Makova potica enostavno in zdravo
Print Friendly, PDF & Email

Makova potica krhka in mehka kot buhtelj pripravljena iz polnovredne moke, samo z enim jajcem! Je to mogoče? Seveda. Enostaven recept in učinkovita priprava tudi za tiste, ki boste potico delali prvič. Makova potica enostavno in zdravo je nekaj posebnega, poda se ob vsaki priložnosti.

makova-potica-enostavno-in-zdravo-28

Makova potica enostavno in zdravo – pripomočki:

  • posoda za pripravo testa
  • kozica za pripravo nadeva
  • kuhalnica ali žlica
  • nož
  • merica za tekočine
  • desertni krožnik
  • valjar
  • peki papir
  • pekač
  • električni mešalnik

Makova potica enostavno in zdravo – sestavine za testo:

  • 1 kg polnovredne pšenične moke
  • 7 dag kvasa
  • 2 dl sezamovega olja
  • 7 dl mleka
  • 10 dag rjavega sladkorja (6 zvrhanih jušnih žlic)
  • sol po okusu (noževa konica)

Makova potica enostavno in zdravo – sestavine za nadev:

  • 400 g mletega maka
  • 0,5 lt sladke smetane za stepanje
  • 1 dl mleka
  • 50 g temne čokolade (najmanj 65 %)
  • 8 – 10 dag rjavega sladkorja
  • 1 stolčen beljak

Za premaz:

  • rumenjak
  • 4 žlice vode ali mleka

Makova potica enostavno in zdravo – postopek priprave

Najprej v manjši lonček nadrobite kocko kvasa, dodate žličko sladkorja in žličko moke ter dolijete malo mleka (vse sestavine iz količine za recept). Pustite naj vzhaja.

V kozico zlijte sladko smetano in mleko ter vanju nalomite temno čokolado. Ob mešanju na tihem ognju segrevajte tako dolgo, da se čokolada stopi in homogenizira s tekočino. Dodajte sladkor in mleti mak. Gladko umešajte in pokrito pustite, da se ohladi.

makova-potica-namaz

V večjo posodo stresite vse suhe sestavine za pripravo testa, premešajte in dodajte vzhajan kvas ter ostale tekoče sestavine. Umesite gladko testo. Pokrito testo naj vzhaja na toplem tako dolgo da podvoji volumen.

makova-potica-enostavno-in-zdravo-4

makova-potica-enostavno-in-zdravo-5

makova-potica-enostavno-in-zdravo-7

Medtem, ko testo vzhaja namastite in pomokajte pekače. Na večjo mizo ali pult razgrnite prt in ga dobro pomokajte, da se testo pri valjanju ne bo lepilo. V trd sneg stepite en beljak in ga rahlo umešajte v makov namaz.

makova-potica-enostavno-in-zdravo-8

Testo stresite na pomokan prt in ga po vrhu prav tako pomokajte. Razvaljajte na kvadrat debeline 4-5 mm.

makova-potica-valjanje

Na testo rahlo razdelite namaz in ga enakomerno razmažete po testu čisto do roba. Na eni strani pustite testo nenamazano in ga narežite na pet enakomernih kvadratov. Testo z namazom začnite s pomočjo prta zvijati proti nenamazanemu delu.

makova-potica-mazanje

Krajni del testa, ki ni namazan z nadevom premažete z rumenjakom in zvijete do konca.

makova-potica-enostavno-in-zdravo-14

Z desertnim krožnikom, ki ste ga pomočili v moko razrežete zvito testo z nadevom. Najprej odrežete obe krajni strani toliko, da ostane osrednji del iz katerega boste dobili dve štruci dolžine izbranega modela.

makova-potica-razrez

Z umešanim rumenjakom premažite kvadratke testa. Na enega najprej položite dva krajna dela potice in ju spojite ter položite v namaščen in pomokan pekač za srnin hrbet.

makova-potica-krajci

Enak postopek ponovite z dvema preostalima deloma. Na koncih ju zaprite z premazanim kosom testa saj tako nadev ne bo uhajal in se med peko lepil na model. Med oba dela potice položite peki papir saj ju boste po peki enostavno ločili.

