Enostavno makovo pecivo
Print Friendly, PDF & Email

Enostavno makovo pecivo pripravimo zares hitro. Zanj ne potrebujemo tehtnice, saj za merico uporabimo kar jogurtov lonček. Kombinacija maka in bele glazure z okusom limone je zelo okusna. Pecivo lahko postrežemo takoj, lahko pa ga shranimo v skrinjo za “hude čase”, ko ne bo časa za peko.
Iz makovega peciva (brez glazure) lahko naredimo tudi sočne makove kroglice.

Enostavno makovo pecivo – pripomočki:

  • večja posoda
  • mikser
  • jogurtov lonček (za merico)
  • džezva ali visoka posoda
  • klasični pekač
  • peki papir

Enostavno makovo pecivo – sestavine:

Biskvit:

  • 2 jajci
  • 2 jogurtova lončka kristalnega sladkorja
  • 1 vanilin sladkor
  • 2 jogurtova lončka mleka
  • 1,5 jogurtovega lončka olja
  • 2 jogurtova lončka bele gladke moke
  • 1 pecilni prašek (ali soda bikarbona)
  • 1 jogurtov lonček mletega maka
  • 1 žlica ruma (po želji)

Preliv:

  • bela glazura z limono

Enostavno makovo pecivo – postopek:

V posodo ubijemo 2 celi jajci, dodamo 2 jogurtova lončka kristalnega sladkorja in 1 vanilin sladkor.

Penasto umešamo z električnim mikserjem, da zmes lepo naraste. Nato dodamo 2 jogurtova lončka mleka in 1,5 jogurtovega lončka olja. Če želimo, lahko dodamo 1 žlico ruma. Če pa bodo pecivo jedli tudi otroci, ga enostavno izpustimo. Mešamo in postopoma dodajamo 2 jogurtova lončka bele gladke moke, ki smo ji primešali 1 pecilni prašek (ali 1 žličko sode bikarbone).Na koncu dodamo še 1 jogurtov lonček mletega maka in premešamo.Maso vlijemo na pekač (klasična velikost), ki smo ga obložili s peki papirjem. Enostavno makovo pecivo pečemo dobrih 25 minut na 180 stopinj Celzija (klasična pečica).

Ko je makov biskvit pečen, ga pustimo, da se ohladi. Pripravimo še belo glazuro, s katero prelijemo biskvit, ko je popolnoma ohlajen. V džezvo nalijemo vročo vodo in vanjo postavimo vrečko s pripravljeno glazuro in počakamo 10 minut, da se utekočini. Belo glazuro lahko pripravimo tudi sami. Uporabimo belo čokolado, jo stopimo in vanjo nastrgamo limonino lupinico ter jo polijemo po biskvitu.Takoj zatem potrosimo po beli glazuri še malo mletega maka.

Makovo pecivo narežemo na enakomerno velike kocke.

Postrežemo ga takoj. Lahko pa ga shranimo v skrinjo in postrežemo kdaj drugič, saj ohrani okus in je zato prav tako dobro.

Prijetno sladkanje!

Če imate radi enostavna peciva, poskusite tudi pecivo Bountek, pudingovo pecivo brez peke ali orehovo pecivo iz enega jajca.

Ocena:
Skupaj: 22 Povprečno: 4.5]

Monique

Sem ljubiteljica čokolade in začimb, predvsem cimeta. Poleg raznih sladic rada pripravim tudi kaj slastnega iz tujih kuhinj. Moji recepti so enostavni, primerni tudi za začetnike.

Dodaj odgovor