Sladka makova dama
Print Friendly, PDF & Email

Makove rezine s škrlatno svilnatim premazom, so tako glamuroznega videza in nadvse slastnega okusa, da prav kličejo po imenu sladka makova dama. Priprava je preprosta, pecivo pa se izdatno nareže.

sladka-makova-dama-11

Sladka makova dama – pripomočki:

  • tehtnica
  • 2 skledi za mešanje
  • električni mikser
  • slaščičarska lopatka
  • pekač 36 x 21 cm
  • peki papir

Sladka makova dama – sestavine:

Pekač mere 36 x 21 cm

Prva plast biskvita:

  • 1 jajce
  • 200 g sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 200 ml mleka
  • 100 ml olja
  • 130 g gladke moke
  • 50 g mletega maka
  • 1 žlička pecilnega

Druga plast biskvita:

  • 3 jajca (iz beljakov sneg)
  • 3 žlice sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 2 žlici olja
  • 3 žlice gladke moke
  • ščep soli

Premaz:

  • 3 do 4 žlice ribezove marmelade
  • par kapljic rumove arome ali 2 žlici ruma
  • 2 žlici čokoladnih ostružkov bele čokolade

Sladka makova dama – postopek:

Jajce, sladkor in vaniljev sladkor stepamo tako dolgo, da dobimo kremno zmes.sladka-makova-dama-3Nato med mešanjem počasi prilijemo mleko in nato še olje. sladka-makova-dama-1Ko smo zmešali mokre sestavine, dodamo še suhe in sicer med mešanjem postopoma dodamo moko in nato na enak način še mleti mak.sladka-makova-dama-2Pekač obložimo s peki papirjem in vanj prelijemo biskvitno maso ter damo peči v predhodno ogreto pečico na 200 stopinj Celzija za 15 minut.

Med tem, ko se biskvit peče, se lotimo priprave drugega biskvita. Ubijemo 3 jajca in ločimo rumenjake in beljake. K rumenjakom primešamo 3 žlice sladkorja, vaniljev sladkor, 2 žlici olja in 3 žlice gladke moke. sladka-makova-dama-5Beljakom dodamo ščep soli in stepemo trd sneg. Nato sneg primešamo v jajčno maso in sicer najprej eno tretjino, nato drugo in še tretjo. Sneg nikoli ne vmešamo v maso vsega naenkrat, temveč postopno.sladka-makova-dama-6Med tem se nam je spekel prvi biskvit. Pekač vzamemo iz pečice in pustimo 5 minut počivati. Nato čez biskvit premažemo jajčno maso in ponovno vrnemo v pečico na 200 stopinj za 10 minut.sladka-makova-dama-7Pečen biskvit pustimo, da se popolnoma ohladi in nato ga po vrhu premažemo z ribezovo marmelado, kateri smo dodali rumovo aromo ali rum. Če nimam ribezove marmelade, izberemo takšno, ki je bolj kisla in lepe barve.sladka-makova-dama-8Po vrhu posujemo z ostružki bele čokolade. Če je nimamo lahko nadomestimo z mandljevimi lističi.sladka-makova-dama-9Ohlajeno pecivo narežemo na poljubne oblike in postrežemo. Sladka makova dama je še boljša drugi ali tretji dan, kajti sestavine se med seboj lepo povežejo in sladica je fino sočna.sladka-makova-dama-10

Nasvet
Namesto maka lahko uporabimo mlete oreščke (lešniki, orehi, mandlji …). Če ne maramo oreščkov in ne maka, lahko zamenjamo z grobo mleto kokosovo moko.
Namig
Če želimo sladki makovi dami dati še bolj glamurozni videz, jo lahko narežemo kot minjonsko pecivo in jo postrežemo v papričkih za muffine. Po vrhu jih lahko še dodatno dekoriramo.

Nekaj idej:

Z lešniki – tukaj je bila uporabljena domača marmelada iz grozdja jurka, zato tako lepa vijolična barva.

sladka-makova-dama-4In še z orehi.sladka-makova-dama-13Če uporabimo domača jajca dobimo drugi jajčni biskvit lepe rumene barve. Iz trgovinski jajc je barva bledo rumena (kot je vidno pri rezinah, ki so premazana z marmelado iz jurke).

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 17 Povprečno: 4.4]

Dodaj odgovor