Salovčki
Salovčki so zelo slastni in krhki piškoti, ki so jih pekle naše babice in morda tudi mame, zaradi drugačnega trenda v prehrani so pri nas postali skoraj pozabljeni. Ob kolinah so posebno svinsko maščobo, imenovano salo, stopili po pravilnem postopku in salo so lahko uporabljali za peko piškotov , ki so jih imenovali salovčki.
Pripomočki za peko salovčkov:
- skleda
- žlica
- žlička
- merica za tekočino
- tehtnica
- nož
- podloga za gnetenje in razvaljanje testa
- PVC vrečka primerna za hrano
- valjar
- modeli za piškote
- pekač velikosti 35 x 40 cm
- peki papir
- pečica
- posoda za shranjevanje piškotov
Sestavine za peko salovčkov:
- 600 g pšenične bele moke TIP 500
- 300 g sala, ki ga pripravimo po tem postopku
- 7 g suhega kvasa
- 1 vanilin sladkor
- 200 ml mleka
- žlička soli
In še:
- 100 g mletega sladkorja za posip
Postopek za peko salovčkov:
V skledo odtehtamo moko, salo, dodamo kvas, vanilin sladkor, mleko in sol.
Vse sestavine z roko dobro zgnetemo v testo, katerega na podlagi gnetemo toliko časa, da so se sestavine dobro premešale in je testo postalo gladko. Pregneteno testo damo v PVC vrečko za hrano in testo pustimo počivati v hladilniku okoli 3 ure. Ko testo vzamemo iz hladilnika, ga pustimo na kuhinjski temperaturi še kakšno uro, da se ogreje in postane mehak za valjanje. Testo z nožem razdelimo na dva dela, da ga lažje razvaljamo.
Testo položimo na podlogo za valjanje, ki smo jo potresli z moko, testo pokrijemo s peki papirjem in valjamo testo preko peki papirja, da se testo ne prijema valjarja in se bolj enakomerno razvalja. Ko vidimo, da imamo testo razvaljano na 3- 4 mm, je ravno prava debelina. Modelčke za izrezovanje piškotov izberemo po svoji želji, da izrežemo salovčke. Testo, ki nam ostane, ko izrežemo salovčke, ponovno zgnetemo in razvaljamo in to ponavljamo, dokler ne porabimo vsega testa.
Izrezane salovčke polagamo na peki papir na pekač. Pečico segrejemo na 180°C (klasična pečica) in salovčke pečemo 15 -18 minut, v klasični pečici, brez ventilatorja.
Pečene salovčke preložimo v skledo , kjer še vroče salovčke bogato potresemo s sladkorjem v prahu in pustimo, da se ohladijo. Ohlajene salovčke pospravimo v večje steklene kozarce, kovinske škatle za piškote ali plastične škatle za piškote. Salovčki so uporabni najmanj en mesec, če jih prej ne pojemo.
Tudi nekoč so gospodinje vse koristno uporabile. Lučka Glaser
Poglejte še: piškoti za diabetike.