Vzhajani kifeljčki
Vzhajani kifeljčki so narejeni iz testa, katerega imamo lahko shranjenega v hladilniku več dni in nam ga ni potrebno uporabiti vsega naenkrat, temveč ga odvzemamo kolikor ga pač potrebujemo za peko. Testo je uporabno za slano ali pa sladko pecivo, odvisno od posipa in polnila. Jaz sem prvi dan iz polovice testa naredila slane kifeljčke z makovim posipom, čez dva dni pa iz preostale polovice sladke kifeljčke, z marmeladnim in čokoladnim polnilom. Najboljši so sveže pečeni, ko so najbolj mehki in voljni.
Vzhajani kifeljčki – pripomočki
- posoda za mesenje
- posoda za kvasec
- 2 vrečki (polivinil) – prostornine 3 l
- podlaga za valjanje
- valjar
- nož
- papir za peko
Vzhajani kifeljčki – sestavine
Za testo
- 1 zavojček svežega kvasa (42 g)
- 1 majhna žlička sladkorja
- 250 ml mleka
- 0,5 kg mehke moke
- 0,5 kg ostre moke
- 1 zavojček pecilnega praška
- 2 jajci
- 3 x 125 g navadnega ali grškega jogurta
- 2 veliki (jušni) žlici sladkorja
- 3 velike (jušne) žlice sončničnega olja
- 2 majhni žlički soli (ali po okusu)
Za nadev
- čokoladni namaz (po okusu)
- marmelada (po okusu)
Za premaz in posip
- 1 jajce
- makovo seme
- sladkor v prahu
Vzhajani kifeljčki – postopek
V mlačno mleko nadrobimo kvas, ga posujemo s sladkorjem in pustimo na toplem, da vzhaja. V posodi za mesenje zmešamo mehko in ostro moko, dodamo sladkor, sol in olje ter premešamo. Nato dodamo rahlo stepena jajca in jogurt, ter primešamo vzhajani kvas.
Zamesimo testo, ki ne sme biti lepljivo, po potrebi dodajamo moko, da dobimo čvrsto testo. Razdelimo ga na dva dela.
Polovici testa damo vsakega v svojo vrečko, iz katere iztisnemo zrak. Testo shranimo v hladilnik za najmanj 3 ure.
Po treh urah (ali pa naslednji dan) vzamemo iz vrečke toliko testa, kolikor ga nameravamo porabiti za pecivo. Jaz sem vzela eno vrečko, torej polovico zamesenega testa. Testo je malo naraslo in postalo puhasto.
Na podlagi za valjanje razvaljamo krog in ga razrežemo na osem enakih delov. Oblikujemo kifeljčke (ali rolice), testo valjamo od širšega dela proti ožjemu delu testa.
Oblikovane kifeljčke polagamo na s papirjem za peko obložen pekač …
… jih premažemo s stepenim jajcem in posipamo z makovimi semeni.
Pekač položimo v vnaprej segreto pečico na 170 stopinj Celzija in pečemo približno 20 – 25 minut oz. tako dolgo, da se kifeljčki lepo zlato rjavo obarvajo. V kolikor pečemo oba pekača hkrati, vključimo pečico na ventilacijo.
Drugo polovico testa sem uporabila tretji dan. Testo je bilo še bolj rahlo kot prvi dan in se je še lepše valjalo.
Postopek za pripravo sladkih kifeljčkov je enak: testo razvaljamo na krog, razrežemo na osem enakih delov, na vsakega damo žličko poljubnega nadeva in zrolamo.
Kifeljčke položimo v pekač obložen s papirjem za peko, premažemo s stepenim jajcem …
in spečemo v ogreti pečici na 170 stopinj Celzija (na ventilaciji).
Še vroče posujemo s sladkorjem, malo počakamo in zagriznemo v mehko toplo sredico. Naj vam teknejo!