Kostna juha s kokošjim mesom
Print Friendly, PDF & Email

Kostna juha s kokošjim mesom, ki si jo pripravimo, da si povrnemo zdravje in moč po tem, ko okrevamo po kakšni bolezni, ki nas je izčrpala ali smo zaradi bolezni izgubi apetit. Kostna juha s kokošjim mesom, se kuha počasi, da bi kosti v vodo izločile vsa hranila, ki so tako v sami kosti kot v mozgu in koščkih mesa, ki se držijo kosti. Šele takrat, ko so kosti dobro skuhane in pri nekaterih vrstah kosti tudi že postanejo popolnoma mehke, lahko kuhanje zaključimo. Vsebina juhe je tako zelo močna in bogata, kajti v njej so vitamini ter minerali, pogosto pa tudi zdrave maščobne kisline. 

Priporočljivo je, da kostno juho, zaradi kvalitete in okusa, skuhamo v večji količini tudi za kasnejšo uporabo, saj jo ohlajeno in precejeno lahko spravimo v hladilnik tudi do tri dni, lahko pa jo tudi zamrznimo in shranimo v zamrzovalniku.

Pripomočki za kuhanje kostne juhe s kokošjim mesom:

  • kotel ali lonec
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • krožnik
  • skodelica
  • cedilo
  • zajemalka
  • žlica
  • vilice
  • štedilnik
  • lonec za kuhanje
  • ura

Sestavine za kuhanje kostne juhe s kokošjim mesom

Za 12 obrokov

  • 600 g govejih kosti
  • 200 g kokošjega mesa (1 parkelj in 1/4 hrbta; lahko uporabimo tudi druge dele kokoši)
  • 5000 ml vode
  • 300 g rdečega korenčka
  • 150 g rumenega korenčka
  • 200 g pora
  • 150 g korenine pastinaka
  • 100 g zelja belega
  • 50 g peteršilja + vejica peteršilja za dekoracijo
  • 100 g rumene kolerabe
  •  drobnjak po želji
  • sol po okusu

Postopek za kuhanje kostne juhe s kokošjim mesom

Meso in kosti operemo pod tekočo vodo, očistimo vso zelenjavo in jo narežemo na večje kose.

V kotel ali lonec nalijemo vodo, dodamo vso zelenjavo, ki smo jo očistili, goveje kosti in kokošje meso, posolimo in lonec postavimo na štedilnik ter ga pokrijemo. Ko juha v loncu začne vreti, jo pustimo, da vre na zmernem ognju najmanj 3,5 do 4 ure. Lahko tudi dlje.

 

Ko je juha kuhana, jo vso precedimo v drugi lonec. Del juhe, ki je ne bomo takoj postregli ohladimo in shranimo v hladilnik (lahko tudi zamrznemo).

 

Kuhano juho serviramo na krožniku, jo potresemo z drobnjakom in za dekoracijo dodamo vejico peteršilja. Kuhano zelenjavo iz juhe lahko dodamo juhi, ki jo postrežemo na krožniku, ali kakor prilogo piščančjemu mesu in govejim kostem.

Da pa bo kostna juha s piščančjim mesom še bolj nasitna, ji lahko dodamo rahle zdrobove žličnike.

Dobra kostna juha z kokošjim mesom je dobrodošla tako v vročini kot v mrazu. Lučka Glaser

Ocena:
Skupaj: 4 Povprečno: 4.8]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor