Češpljev carski praženec ali šmoren
Print Friendly, PDF & Email

Češpljev carski praženec ali šmoren je sladko kiselkast obrok, ki je po zgodovinskih virih dobil ime na avstrijskem cesarskem dvoru, kjer naj bi bila to najljubša jed. Carskemu pražencu lahko dodajamo različne sadne priloge, ali pa sadje preprosto vmešamo v maso carskega praženca in vse skupaj spečemo. Carski praženec lahko ponudimo kot omleto, natrganega ali lepo narezanega, nekateri pa ga med pečenjem zmešajo in ga ponudijo kot drobljenec.

Češpljev carski praženec ali šmoren

Pripomočki za pripravo češpljevega carskega praženca

  • ni posebnih pripomočkov

Sestavine za pripravo češpljevega carskega praženca

Za dve osebi.

Za testo:

  • 150 g pšenične moke tip 500
  • 2 jajci
  • 1 pecilni prašek
  • 1 vanilin sladkor
  • 200 ml mleka
  • 10 g masla

Za pripravo preliva iz češpelj:

Priprava češpljevega carskega praženca

V posodo nalijemo mleko, dodamo jajčni rumenjak, moko, pecilni prašek in vanilin sladkor, vse skupaj dobro premešamo, da dobimo tekočo maso kot za palačinke.

Češpljev carski praženec ali šmoren

V posebni posodi iz beljakov stepemo sneg, ki ga z občutkom dodamo in  narahlo vmešamo v pripravljeno maso.

Ponev premažemo z maslom in v njej, na rahlem ognju spečemo z obeh strani, približno 1 cm debel carski praženec ali šmoren, da je lepo zapečen.

V skledo damo pasterizirane češplje, sok od češpelj in sok limone.

Za izboljšanje sladkobnosti in okusa jim dodamo še maslo ter med ali sladkor. Vse sestavine v loncu počasi segrevamo in ko zavre, na zmernem ognju kuhamo 2 do 3 minute.

V primeru, da uporabljamo sveže zrele češplje, ki se že mehčajo, jim najprej odstranimo peške, dodamo vodo in jih kuhamo toliko časa, da se razpustijo, nato pa jim dodamo ostale sestavine.

Pečen carski praženec ročno raztrgamo ali narežemo na poljubne manjše kose.

Češpljev carski praženec ali šmoren

Dodamo še kuhane češplje in še vroče postrežemo.

Češpljev carski praženec ali šmoren

Težko je verjeti, a zgodovinski viri pišejo, da je bila to cesarjeva najljubša jed. Lučka Glaser

Pripravila sem vam še različne recepte za palačinke in omlete:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor