Janeževi upognjenci
Print Friendly, PDF & Email

Janeževi upognjenci z okusom in vonjem po janežu so krhki, da se kar topijo v ustih, recept sem prejela od moje babice in še vedno ga uporabljam, saj je recept zelo preprost in janeževi upognjenci so najboljši, zato jih pripravite po spodnjem receptu in z veseljem pa pri tem lahko sodelujejo tudi vaši družinski člani.

Janež se tradicionalno uporablja tudi v ljudski medicini proti kašlju, astmi, želodčnih in črevesnih težavah, napenjanju, slabem apetitu, menstrualnih težavah, ter pri boleznih jeter. Janež se uporablja tudi v prehranske namene, kot začimba, ker si izboljšamo okus v sladicah.

Janeževi upognjenci

Pripomočki za pripravo janeževih upognjencev

  • mešalnik za testo, lahko pa jih zmešamo ročno

Sestavine za janeževe upognjence

Za 150 g janeževih upognjencev:

  • 3 jajca
  • 120 g kristalnega sladkorja
  • 100 g pšenične moke tip 500
  • janež za posip, jaz sem janež zmlela v prah

Postopek za pripravo janeževih upognjencev

V posodo vbijemo jajca, dodamo sladkor in stepamo, da postane masa penasta.

Janeževi upognjenci

Nato na rahlo ročno primešamo moko, da se porazdeli po vsej masi.Janeževi upognjenci

Testo polagamo z žlico v majhnih kupčkih na peki papir, vmes moramo pustiti dovolj prostora, ker se kupčki razlezejo in narastejo. Vsakega potrosimo z janežem in spečemo v ogreti pečici na 200 °C, klasično.Janeževi upognjenci

Janeževi upognjenci se pečejo 4 do 5 minutah, ko se rahlo obarva zunanji rob, jih vzamemo iz pečice in še vroče upognemo tako, da jih vstavljamo v ozke kozarce, skodelice … Ko otrdijo, jih poberemo iz kozarcev in ohladimo.Janeževi upognjenci

Ohlajene janeževe upognjence shranimo v dobro zaprto posodo, kjer počakajo enako kakovostni še tri tedne, če jih prej ne pojemo.

Janeževi upognjenci

Piškoti nam vedno polepšajo dan ali pa celo noč.  Lučka Glaser

Preverite še ostale moje piškote in sladke prigrizke, morda jih pripravite:

Ocena:
Skupaj: 1 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor