Enostavna rižota z morskimi sadeži
Print Friendly, PDF & Email

Enostavna rižota z morskimi sadeži je jed, ki je slastna vsem ljubiteljem morske hrane, je hitro pripravljena in lahko jo postrežemo za kosilo, večerjo ali malico. Okus morskih sadežev se prepleta z olivnim oljem, vinom in paradižniki. Sestavo teh okusov je težko razložiti drugače kakor, da je slastno in vredno poskusiti. Morske sadeže dobimo v vseh trgovinah v zamrzovalnikih in so že očiščeni in narezani.

Enostavna rižota z morskimi sadeži – pripomočki

  • kozica s pokrovko
  • merica za tekočino
  • tehtnica
  • skodelica za riž
  • nož
  • deska
  • žlica
  • žlička
  • kuhalnica

Enostavna rižota z morskimi sadeži – sestavine

Za 2 osebi

  • 300 g morskih sadežev
  • 150 g riža dolgozrnati
  • 2 stroka česna
  • 1 kavna žlička paradižnikove mezge
  • 50 ml belega vina
  • 200 ml vode
  • 1 žlica olivnega olja
  • sol
  • peteršilj po želji

Enostavna rižota z morskimi sadeži – postopek:

Zamrznjene morske sadeže najprej odtajamo, zato jih prej vzamemo iz zamrzovalnika, če pa smo pozabili, jih lahko s plastično embalažo položimo v toplo vodo (ne vrelo!) za 10 – 15 minut, da se delno odtajajo. V kozico damo olivno olje, ga segrejemo in nato dodamo morske sadeže in jih podušimo, da prevrejo za 2 minuti.


Dodamo: olupljen na drobno narezan česen, paradižnikovo mezgo, riž, vino, vodo in solimo po okusu, vse sestavine dobro premešamo in pokrijemo, da zavre.

Kuhamo še 14 – 16 minut  na zmerni temperaturi in enostavna rižota z morskimi sadeži je pripravljena. Če uporabljate riž, ki se dalj časa kuha, kuhajte tako dolgo, da je riž kuhan na zob. To pomeni, da čutimo kompaktnost, ko ga pregriznemo. Rižoto naložimo na krožnik in po želji potresemo še s drobno narezanim svežim peteršiljem.

Zraven rižote lahko pripravimo juho in tukaj vam predlagam nekaj receptov:

Želim vam dober tek, Lučka Glaser.

Ocena:
Skupaj: 55 Povprečno: 4.2]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor