Juha iz suhega svinjskega jezika z vlivanci
Juha iz suhega svinjskega jezika z vlivanci je zelo okusna in ima vonj in okus po prekajenem svinjskem jeziku. S pripravo juhe izkoristimo vitaminsko in mineralno bogato juho, v kateri se je kuhal prekajeni svinjski jezik in si tako lahko pripravimo čudovito juho.
Pripomočki za pripravo juhe iz suhega svinjskega jezika z vlivanci:
- lonec s pokrovko
- žlica
- žlička
- štedilnik
- krožnik
- posodica
- vilice
Sestavine za pripravo juhe iz suhega svinjskega jezika z vlivanci:
Za štiri osebe:
Za juho:
- juha, v kateri smo kuhali prekajeni svinjski jezik
- 1 žlica jušne zelenjave
- 1/2 žličke paradižnikove mezge
- 1 žlička narezanega svežega ali zamrznjenega drobnjaka
- sol po okusu
Za vlivance:
- 1 jajce
- 3 žlice bele moke tip 500
- 2 žlici hladne vode
Postopek za pripravo juhe iz suhega svinjskega jezika z vlivanci:
Prekajeni svinjski jezik dobro operemo, damo v lonec in ga zalijemo s hladno vodo, paziti moramo, da voda prekrije jezik in se bo le-ta kuhal v celoti v vodi. Začimb in soli ne dodajamo, da jezik ne izgubi značilnega vonja in okusa. Lonec postavimo na štedilnik in ko voda zavre, jezik kuhamo na zmernem ognju dvajset minut, nato ga vzamemo iz vode in ga damo na krožnik. Podrobnejši opis kuhanja prekajenega svinjskega jezika: Kuhanje prekajenega svinjskega jezika.
V juho, v kateri se je kuhal prekajeni svinjski jezik, dodamo jušno zelenjavo, paradižnikovo mezgo in drobnjak, lonec pokrijemo, ga postavimo na štedilnik, počakamo, da juha zavre in pustimo vreti še dve do tri minute, juho poskusimo in po potrebi tudi dosolimo.
Jajce ubijemo v posodico in ga z vilicami stepemo, nato dodamo dve žlici vode, moko in ponovno stepemo, da dobimo gladko tekočo maso.
Na štedilniku zavremo juho, v kateri se je kuhal prekajeni svinjski jezik, med rahlim vrenjem in stalnim mešanjem vlivamo v juho pripravljeno maso in pustimo vreti še tri do pet minut.
Juhi lahko dodamo tudi drugo vrsto zakuhe:
- Močnik za zakuho.
- Na maslu popečene kruhove kocke.
- Pirine palačinke za na juho.
- Rahli zdrobovi žličniki.
Koristno uporabimo vse, kar nam prašiček nudi. Lučka Glaser
Zraven juhe priporočam tudi meso:
- Jetrna klobasa.
- Mesni hlebčki.
- Svinjska krača pečena v masti.
- Slastna mrežna pečenka.
- Slavnostna svinjska pečenka v pečici.