Makove rožice – piškoti iz testomata
Print Friendly, PDF & Email

Makove rožice so krhki, dišeči in sladki piškoti iz testomata, z okusom po mletem maku. So hitro narejeni, z njimi popestrimo domačo mizo s slastnim prigrizkom, ki je vedno prijeten, lahko samostojen, ob popoldanskem čaju, kavici ali pa kadar bi nekaj jedli, pa ne vemo kaj.

Makove rožice so kulinarično in oblikovno zanimivi, so hitro pripravljeni in  zagotovo jih bomo s ponosom postavili na mizo in jih ponudili domačim ali jih pripravili za darilo.

Makove rožice - piškoti

Pripomočki za pripravo makovih rožic – piškoti iz testomata

  • mešalnik za testo, lahko pa jih zmešamo ročno
  • testomat

Sestavine za pripravo makovih rožic – piškoti iz testomata

Za 850 g makovih rožic:

  • 450 g pšenične moke tip 500
  • 300 g masla, margarine ali svinjskega sala
  • 100 g sladkorja v prahu
  • 100 g mletega maka
  • 1 vanilijev sladkor
  • 1 pecilni prašek

Priprava makovih rožic – piškoti iz testomata

Najprej si pripravimo maslo, da je ogreto na sobno temperaturo, tako postane maslo mehko, da se lažje umeša v testo. Sedaj odtehtamo vse sestavine, ki jih potrebujemo, da bo priprava testa hitreje potekala in, da ne pozabimo dodati kakšne sestavine. V posodo, kjer bomo ročno ali strojno zamešali testo za makove rožice dodamo najprej moko, maščobo, sladkor, mleti mak, vanilin sladkor in pecilni prašek.

Makove rožice - piškoti

Vse sestavine dobro vmešamo in postavimo posodo v hladilnik za 30 minut, da se masa ohladi in je lažja za brizganje s testomatom.
Nto napolnimo testomat z maso in piškote brizgamo na kuhinjski pult ali pekač, kjer se lepo oprijemajo in ločijo od testomata.

Če nimamo testomata, lahko ročno oblikujemo krogce, rogljičke ali testo razvaljamo in jih izrežemo po želji.

Makove rožice - piškoti

Z lopatico za testo makove rožice naložimo na pekač, vendar moramo med piškoti pustiti prostor vsaj 2 cm, ker makove rožice med peko narastejo. Pekač s piškoti postavimo v ogreto navadno pečico na 180 °C za 15 minut in piškoti so pečeni. Vzamemo jih iz pečice in ohladimo. Makove rožice - piškoti

Ohlajene makove rožice preložimo v dobro zaprto posodo, kjer počakajo enako kakovostni še tri tedne, če jih prej ne pojemo.

Makove rožice - piškoti

Enostavno in igrivo je narediti domače makove rožice, ki nam polepšajo trenutke. Lučka Glaser

Pripravila sem vam povezave, do mojih najboljših piškotov:

Ocena:
Skupaj: 3 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor