Makove rezine z jabolki in skuto (Gibanica rezine)
Print Friendly, PDF & Email

Makove rezine z jabolki in skuto alla gibanica s svojimi okusi spominjajo na našo tradicionalno sladico – prekmursko gibanico. Po strukturi in sestavi seveda malo manj, saj so mak in orehi skriti v biskvitu, na katerem so koščki jabolk, po vrhu pa imajo rezine sočen skutni nadev. Rezine ne vsebujejo moke in so primerne za vse, ki so občutljivi na gluten. Po okusu pa tako slastne, da jih čim prej preizkusite.

Pripomočki za makove rezine z jabolki in skuto:

  • pekač velikosti 25 x 30 (lahko tudi malo večji)
  • električni mešalnik
  • tehtnica
  • posode
  • kozica
  • žlice, lopatke
  • peki papir

Sestavine za makove rezine z jabolki in skuto:

Za makov biskvit:

  • 125 g masla
  • 100 g sladkorja
  • 125 g maka
  • 50 g fino mletih orehov
  • 3 jajca
  • 2 žlici ruma

Za jabolčni nadev:

  • 4 do 5 jabolk
  • 2 žlici trsnega sladkorja
  • cimetova palčka (po želji)
  • voda

Za skutni nadev:

  • 500 g skute
  • 180 g kisle smetane
  • 200 ml sladke smetane
  • 4 žlice koruznega škroba (gustina)
  • 5 jajc
  • 120 g sladkorja
  • 1 žlička vanilijevega ekstrakta
  • lupinica polovice limone

Postopek za makove rezine z jabolki in skuto:

Najprej spečemo makov biskvit. Pripravimo si pekač velikosti cca. 25 x 30 cm in ga obložimo s peki papirjem. Pečico segrejemo na 180 °C. Stepemo maslo in sladkor, dodamo jajca in stepamo v penasto zmes. Dodamo mak, orehe in rum in še enkrat premešamo. Vlijemo v pekač in pečemo 15 do 20 minut na 180 °C.

Nato pripravimo jabolka. Olupimo jih in jih narežemo na koščke. Damo jih v lonec, prelijemo z vodo, dodamo sladkor in cimetovo palčko ter kuhamo, da voda zavre ter nato še 3 minute.

Jabolka odcedimo (sok, ki ostane je meni ena najljubših pijač) in jih razporedimo po pečenem biskvitu. Pripravimo še skutni nadev. V posodi zmešamo skuto, kislo smetano in sladko smetano. Dodamo jajca, vanilijo, sladkor in limonino lupinico in še enkrat premešamo. Dodamo še koruzni škrob in premešamo še enkrat. Maso razporedimo po biskvitu, obloženem z jabolki. Vse skupaj damo še enkrat v pečico in pečemo še 50 do 60 minut na 175 °C.

Ohlajene rezine narežemo in postrežemo.

Slastne makove rezine z jabolki in skuto oz. gibanica rezine, ki so po vrhu vsega še brez moke, so nared! Njam!

Ocena:
Skupaj: 15 Povprečno: 4.3]

Manca Rudolf

Hej! Sem Manca Rudolf, avtorica kulinaričnega bloga Rudolfova malca (http://www.rudolfovamalca.com/), kamor objavljam recepte, priporočila in druga (kulinarična) doživetja. Sem zagovornica sezonske, lokalne, doma pridelane hrane. Rada imam preproste recepte, hkrati pa se izogibam uporabe vnaprej pripravljenih polizdelkov – raje čim več pripravim sama. Sem tudi ljubiteljica glasbe, zborovskega petja, slovenskih narečij, dobrih knjig, francoskega jezika, našega planeta, (ročno izdelanega) nakita, prikupnih kuharskih pripomočkov in dobre hrane.

Dodaj odgovor