Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki
Print Friendly, PDF & Email

Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki so poznana istrska enolončnica na žlico, prijetnega sladkobnega okusa, ki jo lahko pripravimo tudi s svinjino. Recepti za pripravo bobičev se zelo razlikujejo, saj ima vsaka gospodinja svoj recept, ki se prenaša iz roda v rod. Bobiči so zrna koruze, ki še ni dozorela in vsebuje še mleček, ki da enolončnici svoj značilen okus po sladki koruzi.

Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki

 

Pripomočki za pripravo bobičev z govejim mesom

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo bobičev z govejim mesom

Za šest oseb:

  • 400 g govedine brez kosti
  • 350 g stročjega fižola (svežega ali zamrznjenega)
  • 200 g brokolija
  • 400 g jedilnih buč, naribanih (svežih ali zamrznjenih)
  • 100 g  drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
  • 240 g koruze v zrnju
  • 250 g nadzemne kolerabe (sveže ali zamrznjene)
  • 130 g korenčka (rdečega ali rumenega)
  • 50 ml olja
  • sol po okusu
  • 2500 ml vode

Za žličnike:

  • 170 g polnozrnate moke
  • 1 jajce
  • 200 ml mleka
  • sol po okusu

Priprava bobičev z govejim mesom

Pred začetkom kuhanja si pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, meso operemo pod tekočo hladno vodo in ga narežemo na 2 do 3 cm velike kocke, korenček ostrgamo, ga operemo in tudi narežemo na kocke velike 5 do 10 mm, zrna koruze iz pločevinke in brokoli pa splaknemo v hladni vodi.

Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki

Stročji fižol in naribane buče vzamemo pravočasno iz zamrzovalnika, da se delno odtajata, če uporabimo svež stročji fižol, ga očistimo in narežemo na dolžino 2 do 3 cm, bučke prerežemo odstranimo semena, če je olupek trd jo olupimo in naribamo.

Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki

Zamrznjen narezan drobnjak in nadzemno kolerabo delno odtajamo, če uporabimo sveži drobnjak, ga na drobno narežemo, enako storimo z nadzemno kolerabo.

Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki

V lonec damo olje, ga segrejemo in na njem prepražimo meso in korenje, ko meso med mešanjem spremeni barvo, to je v 5 do 8 minutah, ga zalijemo z vodo in dodamo vso zelenjavo, razen brokolija, lonec pokrijemo in kuhamo 10 do 15 minut.

Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki

Nato dodamo še brokoli.

Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki

Med kuhanjem si pripravimo vodne žličnike tako, da zmešamo moko, jajce in mleko in dobimo gosto maso.

Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki

S pomočjo žlice oblikujemo vodne žličnike, ki jih polagamo v vrelo mešanico zelenjave in kuhamo še 10 minut, da so žličniki in brokoli kuhani.

Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki

Enolončnice ali mineštre so vedno okusne, z dodatkom mesa pa tudi nasitne. Lučka Glaser

Zraven enolončnice pa se vedno prileže nekaj sladkega:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 4]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor