Skutina torta z makom in mandlji
Print Friendly, PDF & Email

Skutina torta z makom in mandlji je božanska sladica, narejena po enostavnem postopku, pekarica pa požanje same pohvale. Primerna je tako poleti kot pozimi, saj hkrati osveži in je polnega okusa. Biskvitna osnova je brez bele moke, sestavljajo jo le mleti mak, mleti mandeljni in kokosova moka, ki se sestavijo v odlično kombinacijo. Skuta na ta odličen biskvit, pa je le še “pika na i”.

skutina torta z makom in mandlji

Skutina torta z makom in mandlji – pripomočki:

  • tehtnica
  • električni mešalnik
  • posoda za mešanje
  • papir za peko
  • pekač za torte premera 24 cm
  • pečica (navadna)
  • ribežen
  • velika kuhinjska žlica
  • majhna jušna žlica

Skutina torta z makom in mandlji – sestavine:

Za testo

  • 3 rumenjaki
  • 130 g mletega sladkorja
  • 130 g masla
  • 30 kokosove moke
  • 70 g mletega maka
  • 70 g mletih mandljev
  • 3 žlice ruma
  • ščepec soli
  • pol žličke pecilnega praška

Za nadev:

  • 600 g skute (lahko Domača skuta)
  • 5 jajc
  • 150 g kristalnega sladkorja
  • 1 zavojček vanilijevega sladkorja
  • 180 ml sladke smetane (po možnosti domače)
  • 4 žlice bele mehke moke
  • limonina lupinica

Za posip:

  • dve žlici mletega maka

Skutina torta z makom in mandlji – postopek:

Najprej penasto zmešamo rumenjake in sladkor, potem dodamo maslo (mehko) in rum. V to maso vmešamo suhe sestavine (mak, mandlje, kokos, ščepec soli, pecilni prašek).

skutina torta z makom in mandlji

V maso počasi in narahlo vmešamo sneg treh beljakov.

skutina torta z makom in mandlji

V model, katerega smo obložili s papirjem za peko, porazdelimo maso za biskvit …

skutina torta z makom in mandlji

… in pečemo 20 minut v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija.

skutina torta z makom in mandlji

Medtem, ko se biskvit peče, pripravimo nadev. Vse sestavine za nadev zmešamo skupaj, v gladko in penasto maso.

skutina torta z makom in mandlji

Skutino maso prelijemo preko vročega biskvita takoj, ko ga vzamemo iz pečice.

skutina torta z makom in mandlji

Prelit biskvit posujemo z makom in vrnemo v pečico. Pečemo eno uro pri isti temperaturi, t.j. 180 stopinj Celzija.

skutina torta z makom in mandlji

Med peko torta malo naraste.

skutina torta z makom in mandlji

Ko je pečena, jo nekaj časa pustimo v modelu in potem odstranimo obroč ter papir za peko. Pustimo jo na hladnem, da se ohladi.

skutina torta z makom in mandlji

Po želji jo posujemo z mletim sladkorjem in postrežemo.

skutina torta z makom in mandlji

Prijetno sladkanje!

Ocena:
Skupaj: 8 Povprečno: 4.6]

Mojca A

Od malih nog sem bila mamin "asistent" v kuhinji in ta vloga mi je bila všeč. Rada jem in rada pečem, kuham malo manj, zato so tudi moji recepti bolj sladki, se pa najde tudi kakšen recept za lačen želodček, kateremu sladica šele sledi. Najbolj mi je v veselje, ko moje mojstrovine kmalu čudežno izginejo, domači pa se zadovoljno oblizujejo. :)

Dodaj odgovor