Rižota s piščancem po vrtnarsko
Print Friendly, PDF & Email

Rižota s piščancem po vrtnarsko je izjemno okusna jed z veliko zelenjave, ki je lahko sveža ali zamrznjena, v kombinaciji s piščančjim mesom. Po tem postopku je rižota hitro pripravljena, hranljiva in za vse generacije prava poslastica.

V Španiji jedi iz riža imenujejo paella, to ime je znano po vsem svetu in uporablja se tudi pri nas.

Rižota s piščancem po vrtnarsko

Rižota s piščancem po vrtnarsko – pripomočki

  • ni posebnih pripomočkov

Rižota s piščancem po vrtnarsko – sestavine

Za 4 osebe:

  • 250 g piščančjih prsi
  • 200 g riža (vrsta po želji)
  • 2 žlici olja po želji
  • 150 g očiščenega korenčka
  • 150 g očiščene nadzemeljske kolerabe
  • 50 g očiščenega gomolja zelene
  • 100 g graha
  • 50 g pora
  • 1 žlička mlete rdeče paprike
  • 320 ml paradižnikove mezge
  • 160 ml vode
  • 30 g surovega masla
  • morska sol po okusu
  • parmezan po želji
  • poper po želji
  • peteršilj za dekoracijo

Rižota s piščancem po vrtnarsko – postopek

Gomoljčno zelenjavo narežemo na kocke velike 1 cm, por narežemo na tanke rezine, odtehtamo maslo in narežemo piščančje meso na kose, primerne za en grižljaj. V posodo damo olje in na njem popražimo narezano piščančje meso.Rižota s piščancem po vrtnarsko

Ko je meso popraženo iz vseh strani, dodamo narezan por in med stalnim mešanjem pražimo še 2 minuti, nato dodamo vso zelenjavo.

Vse sestavine med mešanjem v ponvi pražimo 5 minut, da rahlo spremenijo barvo, nato dodamo paradižnikovo mezgo, riž in rdečo papriko, vodo in sol, vse sestavine premešamo.

Kuhamo odkrito med občasnim mešanjem po navodilu proizvajalca riža, ko je riž že skoraj kuhan, mu dodamo maslo in dobro premešamo, da se maslo umeša in postane rižota kremasta.

Sedaj rižoto za 5 minut pokrijemo in pustimo počivati, da se okusi povežejo.

Rižota s piščancem po vrtnarsko

Rižoto s piščancem po vrtnarsko ponudimo še vročo, zraven pa ponudimo čist peteršilj, parmezan in poper.

Rižota s piščancem po vrtnarsko

Rižot lahko pripravimo veliko vrst in vedno so prava poslastica. Lučka Glaser

Poleg rižote s piščancem po vrtnarsko lahko ponudimo tudi različne juhe kot toplo predjed:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor