Domača bajadera
Print Friendly, PDF & Email

Domača bajadera je sladka sladica brez peke in za vse ljubitelje, čokolade, orehov in kokosa, če pa vam katera od naštetih sestavin ni všeč jo preprosto izpustimo in naredimo domačo bajadero po lastni želji in okusu.

V tem receptu sem uporabila polovico manj sladkorja, kakor je zapisano v mojem starem receptu in zaradi tega je bajadera še bolj okusna, s poudarkom na kokosu, orehih in čokoladi. Domača bajadera je hitro pripravljena in enostavno jo lahko naredite tudi sami. Sama domačo bajadero največkrat pripravim za večja praznovanja, da popestrim pladnje, na katerih je več vrst peciv in piškotov.

Pripomočki za pripravo domače bajadere

  • kozica
  • žlica
  • sekljalnik
  • 2 skledi
  • tehtnica
  • posodica za merjenje tekočin
  • pekač velikosti 35 x 35 cm (pekač iz pečice z višjim robom)
  • valjar
  • štedilnik
  • hladilnik

Sestavine za pripravo domače bajadere

Za okoli 1800 g domače bajadere.

Za svetel del:

  • 100 ml vode
  • 200 g sladkorja
  • 100 g masla
  • 300 g maslenih piškotov (npr. Albert, Piknik piškoti)
  • 100 g kokosove moke
  • 1 žlička vaniljeve arome

Za temen del:

  • 100 ml vode
  • 200 g sladkorja
  • 100 g masla
  • 300 g maslenih piškotov (npr. Albert, Piknik piškoti)
  • 100 g mletih orehov
  • 50 g jedilne temne čokolade v prahu
  • 4 žlice ruma

Za preliv:

  • 50 g masla
  • 100 g jedilne temne čokolade

Postopek za pripravo domače bajadere

V kozici najprej pripravimo sestavine za svetlo maso; odmerimo vodo in dodamo sladkor ter pristavimo na štedilnik in med stalnim mešanjem segrevamo, da zavre in nastane sladkorna raztopina, v katero dodamo maslo, da se stopi in počakamo, da se tekočina ohladi do približno 30 °C

Odtehtamo piškote in jih sesekljamo v drobtinice.

Piškotne drobtinice damo v skledo, jih prelijemo s sladkorno raztopino, dodamo še vaniljevo aromo in kokosovo moko. Vse sestavine dobro zmešamo in pustimo počivati od dvajset do trideset minut, da se sestavine povežejo in prepojijo.

Ponovno pripravimo sladkorno raztopino z maslom za temno maso in jo ohladimo. Albertove piškote in orehe odtehtamo in sesekljamo, ter jih damo v skledo in dodamo še jedilno čokolado v prahu, rum in prelijemo z ohlajeno sladkorno raztopino, ki smo ji dodali maslo. Vse sestavine v skledi dobro premešamo in pustimo počivati dvajset do trideset minut, da se sestavine prepojijo in povežejo.

Sedaj pripravimo pekač za model in vanj enakomerno naložimo svetel del mase, maso dobro povaljamo z valjarjem, da se masa sprime skupaj in je enakomerna debelina po vsem pekaču. Potem z žlico čez enakomerno naložimo še temni del in ponovno poravnamo z valjarjem preko vsega pekača.

Na koncu obe masi dobro povaljamo, da se masi sprimeta in je na vrhu masa poravnana.

V kozici segrevamo maslo in jedilno čokolado v prahu tako dolgo, da dobimo tekoč preliv, ki ga prelijemo preko obeh mas in enakomerno porazdelimo in poravnamo čez vso površino.

Tako pripravljeno domačo bajadero postavimo na hladno, najbolje v hladilnik, da se popolnoma ohladi, nato jo narežemo na poljubno velike kose in postrežemo.

Nasvet
V primeru, da ste naredili preveč domače bajadere, jo lahko spravite v posodice, primerne za shranjevanje živil in jo, narezano na koščke ali v večjih kosih in hitro zamrznete. Pripravite si posodice za enkratno uporabo, tako boste lahko večkrat uživali v domači bajaderi.

Tako pripravljeno domačo bajadero lahko priložimo k drugim vrstam peciv in piškotom. Pa dober tek.

Pridejo trenutki, ko enostavno potrebujemo nekaj sladkega. Lučka Glaser

Pripravite sladke prigrizke zase in svoje najdražje, pripravila sem vam recepte za različne sladice:

Ocena:
Skupaj: 2 Povprečno: 5]

Glaser Lučka

Nabiram zelišča in in gozdne sadeže, vrtnarim in vse koristno uporabim v kulinariki. Napisala vam bom tudi sezonsko uporabo rastlin.

Dodaj odgovor