Makove rožice – piškoti iz testomata
Makove rožice so krhki, dišeči in sladki piškoti iz testomata, z okusom po mletem maku. So hitro narejeni, z njimi popestrimo domačo mizo s slastnim prigrizkom, ki je vedno prijeten, lahko samostojen, ob popoldanskem čaju, kavici ali pa kadar bi nekaj jedli, pa ne vemo kaj.
Makove rožice so kulinarično in oblikovno zanimivi, so hitro pripravljeni in zagotovo jih bomo s ponosom postavili na mizo in jih ponudili domačim ali jih pripravili za darilo.
Pripomočki za pripravo makovih rožic – piškoti iz testomata
- mešalnik za testo, lahko pa jih zmešamo ročno
- testomat
Sestavine za pripravo makovih rožic – piškoti iz testomata
Za 850 g makovih rožic:
- 450 g pšenične moke tip 500
- 300 g masla, margarine ali svinjskega sala
- 100 g sladkorja v prahu
- 100 g mletega maka
- 1 vanilijev sladkor
- 1 pecilni prašek
Priprava makovih rožic – piškoti iz testomata
Najprej si pripravimo maslo, da je ogreto na sobno temperaturo, tako postane maslo mehko, da se lažje umeša v testo. Sedaj odtehtamo vse sestavine, ki jih potrebujemo, da bo priprava testa hitreje potekala in, da ne pozabimo dodati kakšne sestavine. V posodo, kjer bomo ročno ali strojno zamešali testo za makove rožice dodamo najprej moko, maščobo, sladkor, mleti mak, vanilin sladkor in pecilni prašek.
Vse sestavine dobro vmešamo in postavimo posodo v hladilnik za 30 minut, da se masa ohladi in je lažja za brizganje s testomatom.
Nto napolnimo testomat z maso in piškote brizgamo na kuhinjski pult ali pekač, kjer se lepo oprijemajo in ločijo od testomata.
Če nimamo testomata, lahko ročno oblikujemo krogce, rogljičke ali testo razvaljamo in jih izrežemo po želji.
Z lopatico za testo makove rožice naložimo na pekač, vendar moramo med piškoti pustiti prostor vsaj 2 cm, ker makove rožice med peko narastejo. Pekač s piškoti postavimo v ogreto navadno pečico na 180 °C za 15 minut in piškoti so pečeni. Vzamemo jih iz pečice in ohladimo.
Ohlajene makove rožice preložimo v dobro zaprto posodo, kjer počakajo enako kakovostni še tri tedne, če jih prej ne pojemo.
Enostavno in igrivo je narediti domače makove rožice, ki nam polepšajo trenutke. Lučka Glaser
Pripravila sem vam povezave, do mojih najboljših piškotov:
- Krhki piškoti iz testomata.
- Salovčki.
- Salovčki – žepki z marmelado.
- Čokoladni salovi žepki z marmelado.
- Kokosove kroglice z mandlji.
- Janeževi upognjenci.
- Španski vetrci.
- Domače breskvice.
- Piškoti -marmeladne tortice.
- Domača bajadera.
- Biskvitno pecivo z mareličnim prelivom.
- Skutni žepki z marmelado.
- Medenjaki s sladkornim premazom.
- Medenjaki s sladkornim ledom.
- Čokoladni medenjaki s snegom.
- Krhki flancati.
- Ocvrte miške, frittole ali uštipci.
- Kvašene miške brez jajc.
- Rogljički iz večnamenskega sladkega testa z drožmi.
- Mafini z rabarbaro.
- Piškoti za diabetike.