Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki
Bobiči z govejim mesom in vodnimi žličniki so poznana istrska enolončnica na žlico, prijetnega sladkobnega okusa, ki jo lahko pripravimo tudi s svinjino. Recepti za pripravo bobičev se zelo razlikujejo, saj ima vsaka gospodinja svoj recept, ki se prenaša iz roda v rod. Bobiči so zrna koruze, ki še ni dozorela in vsebuje še mleček, ki da enolončnici svoj značilen okus po sladki koruzi.
Pripomočki za pripravo bobičev z govejim mesom
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo bobičev z govejim mesom
Za šest oseb:
- 400 g govedine brez kosti
- 350 g stročjega fižola (svežega ali zamrznjenega)
- 200 g brokolija
- 400 g jedilnih buč, naribanih (svežih ali zamrznjenih)
- 100 g drobnjaka (svežega ali zamrznjenega)
- 240 g koruze v zrnju
- 250 g nadzemne kolerabe (sveže ali zamrznjene)
- 130 g korenčka (rdečega ali rumenega)
- 50 ml olja
- sol po okusu
- 2500 ml vode
Za žličnike:
- 170 g polnozrnate moke
- 1 jajce
- 200 ml mleka
- sol po okusu
Priprava bobičev z govejim mesom
Pred začetkom kuhanja si pripravimo vse sestavine, ki jih bomo potrebovali, meso operemo pod tekočo hladno vodo in ga narežemo na 2 do 3 cm velike kocke, korenček ostrgamo, ga operemo in tudi narežemo na kocke velike 5 do 10 mm, zrna koruze iz pločevinke in brokoli pa splaknemo v hladni vodi.
Stročji fižol in naribane buče vzamemo pravočasno iz zamrzovalnika, da se delno odtajata, če uporabimo svež stročji fižol, ga očistimo in narežemo na dolžino 2 do 3 cm, bučke prerežemo odstranimo semena, če je olupek trd jo olupimo in naribamo.
Zamrznjen narezan drobnjak in nadzemno kolerabo delno odtajamo, če uporabimo sveži drobnjak, ga na drobno narežemo, enako storimo z nadzemno kolerabo.
V lonec damo olje, ga segrejemo in na njem prepražimo meso in korenje, ko meso med mešanjem spremeni barvo, to je v 5 do 8 minutah, ga zalijemo z vodo in dodamo vso zelenjavo, razen brokolija, lonec pokrijemo in kuhamo 10 do 15 minut.
Nato dodamo še brokoli.
Med kuhanjem si pripravimo vodne žličnike tako, da zmešamo moko, jajce in mleko in dobimo gosto maso.
S pomočjo žlice oblikujemo vodne žličnike, ki jih polagamo v vrelo mešanico zelenjave in kuhamo še 10 minut, da so žličniki in brokoli kuhani.
Enolončnice ali mineštre so vedno okusne, z dodatkom mesa pa tudi nasitne. Lučka Glaser
Zraven enolončnice pa se vedno prileže nekaj sladkega:
- Češpljev carski praženec ali šmoren.
- Jabolčna čežana s čokoladnim pudingom.
- Rabarbara s pudingom.
- Jogurtovo pecivo z malinami.
- Enostavna sladica v kozarcu.
- Slano skutno pecivo s šparglji (pecivo lene gospodinje).
- Kremne rezine, kremšnite ali pašta krema.
- Velikonočni češki kruh.
- Bananine palačinke.
- Gratinirane palačinke z makom.
- Kutinove gratinirane palačinke.
- Gratinirane skutine palačinke.
- Gratinirane palačinke z zelenjavo.
- Gratinirane skutne
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Palačinke nadevane s šunko in sirom.
- Gratinirane palačinke z jurčki.
- Palačinke z nadevom iz kopriv in tune.
- Ajdove palačinke.
- Rahle in slastne palačinke.