Mehke makove kocke
Mehke makove kocke so priložnost, da uporabim mak, ki ga imam zelo rada, uporabljam ga pa čisto preredko. Polega tega, da so makove kocke izredno mehke in okusne, se jih tudi pripravi zelo hitro. Samo odmerimo sestavine in jih na hitro premešamo in že omamno diši po slastnem pecivu. Recept ne vsebuje jajc.
Mehke makove kocke – pripomočki:
- kuhinjska tehtnica
- večja skleda
- metlica za stepanje
- mlinček za kavo
- merilna posoda za tekočine
- pekač in pečica
- peki papir
- kozica
- manjša steklena ali keramična skleda (dovolj velika, da paše na kozico)
- žlica
- nož
- čajna žlička
Mehke makove kocke – sestavine:
(za pekač 20 × 24 cm)
- 200 g pirine moke
- 200 g maka
- 100 g sladkorja v prahu
- 1 pecilni prašek
- 1/2 čajne žličke vanilije
- 300 ml rastlinskega mleka
- 60 ml stopljenega kokosovega olja
- 200 g Manner kuverture
Mehke makove kocke – priprava:
Odmerimo vse sestavine. Mak zmeljemo v moko. Pomagamo si z mlinčkom za kavo.
V skledo damo vse suhe sestavine in jih temeljito premešamo. Najlažje je to storiti z metlico za stepanje. Dodamo mleko in olje in na hitro premešamo.
Prelijemo v pekač, obložen s peki papirjem in damo peči v predhodno ogreto pečico na 180 °C za 40 minut.
Po 40 minutah z zobotrebcem preverimo, če je pecivo popolnoma pečeno. Če je potrebno, ga pečemo še par minut dlje. Ko je pecivo pečeno, ga vzamemo iz pečice in počakamo, da se ohladi.
V kozici zavremo vodo. V skledi nad paro stopimo na koščke nalomljeno kuverturo in jo prelijemo po pecivu. Kuverturo čimbolj enakomerno razmažemo po pecivu in ga popolnoma prekrijemo. Pomagamo si z nožem.
Pecivo damo v hladilnik, da se čokolada hitreje strdi. Pecivo narežemo na poljubno velike kose in postrežemo.