Beljakov biskvit s skuto, makom in malinami
Print Friendly, PDF & Email

Že ime sladice nam pove, da so to rezine, katere biskvit ne vsebuje rumenjakov. Biskvit je narejen samo iz beljakov in zato je ta recept odlična ideja, ko nam pri peki ostanejo  beljaki in ne vemo kako jih porabiti. Beljakov biskvit s skuto, makom in malinami so čudovite rezine, katere bodo očarale najprej na oko in nato še z okusom.

Beljakov biskvit s skuto, makom in malinami – pripomočki:

  • tehtnica
  • žlica
  • električni mikser
  • posoda za mešanje testa
  • posoda za mešanje kreme
  • slaščičarska lopatka
  • pekač 36 x 21 cm
  • peki papir
  • nož

Beljakov biskvit s skuto, makom in malinami – sestavine:

Beljakovo testo:

  • 400 g beljakov (cca. 13 do 14 beljakov)
  • ščep soli
  • 250 g sladkorja
  • 250 g namenske moke za pecivo
  • 1 vaniljev sladkor
  • 100 ml olja
  • 50 g maka

Krema:

  • 500 g pasirane skute
  • 500 g maskarpone sira
  • 5 do 7 žlic sladkorja (po želji)
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 ml pomarančne arome
  • 200 ml sladke smetane za stepanje
  • 9 želatina lističev (17 g)
  • 300 g svežih malin

In še:

  • 500 ml sladke smetane za stepanje (za vrhnji, končni premaz)
  • sladkor po želji

Beljakov biskvit s skuto, makom in malinami – postopek:

Kadar pečemo peciva pri katerih ostanejo beljaki in jih ne nameravamo uporabiti takoj, jih enostavno damo zamrznit. Zamrznemo jih kar v vrečkah za zamrzovanje in na njih obvezno napišem število beljakov, kajti ko jih naslednjič uporabimo, je to zelo pomemben podatek. Zamrznjene beljake odtalimo na sobni temperaturi in naprej jih uporabimo enako kot sveže. Odtaljeni beljaki se obnašajo popolnoma enako kot sveži.

Beljakom dodamo ščepec soli in iz njih stepemo sneg. Med stepanjem dodamo sladkor in vaniljev sladkor.

Nato primešamo moko. Ko se je moko spojila z beljakovim snegom, primešamo še olje in na koncu še mak. Mešamo s hitrostjo 1 na električnem mešalniku.

Pekač obložimo s peki papirjem in nanj enakomerno razporedimo biskvitno maso. Pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj Celzija in jo takoj, ko vstavimo pekač zmanjšamo na 170 stopinj Celzija. Pečemo 40 minut, na srednji rešetki pečice, klasične peke. Po peki vzamemo pekač iz pečice in pustimo, da se biskvit ohladi.

Ohlajen biskvit prerežemo vodoravno, da dobimo 2 plasti. Biskvit je zelo kompakten in se ne drobi.

Lotimo se kreme. V posodi z mikserjem najprej zmešamo pasirano skuto, maskarpone sir, sladkor in vaniljev sladkor.

Ker je sam okus skute dolgočasen, ga obogatimo s pomarančno aromo, katera bo kremi dala bolj intenziven okus in svežino. Če pomarančne arome nimamo, dodajmo cca. 80 ml pomarančnega 100% soka.

Primešamo še sladko smetano, katere predhodno ni potrebno stepati.

Želatino v lističih namočimo v vodi. Ko se zmehča, lističe ožamemo. V lonček ponovno nalijemo cca. 100 ml vode in vanj damo ožeto želatino v lističih ter vse skupaj stopimo v mokrovalovki za cca. 20 sekund oz. odvisno od mikrovalovke. Stopljeno želatino v lističih z mikserjem enakomerno primešamo v kremo. Mešamo že, ko jo dodajamo v kremo, da se nam ne bi strdila.

Sedaj električni mikser odložimo, ker ga ne bomo več potrebovali. Sveže maline s slaščičarsko lopatko rahlo vmešamo v kremo. Uporabila sem japonske maline. Prav tako enako veljajo klasične maline. Če nimamo malin, jih lahko zamenjamo z ribezom ali borovnicami. Uporabimo le sveže sadje.

Spodnji del biskvita vrnemo v pekač. Fino je, če imamo pekač, katerega nastavljamo po meri. Po želji lahko biskvit navlažimo s tekočino. Čez spodnji del biskvita enakomerno razporedimo kremo.

Čez kremo položimo drugi del biskvita. Z roko rahlo pritisnemo zgornji biskvit navzdol, da se lepo sprime s kremo. Sedaj damo vse skupaj počivat v hladilniku vsaj 5 ur ali še bolje čez noč, kar pomeni, da sladico lahko spečemo že en dan pred uporabo.

Pred uporabo stepemo sladko smetano, katero po želji sladkamo in jo premažemo čez biskvit. Smetane ne poravnamo enakomerno. Čez smetano še rahlo potrosimo mak.

Narežemo na rezine. Za dekoracijo na vsako rezino položimo svežo malino in listič melise.

Naj vam tekne!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor