Domača mesna omaka za testenine
Print Friendly, PDF & Email

Vedno okusna domača mesna omaka ta testenine, ki nas popelje v mladost in celo v vrtec. Če želite, da otroci pojejo obrok z veseljem jim naredite omako po tem receptu. Tudi starejši, ki imajo težave z zobmi se lahko najejo do sitega. Mi, ki smo starostno vmes, nam pa tudi obudi spomine, nasiti želodčke in nas napolni z energijo za delavni dan. Jaz sem omako postregla s testeninami metuljčki in parmezanom. Zraven pa ponudila zeleno solato. Domačo mesno omako imam jaz najraje s testeninami – večji ali manjši makaroni, svedri, … Lahko pa omako ponudimo tudi zraven riža, ajdove kaše, prosene kaše, polente, pire krompirja, …

Domaca mesna omaka

Mesna omaka za testenine – pripomočki:

  • lonec s pokrovko
  • deska za rezanje
  • nož
  • mesoreznica ( lahko tudi z nožem narežemo na drobno ali nasekljamo v sekljalniku )
  • kuhalnica
  • tehtnica
  • lonec za testenine
  • cedilo

Mesna omaka za testenine – sestavine:

Za 4 osebe:

  • 400 g mešanega mletega mesa (50% govedine in 50 % svinjine)
  • 50 g  masti
  •  200 g čebule
  • 100 g korenja
  • 100 g pastinaka
  • 1 žlica domače jušne zelenjave
  • 2 stroka česna
  • žlica paradižnikove mezge
  • sol
  • lovorjev list
  • 400 g testenin po želji
  • slan krop
  • parmezan

Mesna omaka za testenine – priprava:

Čebulo  in česen olupimo, očistimo korenje, pastinak in vse sestavine zmeljemo ali sesekljamo. V lonec damo maščobo, ko se stopi dodamo čebulo, korenček, pastinak, česen in domačo jušno zelenjavo  vse sestavine prepražimo in potem dodamo meso. Domaca mesna omaka

Med stalnim mešanjem pražimo meso, ko imamo občutek, da je meso prepraženo, dodamo paradižnikovo mezgo, zalijemo z vodo ali jušno osnovo in premešamo, da prekrije vse sestavine, dodamo še lovorjev list. Posodo pokrijemo in na zmerni temperaturi kuhamo vsaj 30 minut. Če se omaka preveč izsuši, dolijemo tekočino, da je vseskozi meso prekrito s tekočino in imamo dovolj omake.

Domaca mesna omaka

Nasvet
Če želite imeti okusne testenine vam priporočam, da za 100 g testenin uporabimo 1 l vode. Tako, da za 400 g testenin je potrebno imeti 4 l vode. Količina vode je pomembna zato, da se tekočina ne ohladi preveč, ko dodamo v vrel slan krop priporočeno količino testenin. Tako, da testenine takoj vrejo, ko jih stresemo v lonec. Lonec naj bo tudi večji, da voda med vretjem ne ne odteka čez rob na štedilnik. 

Testenine zakuhamo v vrelo slano vodo. Kuhajo naj se po priporočilu proizvajalca, potem jih testiramo ali so kuhane s preizkusom tako, da eno testenino vzamemo iz lonca in jo prerežemo ali pregriznemo. Ko so testenine kuhane jih stresemo na cedilo, dobro pretresemo, da se odcedijo odvečne tekočine. Testenine razdelimo na krožnike in na sredino naložimo omako. Jed potresemo s parmezanom.

Domaca mesna omaka

Dober tek vam želim, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 18 Povprečno: 4.9]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor