Rabarbara s pudingom
Osvežujoča sladica, prijetnega in rahlo kiselkastega okusa, ki jo pripravljamo od zgodnje pomladi do sredine junija, ko so stebla rabarbare najbolj primerna za uživanje, kasneje pa vsebujejo preveč oksalne kisline.
Stebla rabarbare vsebujejo veliko vitaminov kot so A, B3, B5 in seveda tudi vitamin C. Rabarbara je res polna koristnih snovi, ki jih naše telo potrebuje, saj vsebuje tudi veliko kalcija, kalija, magnezija in mangana. Listi rabarbare niso užitni zato jih zavržemo.
Poleg rabarbare s pudingom ljubitelji rabarbare poskusite tudi:
Pripomočki za pripravo rabarbare s pudingom
- palični mešalnik
Sestavine za pripravo rabarbare s pudingom
Za štiri osebe:
- 400 g olupljenih stebel rabarbare
- 1 palčka cimeta
- 30 g sladkorja
- 2 x 38 g vrečka praška za vaniljev puding
- 800 ml vode
Postopek za pripravo rabarbare s pudingom
Za pripravo pudinga iz rabarbare uporabimo samo stebla, ki jih olupimo, saj listi in olupki niso užitni zato jih zavržemo.
Olupljena stebla rabarbare narežemo na dolžino 2 do 3 cm in jih damo v lonec, dolijemo vodo in dodamo sladkor in palčko cimeta. Rabarbaro kuhamo 5 do 8 minut, da se stebla zmehčajo.
Nato stebla rabarbare s paličnim mešalnikom sesekljamo, da dobimo tekočo maso. V lonček damo 4 do 5 žlic sesekljane rabarbare, dodamo vanilin puding v prahu in premešamo.
Premešan puding iz lončka zlijemo v lonec in med stalnim mešanjem kuhamo še 5 minut, nato še vroč puding vlijemo v skodelice, ki smo jih splahnili s hladno vodo in pustimo na sobni temperaturi, da se ohladijo.
Ohlajene postavimo še v hladilnik, da se dobro ohladijo in tako ohlajene poljubno dekoriramo. Jaz sem izbrala sladko smetano in jagodo.
Hitra osvežujoča sladica, ki jo bodo nepoznavalci rabarbare težko prepoznali. Lučka Glaser
Še nekaj zanimivih, sadnih sladic:
- Božanski borovničev sorbet.
- Veganski borovničev sladoled.
- Sladoled banana-malina.
- Sladoled banana-kaki.
- Kakijeva sladica.
- Bananina slaščica na hitro.
- Sadna kupa.
- Jabolčna solata.
- Enostavna sladica v kozarcu.
- Smetanov puding z na sopari kuhano breskvijo.
- Ribez na pudingu s smetano.
- Slastno biskvitno pecivo s sadnim pudingom.
- Enostavna sladica iz jabolk in piškotov.
- Biskvitno pecivo z mareličnim prelivom.
- Pečena jabolka po kmečko.
- Pečene kutine z nadevom.