Skutina torta z makom in mandlji
Skutina torta z makom in mandlji je božanska sladica, narejena po enostavnem postopku, pekarica pa požanje same pohvale. Primerna je tako poleti kot pozimi, saj hkrati osveži in je polnega okusa. Biskvitna osnova je brez bele moke, sestavljajo jo le mleti mak, mleti mandeljni in kokosova moka, ki se sestavijo v odlično kombinacijo. Skuta na ta odličen biskvit, pa je le še “pika na i”.
Skutina torta z makom in mandlji – pripomočki:
- tehtnica
- električni mešalnik
- posoda za mešanje
- papir za peko
- pekač za torte premera 24 cm
- pečica (navadna)
- ribežen
- velika kuhinjska žlica
- majhna jušna žlica
Skutina torta z makom in mandlji – sestavine:
Za testo
- 3 rumenjaki
- 130 g mletega sladkorja
- 130 g masla
- 30 kokosove moke
- 70 g mletega maka
- 70 g mletih mandljev
- 3 žlice ruma
- ščepec soli
- pol žličke pecilnega praška
Za nadev:
- 600 g skute (lahko Domača skuta)
- 5 jajc
- 150 g kristalnega sladkorja
- 1 zavojček vanilijevega sladkorja
- 180 ml sladke smetane (po možnosti domače)
- 4 žlice bele mehke moke
- limonina lupinica
Za posip:
- dve žlici mletega maka
Skutina torta z makom in mandlji – postopek:
Najprej penasto zmešamo rumenjake in sladkor, potem dodamo maslo (mehko) in rum. V to maso vmešamo suhe sestavine (mak, mandlje, kokos, ščepec soli, pecilni prašek).
V maso počasi in narahlo vmešamo sneg treh beljakov.
V model, katerega smo obložili s papirjem za peko, porazdelimo maso za biskvit …
… in pečemo 20 minut v vnaprej ogreti pečici na 180 stopinj Celzija.
Medtem, ko se biskvit peče, pripravimo nadev. Vse sestavine za nadev zmešamo skupaj, v gladko in penasto maso.
Skutino maso prelijemo preko vročega biskvita takoj, ko ga vzamemo iz pečice.
Prelit biskvit posujemo z makom in vrnemo v pečico. Pečemo eno uro pri isti temperaturi, t.j. 180 stopinj Celzija.
Med peko torta malo naraste.
Ko je pečena, jo nekaj časa pustimo v modelu in potem odstranimo obroč ter papir za peko. Pustimo jo na hladnem, da se ohladi.
Po želji jo posujemo z mletim sladkorjem in postrežemo.
Prijetno sladkanje!