Makova potica s kokosom
Verjetno si boste mislili, zakaj spet nekakšne novodobne različice potice, potica je potica. In pika. Tudi sama se strinjam in moj prvotni namen je bil res speči klasično makovo potico. In gledam recept, seveda že zelo star in preizkušen, a nikakor mi ni šlo skupaj, da dodam pol kile maka in samo četrt litra mleka. Pa to bo pa ja ena sama kepa, sem si rekla. Pa sem dodajala mleko in je izgledalo res super. Samo sem kmalu ugotovila, da bi bilo bolje, če se držim recepta, ker je bil nadev tako tekoč, da bi ga skoraj lahko popil. Panika, kaj sedaj!? Ni bilo drugega, kot da seveda eksperimentiram. In edina primerna stvar, ki bi lahko šla notri je bila kokosova moka. Veste kaj? Božansko paše zraven maka. Tako, da jo bom tudi v prihodnje dodala zraven makovi potici. Poskusite tudi vi in presenetite svoje goste s klasično makovo potico s kančkom nečesa novega. Res je, da ni potica najlažja stvar, ki se je lahko lotite, vendar je definitivno vredna truda.
Makova potica s kokosom – pripomočki:
- večja posoda za testo
- kuhinjska tehtnica
- mešalec
- model za potico
Makova potica s kokosom – sestavine:
Testo:
- 60 dag bele moke
- za kvasec: 4 dag kvasa, 2 žlici mlačnega mleka, 2 žlici moke, 1 žlička sladkorja
- 3 rumenjaki
- 12 dag masla
- 10 dag sladkorja
- 2 žlici ruma
- 3 dl mleka
- limonina lupinica
- sol
Nadev:
- pol kilograma mletega maka
- pol litra mleka (ali sladke smetane ali poljubno mešanico obeh)
- 3 rumenjaki
- 15 dag sladkorja
- 1 zavitek vanilijevega sladkorja
- 2 žlici meda
- sneg iz beljakov
- 10 dag kokosove moke
Makova potica s kokosom- priprava:
Najprej naredimo kvasec; zdrobimo kvas, prilijemo mleko, dodamo moko in sladkor. Zmešamo, pokrijemo in postavimo na toplo. Po približno 15 minutah mora izgledati tako.
Medtem ko kvasec vzhaja, penasto umešamo rumenjake, sladkor in maslo.
Pogrejemo mleko, da je mlačno, dodamo dva ščepca soli in naribano limonino lupinico.
Ko dodajamo mleko, ga ne dodamo vsega, ampak ga dodajamo sproti. V posodo k rumenjakom dodamo kvasec, dodamo moko in mleko. Zamesimo testo, ki mora biti takšno da se loči od posode.
Testo pokrijemo in damo vzhajati na toplo. Medtem ko nam vzhaja, pripravimo nadev. Zmleti mak skuhamo v mleku ali smetani.
Ko se malo ohladi, mu dodamo rumenjake, navadni in vanilin sladkor in med.
Dobro zmešamo, na koncu pa narahlo vmešamo sneg iz beljakov.
Čisto na koncu dodamo še 10 dag kokosa. Če se nam zdi nadev še vedno pretekoč, ga lahko dodamo še malenkost več.
Ko nam testo vzhaja na dvakratno količino, ga na pomokani površini razvaljamo na približno za prst debelo.
Potico damo v model, ki smo ga prej malo namazali z maslom in posuli z drobtinami. Še enkrat postavimo vzhajat na toplo. Preden jo postavimo v pečico, jo namažemo s stepenim jajcem ali mlekom.
Ko nam potica še enkrat vzhaja, jo damo v ogreto pečico na približno 170 stopinj celzija. Pečemo jo približno eno uro. Če se nam po vrhu začne žgati, jo pokrijemo z alu folijo. Da vidimo, če je pečena, v sredino potisnemo iglo ali nož in če je suho, je potica pečena. Pečeno potico takoj zvrnemo iz modela, drugače lahko postane vlažna in nam skorjica odstopi.
Potico pokrijemo s servieto in jo režemo šele naslednji dan.
Naj za praznike tudi pri vas zadiši po potici.
Pa dober tek!