Palačinke z nadevom iz kopriv in tune
Print Friendly, PDF & Email

Palačinke z nadevom iz kopriv in tune so nežnega neizrazitega okusa in vonja, ki se med seboj prepletata in ustvarita zanimiv obrok, ki ga lahko ponudimo samostojno kot prigrizek, ali pa kot del obroka.

Koprive rastejo prosto v naravi, za uporabo v kulinariki uporabljamo liste, najboljše so mlade rastline, to so listi koprive pred cvetenjem, če koprive redno porežemo, zrastejo ponovno in imamo lahko celo leto mlade sveže poganjke. V zdravstvu  je zaradi sestavin uporaba koprive zelo razširjena, saj poleg nadzemeljskega dela lahko uporabimo tudi korenine. Kopriva med ostalimi rudninami vsebuje veliko kalcija, magnezija in železa, bogata pa je tudi z vitamini kot so, beta karoteni in veliko vitamina C.

Pripomočki za pripravo palačink z nadevom iz kopriv in tune

  • palični mešalnik

Sestavine za palačinke z nadevom iz kopriv in tune

Za štiri osebe.

Za palačinke:

  • 3 žlice sesekljanih kopriv (odvzamemo od količine za nadev)
  • 300 g bele moke tip 500
  • 2 jajci
  • 200 ml mleka
  • 200 ml radenske
  • 200 ml vode
  • 1 pecilni prašek
  • sol po okusu
  • žlica olja za mazanje ponve oz. olje po potrebi

Za nadev:

  • 250 g kopriv (svežih ali zamrznjenih)
  • 2 pločevinki po 80 g tune
  • 50 g na drobno narezanega drobnjaka (svežega ali  zamrznjenega)
  • 30 g surovega masla

Postopek za palačinke z nadevom iz kopriv in tune

Mlade koprive nabiramo z rokavicami v čistem okolju, stran od industrije in prometnih cest, dobro jih operemo v hladni vodi in damo v cedilo, da voda od pranja odteče. Več o samem nabiranju kopriv si lahko preberete v receptu:  zdravilen čaj iz kopriv.

V primerno velikem loncu zavremo vodo, jo posolimo, dodamo oprane koprive in kuhamo 5 minut, nato jih stresemo na cedilo in splaknemo z mrzlo vodo, da koprive obdržijo lepo zeleno barvo. Kuhane koprive sesekljamo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko maso iz kopriv.

V skledo vbijemo jajci in dodamo ostale sestavine za pripravo mase: kot so, moka, mleko, radensko, vodo, sol in pecilni prašek, vse skupaj dobro premešamo, nato dodamo 3 žlice sesekljanih kopriv, ki jih odvzamemo od celote in ponovno premešamo, da dobimo zelenkasto maso za pečenje palačink.

Z oljem namastimo ponev za pečenje palačink in v njej obojestransko spečemo tanke palačinke, ki jih nalagamo na krožnik.

Pripravimo nadev, zato sesekljane koprive stresemo v lonec, dodamo na drobno narezan drobnjak, maslo, premešamo in pražimo 3 do 5 minut, nato dodamo pločevinki tune in ponovno premešamo.

Tako pripravljen nadev iz kopriv naložimo na palačinke, jih zavijemo po naši želji in jih postrežemo tople ali hladne.

Spomladi je narava lepo zelena, pripravimo si lahko dobrote v zeleni barvi, ki nas spomnijo na najlepši letni čas. Lučka Glaser

Pa še nekaj nasvetov za pripravo dobrot iz narave:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 4.3]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor