sme biti lepljivo, po potrebi dodajamo moko, da dobimo čvrsto testo. Razdelimo ga na dva dela.

vzhajani kifeljcki

Polovici testa damo vsakega v svojo vrečko, iz katere iztisnemo zrak. Testo shranimo v hladilnik za najmanj 3 ure.

vzhajani kifeljcki

Po treh urah (ali pa naslednji dan) vzamemo iz vrečke toliko testa, kolikor ga nameravamo porabiti za pecivo. Jaz sem vzela eno vrečko, torej polovico zamesenega testa. Testo je malo naraslo in postalo puhasto.

vzhajani kifeljcki

Na podlagi za valjanje razvaljamo krog in ga razrežemo na osem enakih delov. Oblikujemo kifeljčke (ali rolice), testo valjamo od širšega dela proti ožjemu delu testa.

vzhajani kifeljcki

Oblikovane kifeljčke polagamo na s papirjem za peko obložen pekač …

vzhajani kifeljcki

vzhajani kifeljcki

 

 

 

 

 

… jih premažemo s stepenim jajcem in posipamo z makovimi semeni.

vzhajani kifeljcki

Pekač položimo v vnaprej segreto pečico na 170 stopinj Celzija in pečemo približno 20 – 25 minut oz. tako dolgo, da se kifeljčki lepo zlato rjavo obarvajo. V kolikor pečemo oba pekača hkrati, vključimo pečico na ventilacijo.

vzhajani kifeljcki

Drugo polovico testa sem uporabila tretji dan. Testo je bilo še bolj rahlo kot prvi dan in se je še lepše valjalo.

vzhajani kifeljcki

Postopek za pripravo sladkih kifeljčkov je enak: testo razvaljamo na krog, razrežemo na osem enakih delov, na vsakega damo žličko poljubnega nadeva in zrolamo.

vzhajani kifeljcki

Kifeljčke položimo v pekač obložen s papirjem za peko, premažemo s stepenim jajcem …

vzhajani kifeljcki

in spečemo v ogreti pečici na 170 stopinj Celzija (na ventilaciji).

vzhajani kifeljcki

Še vroče posujemo s sladkorjem, malo počakamo in zagriznemo v mehko toplo sredico. Naj vam teknejo!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.5]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor