Janeževi upognjenci
Janeževi upognjenci z okusom in vonjem po janežu so krhki, da se kar topijo v ustih, recept sem prejela od moje babice in še vedno ga uporabljam, saj je recept zelo preprost in janeževi upognjenci so najboljši, zato jih pripravite po spodnjem receptu in z veseljem pa pri tem lahko sodelujejo tudi vaši družinski člani.
Janež se tradicionalno uporablja tudi v ljudski medicini proti kašlju, astmi, želodčnih in črevesnih težavah, napenjanju, slabem apetitu, menstrualnih težavah, ter pri boleznih jeter. Janež se uporablja tudi v prehranske namene, kot začimba, ker si izboljšamo okus v sladicah.
Pripomočki za pripravo janeževih upognjencev
- mešalnik za testo, lahko pa jih zmešamo ročno
Sestavine za janeževe upognjence
Za 150 g janeževih upognjencev:
- 3 jajca
- 120 g kristalnega sladkorja
- 100 g pšenične moke tip 500
- janež za posip, jaz sem janež zmlela v prah
Postopek za pripravo janeževih upognjencev
V posodo vbijemo jajca, dodamo sladkor in stepamo, da postane masa penasta.
Nato na rahlo ročno primešamo moko, da se porazdeli po vsej masi.
Testo polagamo z žlico v majhnih kupčkih na peki papir, vmes moramo pustiti dovolj prostora, ker se kupčki razlezejo in narastejo. Vsakega potrosimo z janežem in spečemo v ogreti pečici na 200 °C, klasično.
Janeževi upognjenci se pečejo 4 do 5 minutah, ko se rahlo obarva zunanji rob, jih vzamemo iz pečice in še vroče upognemo tako, da jih vstavljamo v ozke kozarce, skodelice … Ko otrdijo, jih poberemo iz kozarcev in ohladimo.
Ohlajene janeževe upognjence shranimo v dobro zaprto posodo, kjer počakajo enako kakovostni še tri tedne, če jih prej ne pojemo.
Piškoti nam vedno polepšajo dan ali pa celo noč. Lučka Glaser
Preverite še ostale moje piškote in sladke prigrizke, morda jih pripravite:
- Krhki piškoti iz testomata.
- Salovčki.
- Salovčki – žepki z marmelado.
- Čokoladni salovi žepki z marmelado.
- Kokosove kroglice z mandlji.
- Španski vetrci.
- Domače breskvice.
- Piškoti -marmeladne tortice.
- Domača bajadera.
- Biskvitno pecivo z mareličnim prelivom.
- Skutni žepki z marmelado.
- Medenjaki s sladkornim premazom.
- Medenjaki s sladkornim ledom.
- Čokoladni medenjaki s snegom.
- Krhki flancati.
- Ocvrte miške, frittole ali uštipci.
- Kvašene miške brez jajc.
- Rogljički iz večnamenskega sladkega testa z drožmi.
- Mafini z rabarbaro.
- Piškoti za diabetike.