makova-potica-osrednji

Tako pripravljene potičke pustite vzhajati toliko časa, da se modeli lepo napolnijo. Po vrhu jih namažite z rumenjakom in večkrat do dna prebodite z dolgimi vilicami ali leseno palčko saj se tako skorja po peki ne bo ločevala od nadeva. Testo bo še nekoliko naraslo med peko zato ga v pečico postavite preden se dvigne do konca. Postavite v ogreto pečico 170° C in pecite odkrito 30 minut. Pokrijete s peki papirjem in pečete še 20 minut. Po končani peki potico pustite v modelih, da se nekoliko ohladi.

makova-potica-kvašeno-peceno

Ko boste nekoliko ohlajeno in pečeno makovo potico razdelili boste dobili dva cela in nepoškodovana dela.

makova-potica-locevanje

Tako pripravljena makova potica enostavno in zdravo bo z nadevom polnjena od začetka do konca in primerna za serviranje pred vsakega gosta že od prve rezine dalje. Odrezani krajni deli, ki so se pekli v manjšem modelu in mogoče po videzu niso tako lepi bodo pošli že kar vmes, ob kavi ali čaju, ko boste pospravljali kuhinjo.makova-potica-serviranje

O sestavinah in prehranski vrednosti
Mak vsebuje veliko antioksidantov, 50 % semena sestavljajo eterična olja in maščobne kisline (visok delež oleinske in linolne kisline). Ovojnica semena je zelo čvrsta in bogata s prehranskimi vlakninami. Le te pa prispevajo k boljši prebavi in hitrosti presnove ter izločanju končnih produktov presnove. Na ta način tudi blažijo bolečine v želodcu delujejo proti zaprtju in sindromu razdražljivega črevesja. Makova semena vsebujejo tudi veliko mineralov (železo, cink, baker, kalcij, kalij, mangan in magnezij), kar še dodatno pomaga poživljati črevesje in jetra ter spodbuja zdrav prebavni sistem. Zato ga je priporočljivo uživati tudi če je vaša prebava urejena. Ker so makova semena zaradi velike vsebnosti prehranskih vlaknin zelo trda jih je potrebno zmleti saj so mnoge koristne snovi, ki jih semena vsebujejo za nas dostopne le na ta način. Mleti mak je tudi odličen vir vitaminov B kompleksa (tiamin, pantotenska kislina, piridoksin, riboflavin, niacin, folna kislina). Makova potica enostavno in zdravo ima tudi zaradi priprave iz polnovredne moke veliko vsebnost prehranskih vlaknin in posledično tudi nižji glikemični indeks. Zato je bolj kot slaščice iz bele moke primerna tudi za diabetike in vse, ki želite jesti zdravo in okusno ter hkrati ohranjati telesno težo.

 

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Irena Franić

Pravilna dieta je »način življenja«, le tako je lahko uspešna na dolgi rok brez stresa in nenehnih odrekanj. Samo tako si lahko pridobimo zadostno količino energije in ohranimo svoje zdravje, da smo se sposobni spopadati z današnjim hitrim tempom in obveznostmi, ki jih nalaga življenje. Zato vedno razmišljam o tem kako z lastno žlico ohraniti svoje zdravje in dobro počutje z veliko mero hedonizma in ekonomičnim pristopom v gospodinjstvu. Okusno pripravljeno hrano vedno jem počasi, tako je užitek večji in traja dlje, tako zadovoljim vse moje čute, zadovoljno pa je tudi moje telo. Hrana mi daje pravo energijo in dobro se počutim v svoji koži. Moj »način življenja« bi rada delila z vami! Vesela bom, če boste iz tega čudovitega potovanja v magični svet kulinarike odšli bogatejši za kakšno koristno izkušnjo, ki vam bo kasneje v pomoč tudi v domači kuhinji. Med mojimi recepti vas bo vedno čakal tudi komentar o prehranski vrednosti obroka. Tako boste vedeli, da ste jedli tudi zdravo (ne samo za Obliznit Prste). Kaj več pa boste seveda prebrali v knjigi . . . Z živili ravnajte gospodarno in predvsem spoštljivo saj imajo kot vsaka materija v vesolju svoje zakonitosti, energijo in namen. Spoštujte in ohranjajte kar vam je dano saj tako ohranjate tudi sebe.

Dodaj odgovor