Makove kocke s čokolado
Print Friendly, PDF & Email

Makove kocke s čokolado so resnično zelo makove in zelo čokoladne, zato so zelo mikavne za tiste, ki so ljubitelji maka in čokolade.

Makove kocke s čokolado – pripomočki:

  • tehtnica
  • 2 posodi za mešanje
  • električni mešalec
  • kozica
  • skodelica
  • slaščičarska lopatica
  • pekač 31 x 19 cm
  • peki papir
  • valjar

Makove kocke s čokolado – sestavine:

Pekač 31 x 19 cm

Testo:

  • 120 g masla
  • 200 g gladke moke
  • 60 g sladkorja v prahu
  • 20 g črnega grenkega kakava
  • ščep soli
  • 2 jajci

Nadev:

  • 3 jajca
  • 60 sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 200 g mletega maka
  • 5 žlic ruma
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 250 ml sladke smetane
  • 5 žlic marmelade (za premaz po pečenem nadevu)

Preliv:

  • 300 g čokolade za kuhanje
  • 300 ml sladke smetane

Makove kocke s čokolado – postopek:

V posodo stehtamo moko, nasekljamo maslo in dodamo vse ostale sestavine za testo ter z rokami ustvarimo najprej drobtine. Nato se bo pod prsti začelo mehčati maslo in dobili bomo precej mokro testo. Za nekaj časa ga postavimo na hladno.Med dvema slojema peki papirja zvaljamo testo in ga kar s peki papirjem prenesemo v pekač. Testo pečemo 10 minut  v predhodno ogreti pečici na 180 stopinj Celzija, klasične peke. Ko je testo pečeno, se lotimo nadeva. V posodi stepemo najprej rumenjake s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem, nato dodamo rum in mak. Čokolado nalomimo in jo stopimo. Najlepše in najlažje jo bomo stopili v mikrovalovni pečici. Posodico damo v mikrovalovko za 30 sekund in preverimo. Sekunde podaljšujemo tako dolgo, dokler ni čokolada stopljena. Če nimamo mikrovalovne pečice, topimo čokolado nad soparo.Stopljeno čokolado dodamo k masi za nadev in premešamo. Nato prilijemo še sladko smetano in ponovno temeljito premešam in vse povežemo.Na koncu ročno primešamo sneg beljakov.Dobro premešan nadev razporedimo po pečenem testu in ga enakomerno poravnamo. Ponovno damo peči v predhodno ogreto pečico za 20 minut, na 180 stopinj Celzija, klasične peke.Preko pečenega nadeva premažemo marmelado. Okus izberemo poljubno, najbolj se podajo marmelade z malo  več kisline.Sedaj se lotimo še preliva. Sladko smetano segrejemo in dodamo nalomljeno čokolado. Pustimo 2 minuti, da se omehča, nato premešamo. Po potrebi še segrejemo in mešamo tako dolgo, da se vsa čokolada stopi. Preliv enakomerno prelijemo čez sladico in pustimo na hladnem, da se strdi, najbolje čez noč.Razrežemo na kocke in postrežemo. Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 10 Povprečno: 4.7]

Dodaj odgovor