Carbonara omaka s širokimi rezanci
Print Friendly, PDF & Email

Moja najboljša omaka za testenine, carbonara omaka, ima nežen okus po šunki, smetani in siru. To je klasična omaka, ki jo lahko prilagodimo našem okusu s tem, da spoštujemo izvirnik. Namesto šunke lahko uporabimo gobe (npr.: jurčke, lisičke, šampinjone), bučke, čemaž … Carbonara omaka je kremasta in lepo se oprime testenin. Priprava je hitra in enostavna povrhu pa čudovitega okusa. Poleti, ko je vroče, nam testenine še bolj ugajajo, saj so lahek obrok in lahko omako prilagodimo našemu okusu.

Carbonara omaka s širokimi rezanci

Carbonara omaka s širokimi rezanci – pripomočki:

  • deska za rezanje
  • nož
  • ponev
  • kuhalnica
  • lonček za jajca
  • lonec za kuhanje testenin
  • cedilo

Carbonara omaka s širokimi rezanci – sestavine:

Za 2 osebi

  • 200 g pica šunke
  • 2 žlici olivnega olja
  • 2 jajci
  • 200 ml smetane za kuhanje
  • 4 rezine sira edemec
  • 1 lisička goba (ni potrebno, slučajno sem jo našla
  • poper
  • peteršilj
  • 250 g širokih rezancev
  • voda

Carbonara omaka s širokimi rezanci – priprava:

Šunko narežemo na poljubne kose, nekateri imajo radi narezano na kocke, nekateri na rezance. Sir lahko narežemo tudi na kocke. Lisičko pa sem našla zgolj eno, prvo letos in želela z njo obogatit okus omake in jo uporabiti. Lisičko sem ravno tako narezala na manjše kose.  

V ponev odmerimo dve žlici olivnega olja, ko se ponev malo pogreje in olje naolji dno ponve naložimo narezano šunko  in lisičko v ponev in jo pražimo, da postane popečena in spremeni barvo bolj rožnata in lepo zadiši.

Carbonara omaka s širokimi rezanci

Jajca vbijemo v lonček in preverimo ali so sveža, nato  zalijemo šunko s smetano za kuhanje, dodamo narezan sir in poper. Med segrevanjem stalno mešamo, da se sir stopi in omaka postana lepljiva.

Carbonara omaka s širokimi rezanci

Šunka in sir sta slana in zato posledično ni potrebno soliti omake, saj je ravno prav slana. Ko je sir stopljen posodo odmaknemo z grelne površine in dodamo jajca ter hitro mešamo, da se jajca zamešajo v omako.

Carbonara omaka s širokimi rezanci

Ko pričnemo pripravljati omako, istočasno pristavimo vodo za kuhanje testenin in jih skuhamo po navodilu proizvajalca. Jaz lahko samo priporočam, da za 100 g testenin pripravite 1 liter vrele slane vode.

Glede na recept 250 g testenin, je potrebno 2,5 litra vrele slane vode. Na ta način so testenine okusnejše in na koncu jih odcedimo brez spiranja  in dobro umešamo v omako carbonara ter postrežemo.

Carbonara omaka s širokimi rezanci

Potresemo z narezanim peteršiljem in zraven lahko ponudimo različne solate.

Carbonara omaka s širokimi rezanci

Dober tek vam želi Lučka.

Ocena:
Skupaj: 33 Povprečno: 4.5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor