Makova potica enostavno in zdravo
Makova potica krhka in mehka kot buhtelj pripravljena iz polnovredne moke, samo z enim jajcem! Je to mogoče? Seveda. Enostaven recept in učinkovita priprava tudi za tiste, ki boste potico delali prvič. Makova potica enostavno in zdravo je nekaj posebnega, poda se ob vsaki priložnosti.
Makova potica enostavno in zdravo – pripomočki:
- posoda za pripravo testa
- kozica za pripravo nadeva
- kuhalnica ali žlica
- nož
- merica za tekočine
- desertni krožnik
- valjar
- peki papir
- pekač
- električni mešalnik
Makova potica enostavno in zdravo – sestavine za testo:
- 1 kg polnovredne pšenične moke
- 7 dag kvasa
- 2 dl sezamovega olja
- 7 dl mleka
- 10 dag rjavega sladkorja (6 zvrhanih jušnih žlic)
- sol po okusu (noževa konica)
Makova potica enostavno in zdravo – sestavine za nadev:
- 400 g mletega maka
- 0,5 lt sladke smetane za stepanje
- 1 dl mleka
- 50 g temne čokolade (najmanj 65 %)
- 8 – 10 dag rjavega sladkorja
- 1 stolčen beljak
Za premaz:
- rumenjak
- 4 žlice vode ali mleka
Makova potica enostavno in zdravo – postopek priprave
Najprej v manjši lonček nadrobite kocko kvasa, dodate žličko sladkorja in žličko moke ter dolijete malo mleka (vse sestavine iz količine za recept). Pustite naj vzhaja.
V kozico zlijte sladko smetano in mleko ter vanju nalomite temno čokolado. Ob mešanju na tihem ognju segrevajte tako dolgo, da se čokolada stopi in homogenizira s tekočino. Dodajte sladkor in mleti mak. Gladko umešajte in pokrito pustite, da se ohladi.
V večjo posodo stresite vse suhe sestavine za pripravo testa, premešajte in dodajte vzhajan kvas ter ostale tekoče sestavine. Umesite gladko testo. Pokrito testo naj vzhaja na toplem tako dolgo da podvoji volumen.
Medtem, ko testo vzhaja namastite in pomokajte pekače. Na večjo mizo ali pult razgrnite prt in ga dobro pomokajte, da se testo pri valjanju ne bo lepilo. V trd sneg stepite en beljak in ga rahlo umešajte v makov namaz.
Testo stresite na pomokan prt in ga po vrhu prav tako pomokajte. Razvaljajte na kvadrat debeline 4-5 mm.
Na testo rahlo razdelite namaz in ga enakomerno razmažete po testu čisto do roba. Na eni strani pustite testo nenamazano in ga narežite na pet enakomernih kvadratov. Testo z namazom začnite s pomočjo prta zvijati proti nenamazanemu delu.
Krajni del testa, ki ni namazan z nadevom premažete z rumenjakom in zvijete do konca.
Z desertnim krožnikom, ki ste ga pomočili v moko razrežete zvito testo z nadevom. Najprej odrežete obe krajni strani toliko, da ostane osrednji del iz katerega boste dobili dve štruci dolžine izbranega modela.
Z umešanim rumenjakom premažite kvadratke testa. Na enega najprej položite dva krajna dela potice in ju spojite ter položite v namaščen in pomokan pekač za srnin hrbet.
Enak postopek ponovite z dvema preostalima deloma. Na koncih ju zaprite z premazanim kosom testa saj tako nadev ne bo uhajal in se med peko lepil na model. Med oba dela potice položite peki papir saj ju boste po peki enostavno ločili.
Tako pripravljene potičke pustite vzhajati toliko časa, da se modeli lepo napolnijo. Po vrhu jih namažite z rumenjakom in večkrat do dna prebodite z dolgimi vilicami ali leseno palčko saj se tako skorja po peki ne bo ločevala od nadeva. Testo bo še nekoliko naraslo med peko zato ga v pečico postavite preden se dvigne do konca. Postavite v ogreto pečico 170° C in pecite odkrito 30 minut. Pokrijete s peki papirjem in pečete še 20 minut. Po končani peki potico pustite v modelih, da se nekoliko ohladi.
Ko boste nekoliko ohlajeno in pečeno makovo potico razdelili boste dobili dva cela in nepoškodovana dela.
Tako pripravljena makova potica enostavno in zdravo bo z nadevom polnjena od začetka do konca in primerna za serviranje pred vsakega gosta že od prve rezine dalje. Odrezani krajni deli, ki so se pekli v manjšem modelu in mogoče po videzu niso tako lepi bodo pošli že kar vmes, ob kavi ali čaju, ko boste pospravljali kuhinjo.