Enostavna sladica v kozarcu
Enostavna sladica v kozarcu je okusna, sladka in zelo hitro pripravljena. Za pripravo lahko uporabimo različne vrste sadja, ki smo ga pripravili kot shranek in z malo domišljije pripravimo čudovito sladico, ki je primerna za vse generacije. Za pripravo te čudovite sladice lahko uporabimo tudi sveže sadje.
Pripomočki za pripravo enostavne sladice v kozarcu:
- sekljalnik
Sestavine enostavno sladico v kozarcu
Za šest 300 ml kozarcev:
- 250 g maslenih piškotov (Piknik piškoti, Bjelovarski piškoti (BZ Mercator), Plazma in podobno)
- 300 g zamrznjenih marelic (ali svežih)
- 400 g zamrznjenih češenj (ali svežih)
- 370 g jagod v lastnem soku
- 200 ml sladke smetane za stepanje 30% m.m.
- 2 žlici sladkorja
Priprava enostavne sladice v kozarcu
Piškote zdrobimo v sekljalniku, lahko pa jih tudi ročno zdrobimo ali nalomimo.
Zamrznjene marelice vzamemo iz zamrzovalnika in jih še delno zamrznjene narežemo na manjše kocke. Če imamo sveže, jiu umijemo, razpolovimo in razkoščičimo ter narežemo.
Tudi češnje vzamemo iz zamrzovalnika in jih stresemo v skodelico, da se počasi odtajajo (sveže razkoščičimo), jagode, ki pri segrevanju izgubijo barvo in obarvajo sok, ki so ga izpustile, pa iz kozarca, v katerega so bile vložene, stresemo v skodelico, da jih potem lažje nalagamo v kozarec.
V kozarec najprej naložimo približno 2 žlici zdrobljenih piškotov, nato pa 2 žlici enega od sadežev, nato pa izmenično ponovimo s keksi in ostalim sadjem, dokler kozarca ne napolnimo. Zraven damo tudi 2 žlici soka od vsake vrste sadja, ki se prepoji z zdrobljenimi keksi. Priporočljivo je, da sadje vzamemo iz zamrzovalnika pravočasno, da se odtaja preden ga ponudimo.
Ko kozarec napolnimo, na vrhu naj bo sadje, mu dodamo še 2 žlici stepene sladke smetane in za dekoracijo dodamo še nezdrobljeni keks.
Če smo se potrudili, da smo sadje pripravili kot shranek, se lahko tudi potrudimo, da ga kot sladico tudi ponudimo. Lučka Glaser
Pripravila sem vam ideje, kako shraniti sadje v njihovi najboljši zrelosti, da ga lahko uživamo vse leto:
- Nasvet za zamrzovanje jagod.
- Češnjev kompot brez sladkorja.
- Pasterizacija češnjevega kompota za ozimnico.
- Zamrzovanje češenj s peclji za ozimnico.
- Kosmulje v kompotu.
- Vložene fige.
- Breskov kompot za ozimnico.
- Pasterizirane vinogradniške breskve.
- Vinogradniške breskve v čežani.
- Hruškova čežana brez sladkorja.
- Sušenje hrušk tepk.
- Sušenje hrušk.
- Mleta pasterizirana jabolka v lastnem soku.
- Jabolčna čežana za ozimnico.
- Sušenje jabolk.
- V pečici pasterizirane češplje.
- Pasterizirane slive v kompotu.
- Češplje v vinu.
- Zamrzovanje sliv za ozimnico.
- Sušenje sliv.
- Kompot iz grozdja.
- Kutinov kompot za ozimnico.
- Kaki tipo – kako ga shraniti za daljše obdobje.
- Sušenje kakija.