Češpljev carski praženec ali šmoren
Češpljev carski praženec ali šmoren je sladko kiselkast obrok, ki je po zgodovinskih virih dobil ime na avstrijskem cesarskem dvoru, kjer naj bi bila to najljubša jed. Carskemu pražencu lahko dodajamo različne sadne priloge, ali pa sadje preprosto vmešamo v maso carskega praženca in vse skupaj spečemo. Carski praženec lahko ponudimo kot omleto, natrganega ali lepo narezanega, nekateri pa ga med pečenjem zmešajo in ga ponudijo kot drobljenec.
Pripomočki za pripravo češpljevega carskega praženca
- ni posebnih pripomočkov
Sestavine za pripravo češpljevega carskega praženca
Za dve osebi.
Za testo:
- 150 g pšenične moke tip 500
- 2 jajci
- 1 pecilni prašek
- 1 vanilin sladkor
- 200 ml mleka
- 10 g masla
Za pripravo preliva iz češpelj:
- 300 g svežih ali v pečici pasteriziranih češpelj
- 100 ml soka od češpelj ali vode
- sok 1 limone
- 1 žlica medu ali sladkorja
- 30 g masla
Priprava češpljevega carskega praženca
V posodo nalijemo mleko, dodamo jajčni rumenjak, moko, pecilni prašek in vanilin sladkor, vse skupaj dobro premešamo, da dobimo tekočo maso kot za palačinke.
V posebni posodi iz beljakov stepemo sneg, ki ga z občutkom dodamo in narahlo vmešamo v pripravljeno maso.
Ponev premažemo z maslom in v njej, na rahlem ognju spečemo z obeh strani, približno 1 cm debel carski praženec ali šmoren, da je lepo zapečen.
V skledo damo pasterizirane češplje, sok od češpelj in sok limone.
Za izboljšanje sladkobnosti in okusa jim dodamo še maslo ter med ali sladkor. Vse sestavine v loncu počasi segrevamo in ko zavre, na zmernem ognju kuhamo 2 do 3 minute.
V primeru, da uporabljamo sveže zrele češplje, ki se že mehčajo, jim najprej odstranimo peške, dodamo vodo in jih kuhamo toliko časa, da se razpustijo, nato pa jim dodamo ostale sestavine.
Pečen carski praženec ročno raztrgamo ali narežemo na poljubne manjše kose.
Dodamo še kuhane češplje in še vroče postrežemo.
Težko je verjeti, a zgodovinski viri pišejo, da je bila to cesarjeva najljubša jed. Lučka Glaser
Pripravila sem vam še različne recepte za palačinke in omlete:
- Palačinke brez jajc.
- Palačinke iz polnozrnate moke.
- Bananine palačinke.
- Rahle in slastne palačinke.
- Pirine palačinke z rozinami.
- Gratinirane skutine palačinke.
- Kutinove gratinirane palačinke.
- Gratinirane palačinke z makom.
- Pirine palačinke v goveji juhi.
- Gratinirane palačinke z jurčki.
- Kaneloni s šunko in sirom.
- Palačinke z nadevom iz kopriv in tune.
- Ajdove palačinke.
- Palačinke nadevane s šunko in sirom.